Marți, 12. decembrie, de la ora 18, are loc încheierea celei de-a 9-a ediții a programului internațional de distribuție alternativă de film documentar KineDok la Brașov. La evenimentul festiv ce se va desfășura la Centrul Multicultural al Universității Transilvania vor participa regizorii Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas care vor vorbi cu cinefilii din Brașov despre filmul lor, „Vulturii din Țaga”, distins la Festivalul Internațional de Film Documentar ASTRA Sibiu cu Premiul pentru Regie în Competiția Românească (2022) și la Festivalul de Film Transilvania TIFF cu Mențiunea Specială Zilele Filmului Românesc pentru Secțiunea Lungmetraj (2022).
Documentarul spune povestea lui Nelu, managerul unui club de fotbal dintr-un sat din Transilvania, care antrenează o echipă care nu adună puncte în clasament, dar care câștigă respectul comunității. Nelu nu se dă bătut, după fiecare înfrângere găsește puterea să o ia de la capăt, pentru că nu și-a abandonat niciodată pasiunea din tinerețe.
Născută în Bucureşti, Adina Popescu este regizoare. A lucrat mai mulți ani ca jurnalistă în domeniul cultural. A coregizat mai multe documentare alături de Iulian-Manuel Ghervas şi a colaborat cu diverse canale de televiziune. A fost selecționer pentru Astra Film Festival și a participat la juriul DocuArt Film Festival 2016. Iulian Manuel Ghervas este regizor de filme independente. A studiat filosofie şi regie de film şi are peste zece ani de experienţă în televiziune şi în producţia de film. Filmografia sa cuprinde lungmetraje care au fost difuzate de Televiziunea Naţională şi HBO. „Vulturii din Țaga” este cel mai recent documentar al lor.
Filmul are subtitrări în limba română. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Cea de-a 9-a ediție KineDok la Brașov a cuprins șase filme documentare independente din mai multe țări europene, ce au abordat subiecte precum arta, muzica, politică, psihologie, sănătate mintală, dar și pasiune, activism, traumă sau comunități vulnerabile. Acestea au fost proiectate la Centrul Multicultural al Universității Transilvania și la Cinema Modern (în cadrul Festivalului de Știință, Educație și Tehnologie SETbv).
KineDok este un program internațional de distribuție alternativă de film documentar, care are loc de 9 ani în 6 țări: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locuri din toate cele 6 țări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. În România, anul acesta, KineDok are loc în 16 orașe. La Brașov, în cei 9 ani, au fost proiectate zeci de documentare urmate de dezbateri cu numeroși specialiști în diferite domenii abordate în filme. Proiectul s-a bucurat de succes la un public larg.
Proiectul are o abordare aparte, proiecțiile având loc sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă din sala tradițională de cinema, oferind după vizionările de film dezbateri antrenante între public și diverși invitați regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii.
Organizator local: Asociația Artburg, Centrul Multicultural al Universității Transilvania
Organizator național: Asociația One World Romania
Parteneri locali: District Hub, SETbv, Fundația Hera, DOAMNA, Liceul de Muzică „Tudor Ciortea“ Brașov.
Parteneri: Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia)
Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei
Leave a Reply