FATA PĂDURII. DIMENSIUNEA MAGICĂ. V1 – expoziție imersivă @RAM, București

FATA PĂDURII. DIMENSIUNEA MAGICĂ. V1 – expoziție imersivă 18.10-15.11.2024 @RAM bd. Elisabeta 37 București.

Vernisaj vineri 18.10,2024 18:30-23:00 / Finisaj vineri 15.11.2024 18:30-23:00.

 << Oamenii au văzut-o, au auzit-o, mulți i-au călcat pe urma cea rea și i-a rătăcit o noapte-ntreagă prin râpe, prin ghimpi, revenindu-și în minți abia-n zori mai mult morți decât vii. Pe unii i-a pocit (i-a amuțit), pe unii i-a ologit, cu alții a avut relații amoroase. Multora li se înfățișează ca o femeie fermecătoare, cu păr lung până-n pământ și înaltă cât trei garduri, uneori are copite de cal în loc de picioare iar câteodată apare ca iapă albă. Desigur că se poate metamorfoza după plac, transformându-se în flacără albastră ce-mpânzește-ntreg câmpul sau luând chipul iubitelor drăguților pe care și-i dorește-n pat. Și are Fata Pădurii o grădinuță cu toate plantele din lume, plante de leac cu puteri magice, sădite cum se cade, în straturi, și-ntreg Maramureșul știe prea bine unde se află grădinuța ei, căci are câte-un loc ascuns la baza fiecărei stânci (munte) mai semețe. >>

Acestea sunt legende vii, povestite de oameni care le-au auzit la rândul lor, dar sunt și istorii întâmplate, mărturisite de alții care le-au trăit pe pielea lor. Pare un plan paralel al realității influențat de puterea sugestiei credințelor colective și totuși interferențele există, Fata Pădurii este o prezență fizică iar intersectarea cu ea lasă urme, vizibile.

Vă invităm într-o instalație artistică ce recrează atmosfera și dimensiunea perceptivă a realității în care Fata Pădurii este o ființă vie, imersându-vă în acea stare de conștiință caracterizată de credința că totul este însuflețit.

Artiști:

Ioana Cîrlig – fotografie

Aural Eye – instalație multimedia

Maria Balabaș și Mihai Balabaș – instalație sonoră

BIOMA – ilustrații botanice

Tudor Chiliman / naturalgoritm – instalație organică

Ioana Cotulbea și Sanda Veber – documentar video

FATA PĂDURII. DIMENSIUNEA MAGICĂ. V1 este un proiect de cercetare de arhivă și de teren în Maramureș, a acestui personaj mitologic și a familiei extinse de spirite supranaturale care trăiesc între lumi, cu un picior pe pământ și altul pe tărâmurile fabuloase. Acesta este primul episod dintr-o serie de proiecte în care vom sonda dimensiunea magică prin documentarea manifestărilor, legendelor, credințelor, superstițiilor, care reflectă componenta misterioasă a vieții, cea pe care nu o putem conține în cele 4 dimensiuni familiare.

Întreaga documentare se va derula în următoarea perioadă pe canalele ANTROPOFLORA – antropoflora.com / FB / Instagram / YouTube – monografia Fetei Pădurii, monografiile a trei tipuri de ferigi parte a cercetării gândirii magice, articole, filme documentare realizate în cercetarea de teren în șapte sate din Maramureș și interviuri cu etnologi.

Cercetare de cărți și arhive: Ilinca Micu, Oana Cristina Verdier (De Rituri și Plante), Gina Săndulescu, Ioana Gabriela Cherciu.

Cercetare de teren: Ioana Cotulbea – documentare video, Sanda Veber – montaj

Echipa de proiect: Ioana Cotulbea – coordonator/curator, Aural Eye – identitate vizuală, Claudia Falutoiu – manager financiar, Maria Mora – project manager, Cosmin Tănase – web developer, Mihai Barabancea – video art clip.

Poster Artwork Aural Eye / Foto Ioana Cîrlig / Model Georgiana Zamfir

FATA PĂDURII. DIMENSIUNEA MAGICĂ. V1 este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Muzeul ASTRA, Muzeul Național al Țăranului Român, Romanian Art Movement, Muzeul Popular de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Primăria Moisei, Radio România Cultural, ISCOADA, Scena9, IQads, Balkan Art Scene, POJARNITZA, Asociația Macaia, Plastic Art Performance Collective, Asociația Developing Art, Urban Lab, Asociația FOC, Asociația Minimorum, De Rituri și Plante

Mulțumiri: Pamfil Bilțiu, Elena Drăgan, Pepe Budai, Asociația Montană Moisei, Cabana Țapului Groșii Țibleșului, Adrian Marandici, Romelia Călin, Vlad Mihăescu, Alexandru Sîrghi, Mirela Cotulbea, Gigi Cotulbea, Mercedesa, Păpușa, Denis Alain Zaharia.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect dezvoltat de ANTROPOFLORA – platformă de cercetare și documentare a relației om-natură din perspectivă antropologică, adresând manifestarea culturală a acesteia prin legende, mituri, ritualuri, obiceiuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.