În trei ani și trei luni nu a fost emisă nicio dispoziție de lucrări de punere în siguranță și nu au fost alocate sume pentru astfel de lucrări

La jumătatea lunii martie 2024 publicam articolul Primăria Brașov are pârghiile pentru a face lucrări de punere în siguranță, în care prezentam faptul că la nivelul municipiului Brașov există o hotărâre de consiliu prin care primarul are pârghiile legale prin care poate dispune realizarea de lucrări de punere în siguranță.

Conform Primăriei Brașov, în perioada 28 ianuarie 2021 – 18 martie 2024, primarul nu a emis dispoziții de lucrări de punere în siguranță a imobilelor aflate pe raza municipiului Brașov. În aceeași perioadă, nu au fost prevăzute sume cu destinația executării de lucrări de punere în siguranță a imobilelor.

Reamintesc ce scrie în HCL nr. 61 din 27 ianuarie 2021:

Art. 5. În cazul nerespectării obligaţiilor prevăzute la art. 3 şi art. 4, în termenele stabilite prin procesul verbal contravențional, de agentul constatator, primarul poate aproba executarea de către autoritatea administraţiei publice locale a lucrărilor de punere în siguranță a imobilelor, conform dispoziţiilor legale în vigoare.

Art. 6. Lucrările se efectuează în numele şi pe cheltuiala proprietarilor sancționați contravențional, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul local, sub condiţia constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor de la aceștia, şi a respectării tuturor prevederilor legale în vigoare.

În articolul trecut vorbeam de o clădire aflată la adresa bdul. 15 Noiembrie nr. 1, colț cu Țepeș. În acest articol vreau să fac trimitere la Sinagoga Ortodoxă, aflată pe strada Castelului, nr. 64. Știm că unul dintre pereți și o parte din acoperiș s-au dărâmat la sfârșitul anului 2019, iar clădirea necesită o punere în siguranță urgentă, pentru a se stopa degradarea acesteia.

Dacă în 2020 nu exista posibilitatea pentru primar de a dispune lucrări de punere în siguranță, totuși au existat discuții între primarul de atunci, George Scripcaru și reprezentanții Comunității Evreiești din Brașov pentru un demers comun, astfel încât Sinagoga să fie pusă în siguranță. Discuțiile au rămas în impas, inclusiv în mandatul primarului Allen Coliban, iar Primăria Brașov nu a mai comunicat nimic pe acest subiect. Sinagoga Ortodoxă are nevoie de intervenție de urgență, existând riscul unei degradări și mai puternice.

Prevederile HCL 61/2021 oferă cadrul legal ca primarul să dispună începerea lucrărilor de punere în siguranță pentru Sinagoga Ortodoxă.

Sinagoga Ortodoxă a fost construită în anul 1924, în stil maur. Are o baie rituală, singura păstrată în Brașov, și un fronton decorat în majolică. Numele se trage de la insula Maiolica, din Baleare, de unde se zice că lucrătorii arabi sau spanioli au introdus în Italia un gen de ceramică devenit celebru în Renaștere, caracterizat prin porozitate și smalț, din care sunt confecționate obiecte de uz casnic sau faianță. Sinagoga ortodoxă din Brașov a funcționat până în anul 1946, potrivit reprezentanților comunității evreiești din Brașov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.