„Imaculat” vine la Brașov. Filmul a fost premiat în 2021 la Festivalul Internațional de Film de la Veneția cu trei mari premii

Filmul „Imaculat”, premiat în 2021 la Festivalul Internațional de Film de la Veneția cu trei mari premii, ajunge în curând la Brașov. „Imaculat” spune o poveste în care resorturile interioare ale personajelor construiesc o lume atât de reală, că aproape stârnește revoltă. Indignare. O trăire empatică ce ține cu sufletul la gura privitorul. Îl face părtaș la drama unuia ce poate atât de mult să se asemene cu sine. Partener într-un proiect ce se vrea a fi aidoma unei bucăți din viață. Așa cum este ea. Așa cum este trăită, percepută de tineri ajunși în situații excepționale, nevoiți să găsească soluții dintre cele mai neobișnuite, adesea dureros de pus în practică.

Imaculat” poate fi vizionat vineri, 8 iulie, la Centrul Cultural Reduta, în prezența echipei de filmare, de la ora 20:00.

𝐁𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 pot fi achiziționate direct de la casierie sau online.

„Imaculat”, în regia Monicăi Stan și a lui George Chiper-Lillemark, așează în fața cinefililor o îmbinare puternică între imagine și cuvânt. O dramă psihologică, în care personajul principal ajunge să fie acaparat, subjugat, în vreme ce intervențiile celor care ar fi trebuit să îl apere, se întâmplă exclusiv în situații extreme.

Actrița Ana Dumitrașcu  îmbracă în filmul „Imaculat” haina unei tinere cu chip angelic, dar cu un trecut zbuciumat. La doar 18 ani, Daria pătrunde într-o lume străină, plină de pericole ce amenință să o transforme complet.

Ana Dumitrașcu: „Simţeam că Daria semăna foarte mult cu mine la 18 ani şi că puteam să îi dau ceva de la mine. Imposibilitatea de a spune „nu” mă caracterizase şi pe mine la vârsta ei.” „Făcusem şi un playlist cu ce muzică ar asculta Daria. Îi făcusem nişte gesturi. Îmi tot imaginam ce face fata asta şi ce aş putea să fac eu. Mergeam pe jos din Drumul Taberei, unde locuiam atunci, şi până în Titan şi înapoi de două ori pe zi. Ascultam aceeaşi muzică încontinuu şi mă gândeam tot timpul în ce etapă sunt cu Daria. De exemplu, când mă duceam la magazin, ceream ca Daria”. Pregătirea pentru rol a fost intensă, Ana imersându-se complet în universul personajului, până în punctul în care granița dintre ea și Daria a devenit aproape inexistentă.

Daria (Ana Dumitrașcu), o tânără dependentă de heroină, pătrunde într-o clinică de dezintoxicare. Într-o lume străină. O lume aflată în contrast cu tot ceea ce a reprezentat mediul ei de până atunci. La 18 ani, pare naivă și inocentă dar încă mai păstrează trăsăturile fetei de familie bună, cu principii, educată și dornică să-și ia Bac-ul și să urmeze o facultate. Izbirea de lumea în care intră, declanșează în ea efecte ce o transformă. Daria simte că aici este valorizată. Nu mai este fata care și-a dezamăgit familia, care a apucat pe căi greșite. Își dă însă repede seama că se află într-un mediu ostil. Și de aici se naște drama: problema cea mai mare nu era sevrajul, ci supraviețuirea. Povestea, bazată pe fapte reale, este cu atât mai puternică cu cât dezvăluie un dezechilibru, atât de des întâlnit în realitate. E o poveste de supraviețuire până la un punct. Mai apoi devine o poveste de eliberare.

Debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark, filmul „Imaculat”, a primit în 2021, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, premiul pentru regizori aflați la debut – „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, precum și premiul principal al secțiunii – „Giornate degli Autori Director’s Award”. De asemenea, autoarea Monica Stan, a cărei experiență a fost punctul de plecare către spunerea acestei povesti, a primit premiul pentru cel mai bun scenariu intitulat „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso”.

Abordând subiecte precum toxicitatea relațiilor și abuzul, „Imaculat” reprezintă, în opinia noastră, tot ce trebuie să fie o operă cinematografică: o oglindă a societății, o societate în care femeile sunt împinse în claustrofobia subjugării”, a fost mesajul juriului la înmânarea premiului.

Poveștile au marele merit de a ne spune, dincolo de cuvinte, cât de fragilă și de imprevizibilă poate fi viața. „Imaculat”, povestea unui sfârșit și a unui început. Descoperiți forța și autenticitatea cu care înfățișează călătoria  Dariei, care la 18 ani se află deja la cea mai importantă răscruce a vieții ei.

Distribuit de Follow Art Distribution, filmul Imaculat” poate fi urmărit vineri, 8 iulie, la Centrul Cultural Reduta, de la ora 20:00, într-o proiecție specială urmată de întâlnirea cu echipa filmului.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Asociației Culturale Artburg, a Muzeului Județean de Istorie Brașov, a Bastionului Artiștilor și a Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Brașov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.