Guvernul PNL reacționează la scrisoarea deschisă a presei brașovene și interzice autorităților locale furnizarea celor mai importante informații cu privire la Covid-19
În ultimele zile comunicarea autorităților cu presa a fost restricționată doar la anumite informații. Guvernul PNL a pus monopol pe comunicare, interzicând autorităților locale să transmită anumite informații.
Nu ar trebui să ne mire faptul că politicienii comunică doar ce vor. Este o practică bine împământenită la toate nivelurile administrației. Este vorba de comunicare politică prin care nu fac altceva decât să-și mascheze incompetența, în care specialiștii abia dacă au un cuvânt de spus. Vedem multele ore de „conferințe” ținute de Ludovic Orban în care spune foarte puține lucruri relevante.
În condițiile pandemiei, informațiile cu privire la cazurile confirmate și la localizarea acestora sunt vitale pentru populație. Doar așa oamenii pot afla ce locuri trebuie să evite.
În acest context, azi, cu câteva ore în urmă, presa brașoveană a trimis o scrisoare deschisă către autorități prin care am cerut deschiderea comunicării. Ce a înțeles Guvernul PNL din asta? Să trimită o notificare către prefecți cu restricții.
„Prin prezenta, vă aducem la cunoștință faptul că, începând cu data de 21.03.2020, nu veți mai comunica niciun fel de informații referitoare la:
– numărul de teste Covid-19 efectuate;
– numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate;
– starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv cu Covid-19.”
Și ca să ne arate că nu glumește, Guvernul, prin Grupul de Comunicare Strategică, a dat informarea aferentă zilei de 21 martie, din care lipsesc datele mai sus menționate.
Informare coronavirus Grupul de Comunicare Strategică
COVID-19. În acest moment, în județul Brașov, 83 de persoane se află în carantină, iar 1.194 sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu.
Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții conducerilor Spitalului Clinic Județean de Urgență, Spitalului de Boli Infecțioase, Unității de Primire Urgențe, Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, pentru a stabili noi măsuri organizatorice în vederea gestionării cât mai eficiente a situației create de noul coronavirus.
În ultimele 24 de ore, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Burebista” și Poliția Locală au acționat atât în echipe mixte, cât și separat, pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgență.
Astfel, au fost verificate 831 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu pe raza județului, acțiune în care au fost angrenați 202 polițiști, jandarmi și polițiști locali.
18 jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Județean au asigurat paza locurilor de carantinare aflate în răspunderea IJJ Brașov.
Echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean și ale Inspectoratului de Jandarmi Județean (efectivul total fiind de 79 de polițiști și jandarmi) au însoțit 8 convoaie care au tranzitat județul Brașov. De asemenea, un echipaj al Grupării Mobile de Jandarmi a însoțit un convoi preluat din județul Sibiu.
Polițiștii brașoveni au verificat 28 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate, sub aspectul respectării prevederilor ordonanței militare emise după declararea stării de urgență.
Pentru nerespectarea prevederilor OUG 1/1999, privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, precum și pentru nerespectarea autoizolării la domiciliu, s-au dispus următoarele sancțiuni:
– o amendă de 20.000 de lei, aplicată de Direcția de Sănătate Publică Brașov (care se adaugă altor 4, în același cuantum);
– 3 amenzi a câte 5.000 de lei, aplicate de Poliție;
– 7 amenzi în valoare de 3.100 de le aplicate de jandarmii Grupării Mobile.
Precizăm că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate și numărul de teste COVID-19 efectuate se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.
Leave a Reply