Cetatea Brașovului este pe ordinea de zi din 9 martie 2023 a Guvernul Ciucă: MEMORANDUM cu tema: Stabilirea entităţii care va exercita un drept real de administrare asupra imobilului „Complex Cetate”, domeniu public al statului, identificat în CF nr. 130755 Braşov sub nr. top 2068/112, clădire şi teren în suprafaţă de 5.002 mp.
Conform memorandumului, în sedința de Guvern vor fi analizate două propuneri care vizează darea în administrare a Cetății Brașovului, după cum urmează:
Varianta 1. Darea imobilului în administrarea Universității Transilvania din Brașov, instituție aflată în coordonarea Ministerului Educației.
Varianta 2. Darea imobilului în administrarea Direcției Asigurare Logistică Integrată, instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Niciuna din cele două variante nu propune transferul sau darea în administrare către municipiul Brașov.
Conform memorandumului, Ministerele Educației și Afacerilor Interne și-au exprimat intenția de preluare în administrare, iar Primăria Brașov a solicitat efecturea demersurilor privind transmiterea imobilului în domeniul public al municipiului Brașov.
„În urma corespondenței realizate, doar Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne și-au exprimat intenția de preluare în administrare a imobilului, după cum urmează:
1. Ministerul Educației, prin adresa nr. SG/138/2023, a comunicat faptul că Universitatea Transilvania din Brașov este interesată de preluarea în administrare a imobilul în cauză, ținând cont de următoarele argumente:
– are peste 20.000 de studenți și are în structură 18 facultăți și 30 de departamente. În ultimii ani, baza materială a Universității s-a diminuat ca urmare a punerii în aplicare a deciziilor de retrocedare a opt imobile;
– prin experții din facultățile sale (Facultatea de Construcții, Facultatea de Design de mobilier și inginerie a lemnului, Facultatea de Alimentație și Turism), Universitatea are capacitatea administrării eficiente a acestuia, punerii în valoare a calităților arhitecturale specifice zonei naturale protejate și menținerii destinației culturale, imobilul fiind un sit protejat;
– prin centrele suport dezvoltate de către Universitate (Centrul multicultural, Centrul muzical, Centrul de limbă, cultură și civilizație românească, Centrul de creativitate), instituția poate reda orașului și turiștilor care îl vizitează un spațiu modern de dialog și inovare culturală, un spațiu prin care să se promoveze valorile locale și naționale, un spațiu pentru tineri, animat de creativitatea lor.
2. Ministerul Afacerilor Interne, prin adresa nr. 562225/2023, a comunicat faptul că, Direcția Asigurare Logistică Integrată, instituție publică cu personalitate juridică, este interesată de preluarea în administrare a imobilului în cauză, având în vedere nenumăratele solicitări din partea structurilor și personalului ministerului, care converg spre o extindere a activității Centrului de Pregătire și recuperare/refacere a capacității de muncă „Excelsior”, situat în județul Brașov, prin prestarea unor servicii de calitate atât pentru cazare, cât și pentru convocările susținute de către direcțiile din structura organizatorică a Ministerului Afacerilor Interne.
Menționăm că Ministerul Culturii, prin adresa nr. 567/2023 (anexată), a comunicat că nu este interesat de preluarea bunului imobil.
Totodată, Primăria Municipiului Brașov, prin adresa nr. AR/139032/2022/X-C, a solicitat efectuarea demersurilor privind transmiterea imobilului în domeniul public al municipiului Brașov.
Având în vedere intenția de preluare în administrare a imobilului exprimată de către cele două instituții publice de nivel central, se justifică menținerea acestuia în domeniul public al statului, nefiind posibilă astfel transmiterea imobilului în domeniul public local potrivit, prevederilor art. 292 din OUG nr. 57/2019.”
Capitolul II Trecerea bunurilor în domeniul public
Articolul 292
Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale
(1) Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de autoritățile prevăzute la art. 287 lit. a), care au în administrare bunul respectiv, dacă prin lege nu se dispune altfel.
(2) În instrumentul de prezentare și motivare al hotărârii prevăzute la alin. (1) se regăsește, în mod obligatoriu, justificarea temeinică a încetării uzului sau interesului public național.
(3) Cererea prevăzută la alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz.
(4) În instrumentul de prezentare și motivare al hotărârii prevăzute la alin. (3) se regăsește, în mod obligatoriu, justificarea temeinică a uzului sau interesului public județean sau local, după caz.
(5) Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face doar în situația în care bunul se află situat pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale care solicită trecerea, cu excepția cazului în care prin lege nu se specifică altfel.
(6) Bunul este declarat bun de interes public județean sau local prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz.
(7) În situația trecerii unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale, condiționat de realizarea unor investiții într-un anumit termen, hotărârea prevăzută la alin. (3) conține în mod obligatoriu dispoziții privind întoarcerea bunului în domeniul public al statului în situația în care obiectivul nu a fost realizat. Autoritățile administrației publice locale au următoarele obligații:
a) să transmită autorităților prevăzute la art. 287 lit. a) procesul-verbal sau orice alt document care atestă recepția investiției, cel târziu la data expirării termenului prevăzut în actul prin care bunul este trecut în domeniul public al unității administrativ-teritoriale;
b) să solicite, după caz, prelungirea, pentru o perioadă de 6 luni, a termenului de realizare a investiției, în vederea finalizării și recepției lucrărilor; termenul poate fi prelungit la cererea motivată a autorităților administrației publice locale;
c) să notifice autorităților prevăzute la art. 287 lit. a) nerealizarea investiției, în situația în care se află în imposibilitatea de a realiza investiția.
(8) În situația prevăzută la alin. (7) lit. b), autoritățile prevăzute la art. 287 lit. a) inițiază proiectul de completare a actului prin care bunul a trecut în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, cu noul termen de realizare a investiției.
(9) În situația prevăzută la alin. (7) lit. c) se întocmește un proces-verbal de constatare a neîndeplinirii investiției, semnat de ambele părți. Procesul-verbal se întocmește în termen de maximum 30 de zile de la data notificării realizate potrivit alin. (7) lit. c) și se aprobă prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz.
(10) În hotărârea menționată la alin. (9) se prevede, în mod obligatoriu, regimul juridic al obiectivului investițional nerealizat sau realizat parțial, precum și eventualele despăgubiri, potrivit dreptului comun în materie.
(11) Pe baza documentului prevăzut la alin. (9), autoritățile prevăzute la art. 287 lit. a) inițiază demersurile pentru transmiterea bunului în proprietatea statului, potrivit prevederilor art. 293 alin. (1) și (3)-(5).
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply