Consiliul Județean Brașov anunță că progresul lucrărilor este de aproximativ 45% la noua Unitate de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean: „În momentul de faţă, progresul lucrărilor este de aproximativ 45%, în condiţiile în care din durata de execuţie, de 18 luni, s-au scurs deja 9 luni. Trebuie precizat faptul că acordul contractual privind realizarea lucrărilor a fost semnat în 8 aprilie 2019, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 14 iulie 2019, însă pornirea şantierului a fost anevoioasă, înregistrându-se întârzieri din partea contractorului – SC General Service Grup 98 SRL Bucureşti. Abia începând cu 14 noiembrie 2019 s-a instaurat un ritm de lucru susţinut, ceea ce a determinat recuperarea acestora.”
Două aspecte ies în evidență din comunicatul Consiliului Județean. Pe de-o parte parte se menționează că lucrările au intrat în ritm susținut la data de 14 noiembrie 2019. Pe de altă parte CJ Brașov dă vină pe constructor pentru întârzieri.
Însă lucrurile nu sunt tocmai așa cum le prezintă Adrian Veștea. În 16 decembrie 2020 scriam despre stadiul lucrărilor la UPU. Așa cum se vede din imagini, în decembrie 2020 pe șantierul UPU nu era activitate.
Cu privire la faptul că Adrian Veștea dă vina pe constructor, tot la nivelul lunii decembrie 2019, am avut și un punct de vedere al SC General Service Grup 98 SRL Bucureşti, care ridica câteva semne de întrebare:
„Vom enumera aceste lucrări în cele ce urmează pe scurt, ele aducând modificări asupra graficului de lucrări prezentat inițial:
– subfundare clădire existentă alăturată noii clădiri – au apărut diferențe în urma sondajelor efectuate în teren care au relevat adâncimi de fundare, dimensiuni și formă diferite ale clădirii existente, necesitând realizarea subfundării într-o nouă configurație. De asemenea, natura terenului necoezivă constatată a necesitat sprijiniri și lucrări de protecție deosebite pentru prevenirea riscurilor.
– poziționare clădire conform plan – datorită configurației diferite a fundațiilor și a fațadelor clădirii existente a fost necesară reconfigurarea poziționării clădirii, corelându-se cu distanțele prevăzute în planul de amplasament din proiectul tehnic.
– existență rețele edilitare – pe parcursul săpăturii au fost descoperite în amplasament rețele edilitare care nu au putut fi identificate anterior, care au trebuit deviate din gabaritul săpăturii.
– inundare teren – rețelele de canalizare găsite la efectuarea săpăturii erau deteriorate conducând la scurgeri și infiltratii care au inundat pe unele porțiuni săpătura alterând terenul de fundare, pentru refacerea acestuia fiind necesare lucrări considerabile de refacere. Totodată, în amplasament au fost găsite porțiuni din beton armat din fundațiile clădirii care a fost inițial în amplasament, unele dintre acestea legate de clădirea existentă, care au fost sparte prin piconare cu atenție deosebită pentru a nu afecta clădirea existentă.
Constructorul a identificat prin urmare elemente neprevăzute, dar împreună cu Dirigintele de șantier și Managerul de proiect, procedându-se în cazul acestora astfel cum se specifică în contract, adică invocând clauza specifică acestor elemente.
Până la clarificarea acestor probleme anumite lucrări nu se pot executa. Astfel, săpătura a fost întreruptă și apoi reluată până ce constructorul și proiectantul au identificat o posibilitate de a devia conductele existente în amplasament și care împiedicau turnarea betonului de egalizare.”
Faptul că lucrările au ajuns la 45% arată că probleme expuse de către constructor au fost rezolvate între timp.
Proiectul de extindere şi modernizare a UPU de la Spitalul Judeţean vizează construirea unei clădiri cu două niveluri, subsol şi parter, alipite de corpul principal existent, astfel încât să se asigure interconetarea celor două clădiri. Astfel, vor fi create spaţii suplimentare care să asigure în mod corespunzător funcţiunile necesare Unităţii de Primiri Urgenţe.
Proiectul este implementat de Ministerul Sănătății, cu finanțare de la Banca Mondială, valoarea investiției fiind de 11,412 milioane lei cu TVA, constructor fiind SC General Service Grup 98 SRL.
Noua a clădire a UPU, care are termen de finalizare 31 decembrie 2020, va avea o suprafaţă de aproximativ 1.800 mp, însemnând subsol şi parter, iar accesul nu se va mai face pe la intrarea în fostul Triaj. Pentru serviciile medicale va fi alocată o suprafaţă de aproximativ 1.200 mp, restul spaţiului urmând a fi alocat pentru alte funcţiuni.
Sursa foto: Consiliul Județean Brașov
Leave a Reply