Guvernul României a aprobat Strategia Națională pentru Păduri, Normele tehnice privind îngrijirea și conducerea arboretelor și Normele tehnice privind alegerea și aplicarea tratamentelor. Împreună cu cele două documente de norme tehnice au fost aprobate și două ghiduri de bună practică.
Astfel, în 10 octombrie a fost publicată Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei Naționale pentru Păduri 2030. În data de 12 octombrie a fost publicat Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aprobarea Normelor tehnice privind îngrijirea și conducerea arboretelor și a Ghidului de bune practici privind îngrijirea și conducerea arboretelor, iar în data de 13 octombrie a fost publicat Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aprobarea Normelor tehnice privind alegerea și aplicarea tratamentelor și a Ghidului de bune practici privind alegerea și aplicarea tratamentelor.
Conform Strategiei, pădurile României sunt un capital a cărui valoare este dată de continuitatea serviciilor ecosistemice pe care le asigură pentru societate. România are o suprafață de pădure de 7 milioane de hectare, conform datelor Inventarului Forestier Național (IFN)1 dar, cu 29% din suprafață împădurită, este sub media Uniunii Europene (UE), de 39%. Zonarea funcțională a pădurilor naționale contribuie, la momentul actual, la asigurarea cu prioritate a serviciilor ecosistemice de regularizare a apelor, antierozionale și de protecție climatică, în cazul a 42% din pădurile din fondul forestier național (FFN).
Obiective generale și specifice
Strategia Națională pentru Păduri – SNP30 este un document strategic care urmărește următoarele obiective generale:
a) să asigure integrarea echilibrată a funcțiilor sociale, ecologice și economice în gestionarea pădurilor și furnizarea cu continuitate a serviciilor ecosistemice;
b) să obțină un acord social privind armonizarea drepturilor, intereselor și obligațiilor factorilor interesați și a celor afectați de gestionarea pădurilor;
c) să permită adaptarea instrumentelor de reglementare și control, a celor de suport financiar și a celor de bune practici în raport cu țelul propus.
Obiectivele specifice SNP30 (tabelul 1) sunt stabilite prin raportarea la ariile tematice identificate pentru corelarea cu prevederile SUEP30.
Sursa foto: Fundația Conservation Carpathia
Leave a Reply