Expoziție itinerantă despre istoria LGBT @ MAdC, [Muzeul Amintirilor din Comunism], bulevardul Eroilor, nr. 19. Expoziția poate fi văzută doar luni, 4 septembrie, între orele 18:00 – 20:00.
Muzeul Istoriei și Culturii Queer & ECPI (Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice) sunt prezenți la Brașov cu o expoziție itinerantă despre istoria LGBT, cu un focus pe familiile noastre. Acestea sunt încă negate prin lege, considerate pe mai departe „problematice”. Pot fi tolerate, ni se spune, doar dacă nu sunt văzute. Doar dacă rămân ascunse în spațiul privat. Tocmai pentru ca vocea și chipul nostru să fie cunoscute, vom expune fragmente vizuale, istorii, portrete care vorbesc despre viața noastră.
Încercările repetate de a disloca oameni și identitățile lor din spațiul public vin din perioada regimurilor totalitare, începând cu 1936. Identitățile queer au fost considerate „scandal public”, societatea nu trebuia să le „vadă”. Au fost condamnate a rămâne exclusiv în spațiul privat. Consecința a fost invizibilitatea ca formă dominantă de supraviețuire într-o societate ostilă.
Familiile formate din persoane de același sex sunt astăzi vizibile. Hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, Curții Constituționale (ambele în 2018) și Curții Europene a Drepturilor Omului (2023) obligă România să le respecte drepturile. Pe mai departe însă, le sunt negate prin lege recunoașterea socială și protecția legală cuvenite oricărei familii. Aceste familii sunt pe mai departe considerate „problematice”, „împotriva naturii”, corupătoare a valorilor morale și religioase.
Familiile formate din persoane de același sex, ni se spune, pot fi tolerate doar dacă nu sunt văzute. Dacă rămân pe mai departe ascunse în spațiul privat. În 2023, nu ar trebui să fim văzuți sau auziți ca familii. Vom fi prezenți la primul PRIDE din Oradea tocmai pentru ca vocea și chipul nostru să fie cunoscute. Vom expune narațiuni vizuale, istorii, portrete care vorbesc despre viața noastră. Împotriva tăcerii impuse, Mihai Rădulescu și Petre Sirin, Milița Petrașcu, George Tomaziu și Dinu Albulescu, Cornel Brudașcu, Daniela Groza și Ioana Ofelia vorbesc cu viața lor.
Evenimentul are loc în cadrul proiectului Creșterea gradului de colaborare trans-sectoriala pentru un impact sistemic în sectorul drepturilor omului, proiect derulat de Fundația Ashoka în parteneriat cu ECPI – Fundația Centrul Euroregional pentru Initiațive Publice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este sa crească eficacitatea și impactul sistemic al reprezentanților organizațiilor de drepturilor omului și aliaților acestora în apărarea și promovarea drepturile LGBT+, femeilor, tinerilor din medii vulnerabile prin capacitarea acestora si prin creșterea gradului de colaborare trans-sectorială (societate civilă, mediu academic, mediu de business, mass media) în cadrul ecosistemului de agenți ai schimbării ce apără drepturile fundamentale în România.
Leave a Reply