În perioada 9-10 decembrie 2020, Iceberg Consulting, lider în domeniul consultanței pentru inovare, a organizat pentru InnoEnergy una din cele trei Academii Executive Regionale dedicate personalului care va gestiona fonduri europene în perioada 2021-2027. Evenimentul face parte din Schema pentru Inovare Regională a EIT (EIT RIS), un mecanism suplimentar pentru ca statele care încă au un potențial imens de inovare să-și îmbunătățească interacțiunea cu Comunitățile de Cunoaștere și Inovare (KIC). Academia, desfășurată sub forma unui training online, a reunit peste 40 de participanți din întreaga țară, selectați de la nivelul Ministerelor implicate în managementul fondurilor europene, Agențiilor de Dezvoltare Regională și al mediului universitar.
Scopul acestui eveniment a fost accelerarea proceselor de inovare prin fondurile europene nerambursabile ce vor fi alocate României în noul exercițiu financiar 2021-2027. Printre subiectele discutate, amintim prezentarea politicilor europene în ceea ce privește inovarea, tehnologia, dezvoltarea durabilă și redresarea post-Covid-19, prezentarea exemplului polonez de distribuire teritorială a sarcinilor de gestionare a fondurilor nerambursabile, discuții despre orașe inteligente și proiecte de regenerare urbană, cercetarea privată, modele de inovare deschisă și conectarea finanțatorilor la inițiativele tinerilor antreprenori. Printre vorbitori s-au numărat Dariusz Stankiewicz – șeful departamentului de Transformare Regională din Cancelaria Mareșalului Sileziei (Polonia), Arne Lorenz – Operation Manager InnoEnergy, Anna Puig-Centelles – reprezentantă a DG Connect, Mihaela Toader – director Romgaz și fost ministru al Fondurilor Europene, Marcel Ionescu-Heroiu – reprezentant al Băncii Mondiale, Radu Puchiu – CEO H.appy Cities și fost secretar de stat, Mhai Toader-Pasti – CEO EfdeN, precum și Zaki Milhem și Ionuț Țața din partea Iceberg. Academia a beneficiat și de intervenții din partea Comunităților de Cunoaștere și Inovare (KIC) specializate pe sănătate, schimbări climatice, industrie alimentară și materii prime.
„Prin organizarea Cross-KIC Regional Executive Academy, ne-am propus să consolidăm înțelegerea experților români implicați în formularea de politici publice pentru următoarea perioadă de programare despre noile concepte care stau la baza unor programe precum Green Deal, Fondul pentru Tranziție Justă sau programele care susțin Centrele de Inovare Digitală. Nu în ultimul rând, am căutat să construim pe buna cooperare pe care noi la Iceberg o avem cu EIT InnoEnergy și EIT Manufacturing, pentru a îmbunătăți înțelegerea despre Institutul European pentru Tehnologie (EIT) și Centrele de Inovare și Cunoaștere (KIC) pe care acesta le gestionează” a declarat Ionuț Țața, CEO Iceberg.
Iceberg este coordonator național al EIT InnoEnergy, un organism independent al Uniunii Europene ce promovează inovarea și transferul tehnologic în domeniul energiei, compania fiind selectată pentru a organiza Academia Executivă Regională în acest context. Academia a contribuit la creșterea gradului de conștientizare asupra oportunităților și provocărilor Cadrului Financial Multianual 2021-2027, precum și asupra nevoilor cetățenilor și IMM-urilor în ceea ce privește investițiile în soluții inovatoare. De asemenea, a fost promovat transferul transfrontalier de cunoștințe de la actori cu experiență în modele de bune practici către responsabilii români cu stabilirea distribuției teritoriale a sarcinilor și măsurilor finanțate din Green Deal și Fondul pentru Tranziție Justă. Evenimentul s-a finalizat cu identificarea mai multor direcții de acțiune viitoare, organizatorii asigurând comunicarea pentru multiple oportunități de colaborare.
Pentru mai multe informații despre acest eveniment, persoana de contact este dna. Denisa Dan (denisa.dan@iceberg.plus).
Sursa foto: Iceberg
Leave a Reply