Ediția aniversară KineDok Brașov se încheie cu o expoziție specială de filme VR

Ediția aniversară KineDok Brașov 10 ani este organizată de Asociația One World Romania și Asociația Artburg și s-a desfășurat pe parcursul lunii octombrie, având un program de proiecții de filme documentare la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

Cea de-a zecea ediție a programului european KineDok Brașov, care aduce documentare creative în spații alternative, se închide pe 5 noiembrie cu una dintre marile surprize ale ediției: o expoziție de filme VR, în cadrul căreia publicul va experimenta două lucrări imersive: Darkening, Republica Cehă, Germania, 2022, 25 min, regia: Ondřej Moravec, și Goodbye Mr. Octopus, Franța, SUA, 2020, 8 min, regia: Amaury Campion. În cazul acestor lucrări, animația și experiența imersivă ajută privitorul să empatizeze îndeaproape cu poveștile celor două filme, cu ajutorul ochelarilor VR care îi plasează mai aproape și astfel pot simți că trăiesc prin prisma personajelor.

Expoziția poate fi vizitată doar pe 5 noiembrie, între orele 16:00 și 20:00, din oră în oră; accesul este gratuit, dar este necesară rezervarea în avans a unui interval orar printr-un formular. Vizitarea expoziției durează aproximativ o oră și include o discuție cu Daniel Bratosin, graphic designer One World Romania și  KineDok, despre tematica filmelor și contextul lor tehnologic.

DARKENING

Cu ajutorul animației, Ondřej ne permite să pătrundem în intimitatea sa, unde depresia își face simțită prezența încă din copilărie și își păstrează ecoul de-a lungul vieții adulte. Alternând estetica animațiilor cu cea a realității virtuale, cineastul împărtășește momentele în care depresia i s-a făcut evidentă, dar și soluțiile găsite pentru a o înfrunta, arătând cum rezonanța propriei voci, modelată în diverse moduri, devine un instrument esențial în procesul său.

GOODBYE MR. OCTOPUS

Stella locuiește împreună cu tatăl ei foarte protector, Leonard. Mama Stellei, Liv, nu s-a ocupat de creșterea ei, fiind o antropologă și biologă de renume internațional, care trăiește și lucrează departe, în cealaltă parte a lumii. În ziua aniversării sale, tatăl Stellei refuză să o lase să participe la turneul de fotbal în Australia. Dezamăgită și gata să renunțe la turneu, Stella găsește un ajutor neașteptat într-o scrisoare de la mama ei.

Pe parcursul lunii octombrie, publicul brașovean a avut șansa să vizioneze o selecție deosebită de filme care nu pot fi văzute în cinematografele obișnuite și, de asemenea, a participat la discuții cu regizori și specialiști din diferite domenii.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul complet se regăsește pe pagina Artburg.

Organizator național: Asociația One World Romania

Organizatori locali: Asociația Culturală Artburg, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

Proiect cultural finanțat de Consiliul Județean Brașov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.