Filmul documentar FLEE (în română: Evadare) de Jonas Poher Rasmussen este singurul film din istorie care a fost triplu-nominalizat Oscaruri, în categoriile de Animație, Film Străin și Documentar. Premiat la numeroase festivaluri de film din lume, printre care și la Sundance, Flee a ajuns unul dintre cele mai celebre documentare ale ultimilor ani. Marți, pe 1. noiembrie, de la ora 18:00, poate fi vizionat la Brașov într-o proiecție unică, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, în cadrul KineDok.
Filmul spune povestea lui Amin, un băiat din Afganistan, care a învățat de mic că libertatea și fericirea sunt bunuri fragile și alunecoase, imposibil de păstrat intacte fără un efort considerabil. După o copilărie fericită în spațiul acum pierdut al Afganistanului natal, Amin își începe povestea care îl plasează în realitatea neagră a războiului și a șirului de dezastre care au urmat. Arestarea tatălui și dispariția lui sunt numai declanșatorul unei vieți în care haosul Rusiei nouăzeciste, dificultatea emigrării în Vest, îndoielile legate de propria identitate sexuală și acceptarea ei sunt noile coordonate. Animația alunecă pe nesimțite în jocul documentarului, regizorul iese și el din convenție și se apropie de protagonist, într-un gest de empatie pe care niciun mecanism cinematografic nu-l poate împiedica. În parte terapie prin cinema, în parte confesiune, „Evadare” este în primul rând un memento despre acceptare și traumele cauzate de absența ei.
După proiecție, publicul va avea ocazia de a discuta despre film și tematici sociologice, politice sau cele ale migrației cu reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în România, Gabriela Leu și cu Vlad Babenco, manager cultural, doctorand în științe politice axat pe cercetare queer.
„Flee“ este primul film de non-ficțiune dintr-o serie de cinci documentare care vor putea fi vizionate în fiecare seară de marți a lunii noiembrie, de la ora 18, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania (Bd. Eroilor nr. 29, Rectorat). Fiecare film va fi urmat de o discuție la care vor participa reprezentanții unor organizații relevante pentru tematica serii, precum Greenpeace, Agent Green, ProPark, Fundația Hera sau Grupul de inițiativă Hlgbtq.
Intrarea la toate evenimentele este liberă.
Evenimentele face parte din proiectul „Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“ al Asociației One World Romania, finanțat din bugetul Municipiului Brașov.
KINEDOK este un program internațional de distribuție alternativă pentru filmul documentar, care se desfășoară în șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. În România, KineDok are loc în aproape 20 de orașe. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii și să rămână conectat la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.
Leave a Reply