Proiectul „Achiziția serviciilor de elaborare a proiectului tehnic și servicii de asistență tehnică pentru proiectul Infrastructură de garaj pentru transportul public” arată cum sunt făcute lucrurile pe dos la Brașov, într-o administrație condusă de George Scripcaru, cel „care este profesor de sport, care nu a profesat niciodată, dar care a ajuns primar”, și de oamenii numiți pe criterii politice, cum e George Cornea, omul cu știrile pozitive. Și nu doar el a fost pus politic, ci toți directorii din cei 16 ani de mandat ai lui George Scripcaru.
Sunt două motive pentru care acest garaj este necesar. O dată pentru că în infrastructura respectivă nu s-a mai investit de mult, doar cârpeli, iar activitatea de la garaj se desfășoară în condiții similare cu anii de dinainte de 89. Iar al doilea motiv este existența noilor autobuze electrice SOR și a troleibuzelor Solaris. Acestea, autobuzele electrice și troleibuzele, trebuie să fie ținute în spații care să asigure o temperatură constantă, atât vara, cât și iarna. Și este o condiție impusă de constructor pentru a asigura perioada de viață a bateriilor, conform fișei tehnice.
Practic, acest garaj trebuia să fie făcut înainte să vină primele autobuze electrice SOR și primele troleibuze Solaris. Prin alte părți, lucrurile se fac într-o ordine, de exemplu în orașul Tampere, unde așa cum scria Gabi Buhuș, noul depou de tramvaie a fost finalizat înainte de livrarea primului tramvai.
La Brașov avem zeci de autobuze electrice SOR și de troleibuze Solaris care au stat toată vara afară (la temperaturi care au depășit 30 de grade Celsius) și urmează o iarnă, tot afară. Cine plătește dacă se constată că bateriile sunt afectate și, prin urmare, se pierde garanția? Nimeni altcineva decât contribuabilul brașovean. Acest lucru înseamnă scăderea perioadei de viață a bateriilor, care oricum nu e mai mare de cinci ani, și înlocuirea acestora cu unele noi. Fără baterii, nici autobuzele SOR și nici troleibuzele Solaris nu vor mai putea circula. O să spuneți că de ce nu ar mai circula troleibuzele, că doar sunt pe fir. Pentru faptul că acceași administrație Scripcaru nu a acceptat să se investească în prelungirea rețelei aeriene pentru troleibuz pe porțiunile unde era nevoie, porțiuni pe care troleibuzele merg decuplate de la rețea (pentru că aceasta a fost desfințată cu ani în urmă).
Iar construcția nu se vede încă la orizont. În mai 2020 a fost semnat contractul de finanțare în valoare de 76.440.247,46 lei. Acum se pune licitația pentru proiectul tehnic, care are data limită pentru depunerea ofertelor 23 noiembrie 2020, ora 15.00. La care se adaugă perioada pentru evalurare oferte, poate și contestații. După care urmează pregătirea documentației pentru licitația de construire, cu termen de depunere oferte, evaluare oferte, contestații. Dar aici depinde și cum se va mișca noua administrație, cu noul primar, Allen Coliban.
Detalii licitație ,,Achiziția serviciilor de elaborare a proiectului tehnic și servicii de asistență tehnică pentru proiectul “Infrastructură de garaj pentru transportul public“
- Data limită pentru depunerea ofertelor: 23 noiembrie 2020, ora 15.00,
- Durata de întocmire a documentației: maxim 7 luni,
- Valoarea maximă a achiziției: 1.761.813,72 lei+ TVA,
- Criterii de atribuire: Cel mai bun raport calitate – preț
– Prețul ofertei – Pondere în cadrul procesului de evaluare – 40%.
– Demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum şi o planificare adecvată a resurselor umane şi a activităţilor – 30%.
– Experienţa specialiştilor cheie implicaţi în derularea contractului – 30%
Documentații elaborate în cadrul acestui contract:
– documentaţii pentru eliberare avizelor şi acordurilor, precum şi alte studii necesare realizării investiţiei;
– documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire/demolare (Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire – DTAC, Documentație Tehnică pentru Obținerea Autorizației de Demolare- DTAD, Documentație Tehnică pentru Organizarea Execuției – DTOE);
– întocmire Proiect Tehnic și detalii de execuție, liste de cantități, caiete de sarcini pe specialități, antemăsurători, liste de utilaje și echipamente tehnologice, liste dotări, fișe tehnice utilaje și dotări, fișe tehnice materiale, documentația privind obținerea avizului GIS, audit energetic și deviz estimativ;
– după terminarea lucrărilor se va întocmi Certificatul energetic;
– la terminarea lucrărilor, înainte de efectuarea recepției, se va prezenta Documentaţia tehnică a construcției finalizate şi Devizul general actualizat.
Descrierea proiectului „Infrastructură de garaj pentru transport public”
Pe amplasamentul vizat se vor executa următoarele intervenții:
- Demolarea construcţiilor şi platformei existente din incintă, în vederea eliberării terenului pentru construirea noilor spaţii, mai puţin a clădirii Anexa B a corpului C7, care va fi consolidată şi reabilitată;
- Costruirea noilor spaţii:
– Construcţie tip hală închisă, pe structură metalică, cu închideri din panouri termoizolante tip „sandwich” şi panouri din policarbonat celular termoizolant, destinată platformei pentru parcarea flotei auto de transport public (autobuze standard, articulate, midi şi troleibuze): 25.000 mp;
– Hală de întreţinere – reparaţii autovehicule cu posturi de lucru dedicate în funcție de tipul, dimensiunea vehiculului şi activitate, dispunând de anexe (birouri, vestiare, grupuri sanitare) în suprafaţă de 6.500 mp;
– Hală verificări tehnice după reparaţii şi Inspecţii Tehnice Periodice – 300 mp;
– Hală întreţinere( mecano-energetic, electronişti): 1.200 mp;
– Magazii piese – materiale: 1.200 mp;
– Staţie spălare – curăţare autovehicule interior – exterior: 1.400 mp;
– Staţie de vopsire: 350 mp;
– Spaţiu alocat schimbului de anvelope (vulcanizare, echilibrare roţi şi spaţiu de depozitare anvelope): 250 mp;
– Staţie de alimentare carburanţi: 40 mp;
– Centrală termică: 200 mp;
– Clădiri porţi – acces destinate pazei, controlului şi verificării la ieşire – intrare a mijloacelor de transport: 300 mp;
– Spații verzi – 10.016,28 mp
Se vor executa lucrările de dotare a noilor spații cu: instalații de alimentare cu apă rece și apă caldă; instalații de canalizare; instalații termice; instalații electrice (instalaţii electrice de iluminat şi prize, tablouri electrice, instalaţie de paratrăsnet, instalaţii de legare la pământ, iluminat de securitate pentru evacuare, instalaţii voce-date, panouri fotovoltaice); instalații de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu; instalație de stingere a incendiilor. Vor fi achiziționate echipamentele și utilajele care vor intra în componența instalațiilor, precum și dotările necesare pentru derularea activităților specifice.
Se vor crea spații verzi și aliniamente de arbori, cu rol antipoluant (împotriva noxelor, zgomotului) şi estetic. Spațiul verde va înconjura perimetral toată incinta ce va fi amenajată, astfel încât să se realizeze fenomenul de perdea de protecție împotriva noxelor și a zgomotului.
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply