Guvernul României a adoptat hotărârea prin care se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Sibiu—Făgăraș”, conform variantei finale a studiului de fezabilitate și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Sibiu—Făgăraș”, situate pe amplasamentul prevăzut la art. 1, aflate pe raza localităților Boița, Tălmaciu, Turnu Roșu, Racovița, Avrig, Cârța, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos din județul Sibiu, respectiv pe raza localităților Ucea, Viștea, Voila, Drăguș, Beclean, Recea, municipiul Făgăraș și Mândra din județul Brașov, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin CNAIR.
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre
Art. 1. — Se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Sibiu—Făgăraș”, conform variantei finale a studiului de fezabilitate, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
Art. 2. — (1) Se aprobă declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Sibiu—Făgăraș”, situate pe amplasamentul prevăzut la art. 1, aflate pe raza localităților Boița, Tălmaciu, Turnu Roșu, Racovița, Avrig, Cârța, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos din județul Sibiu, respectiv pe raza localităților Ucea, Viștea, Voila, Drăguș, Beclean, Recea, municipiul Făgăraș și Mândra din județul Brașov, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere — S.A.
(2) Se aprobă lista cuprinzând imobilele proprietate privată supuse exproprierii, potrivit alin. (1), situate pe raza localităților Boița, Tălmaciu, Turnu Roșu, Racovița, Avrig, Cârța, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos din județul Sibiu, respectiv pe raza localităților Ucea, Viștea, Voila, Drăguș, Beclean, Recea, municipiul Făgăraș și Mândra din județul Brașov, proprietarii sau deținătorii acestora, așa cum rezultă din evidențele unităților administrativ-teritoriale, precum și sumele individuale aferente despăgubirilor, prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.
(3) Se aprobă lista imobilelor proprietate publică a statului care fac parte din coridorul de expropriere, situate pe
amplasamentul aprobat conform art. 1, prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre.
(4) Se aprobă lista imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere, situate pe amplasamentul aprobat conform art. 1, prevăzută în anexa nr. 4 la prezenta hotărâre.
Art. 3. — (1) Sumele individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Sibiu—Făgăraș”, situate pe amplasamentul prevăzut la art. 1, aflate pe raza localităților Boița, Tălmaciu, Turnu Roșu, Racovița, Avrig, Cârța, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos din județul Sibiu, respectiv pe raza localităților Ucea, Viștea, Voila, Drăguș, Beclean, Recea, municipiul Făgăraș și Mândra din județul Brașov, sunt în cuantum de 11.892,1 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în condițiile legii, în limita prevederilor bugetare aprobate la capitolul 84.01 „Transporturi”, titlul 56 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”, articolul 56.50 „Programe finanțate din Fondul de Coeziune (FC), aferente cadrului financiar 2021—2027”.
(2) Sumele individuale prevăzute la alin. (1) se virează de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii într-un cont de trezorerie deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere — S.A., în termen de cel mult 30 de zile de la data aprobării cererii de deschidere de credite, conform prevederilor art. 4 alin. (8) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 53/2011, cu completările ulterioare, la dispoziția proprietarilor/ deținătorilor de imobile proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național, situate pe amplasamentul prevăzut la art. 1, în vederea efectuării plății despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condițiile legii.
Leave a Reply