Fundația Comunitară Brașov lansează ediția Științescu 4.0 la Brașov cu o finanțare totală de 217.000 lei pentru 10 proiecte din domeniul educației STEAM

Fundația Comunitară Brașov lansează astăzi ediția 4.0  a programului Științescu Brașov, care include, pentru prima dată, 2 piloni: HUB 1.0 și Științescu 4.0 Clasic, cu un buget în valoare totală de 217.000 lei.

Fondul Științescu este un program dedicat educației STEAM, care finanțează și mentorează proiecte care ajută copiii să își dezvolte pasiunea pentru științe.

Organizațiile și grupurile locale de inițiativă sunt invitate să participe la concursul de proiecte. Aplicațiile pot fi depuse online, până la data de 05.05.2021, urmând pașii din Ghidul aplicantului, disponibil pe site-ul dedicat: https://brasov.stiintescu.ro/detalii-inscriere/.

Fundația Comunitară Brașov, alături de Federația Fundațiile Comunitare din România, în parteneriat cu Romanian-American Foundation și finanțatori locali, încurajează prin programul Științescu pasiunea pentru domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică) și le face accesibile copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.

Ediția 4.0 a acestui program este posibilă datorită finanțării acordate de către companiile Rap Group, ATOS, Benchmark Electronics, Duvenbeck, Miele România, Pentalog și Diverco.

Științescu încurajează inovarea și creativitatea, implicarea activă a elevilor, interdisciplinaritatea, motivația intrinsecă și dezvoltarea abilităților, mai mult decât transmiterea informațiilor, axându-se pe metode experiențiale.

În această ediție Științescu vor fi finanțate, în premieră, două categorii de proiecte:

  1. Pilonul 1 – Științescu HUB 1.0

Vor fi selectate 3 proiecte cu un buget maxim de 35.000 lei/proiect, dintre proiectele din domeniul STEAM care au fost implementate cu succes într-una din primele 3 ediții ale Fondului Științescu și care pot fi replicate și scalate, cu impact în mai multe micro-comunități. Aceste proiecte vor fi realizate cu transfer de know-how către noile echipe care vor replica proiectele, vor viza formarea de noi mentori Științescu și vor utiliza echipamentele achiziționate prin finanțările anterioare Științescu.

Pentru Pilonul 1 – HUB 1.0 se va organiza apel de proiecte pe bază de invitație.

  1. Pilonul 2 – Științescu 4.0 Clasic

Vor fi selectate 7 proiecte cu un buget alocat de maxim 16.000 lei/proiect, dintre care minim 1 proiect ce vizează aria electronicii.

Căutăm proiecte creative, inovatoare, care facilitează înțelegerea unor fenomene simple, cu care intrăm în contact în viața de zi cu zi. Cu această ocazie, copiii pot să descopere cum funcționează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne și cum se pot implica în proiecte care le oferă posibilitatea unei viziuni creative asupra viitorului.

Pentru Pilonul 2 – Științescu 4.0 Clasic se va organiza apel deschis de proiecte.

Valoarea totală a bugetului de finanțare pentru cele 10 proiecte este de 217.000 lei.

Detalii referitoare la programul Științescu 4.0, calendarul și documentele necesare pentru aplicare sunt disponibile pe site-ul https://brasov.stiintescu.ro/detalii-inscriere/. Împreună cu un grup de mentori, echipa Fundației Comunitare Brașov oferă suport pentru scrierea și implementarea proiectelor, în perioada 15.04 – 05.05.2021.

Cum au arătat edițiile precedente ale Fondului Științescu Brașov?

Primele 3 ediții Științescu Brașov au sprijinit 35 de proiecte STEAM, cu un buget total de peste 400.000 lei, oferind acces la educație alternativă pentru peste 6.500 de copii. Ideile s-au concretizat în laboratoare interdisciplinare, programe de robotică, mașini de curse, dispozitive de studiu al fenomenelor naturale și al proprietăților alimentelor, materiale didactice interactive, ateliere 3D print și Embedded Development, arhitectură și teatru, participări la târguri și conferințe științifice.

Lista proiectelor, povestea lor, echipa și testimoniale video sunt disponibile pe site.

Ediția pilot – http://brasov.stiintescu.ro/proiecte-finantate-2017/

Ediția 2.0 – https://brasov.stiintescu.ro/category/proiecte-finantate-editia-a-ii-a-2018-2019/

Ediția 3.0 – https://brasov.stiintescu.ro/editia-3-0-2019-2020/

————————————————

Despre Fundația Comunitară Brașov

Fundația Comunitară Brașov are misiunea de a crea punți între nevoile și resursele locale și de a acționa ca un catalizator pentru o comunitate mai unită, mai generoasă și mai solidară. În activitatea noastră de 6 ani, am finanțat și mentorat 167 de proiecte comunitare și am acordat un buget de 1.723.000 lei prin mobilizarea donatorilor corporate, a celor individuali și a persoanelor resursă din comunitate.

Fundația Comunitară Brașov este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară.

Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabrasov.ro

Despre Fondul Științescu

Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEAM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experimentare, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale.

Științescu, a cărui menire este să-i ajute pe copii să descopere sensul ultim al științelor, le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – finanțări, resurse, îndrumare și sprijin.

În prezent, Fondul Științescu este implementat de 13 fundații comunitare din țară, toate desfășurând competiții similare de proiecte locale în: București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Dâmbovița, Galați, Iași, Prahova, Odorheiu Secuiesc, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și Țara Făgărașului.

Sursa foto: Fundația Comunitară Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.