Membrii comisiei de recepţie din cadrul Consiliului Judeţean Braşov şi reprezentantul firmei furnizoare, SC AGEXIMCO SRL, au semnat procesul-verbal de recepţie finală a echipamentelor, a căror valoare totalizează 1.472.594,73 lei, nu înainte ca acestea să fie verificate din punctul de vedere al cerinţelor de cantitate şi calitate, precum şi al caracteristicilor tehnice.
Astfel, au fost recepţionate: 4 repetoare digitale şi un sistem antenă pentru repetoare, 6 stații radio digitale portabile cu GPS şi 29 de stații radio digitale portabile fără GPS, 4 staţii mobile digitale cu GPS şi 4 staţii mobile digitale fără GPS, 8 microfoane wireless, 7 staţii fixe digitale Voce şi o staţie fixă digitală Date. La acestea se adaugă un sistem antenă pentru staţii fixe dispecerat, 5 stații radio digitale portabile ATEX, un server dispecerat, un PC pentru conectare cu staţiile radio, un sistem UPS şi un Link Voce-Date.
În cadrul echipamentelor de comunicaţii sol-sol au mai fost recepţionate un server de aplicație, o bază de date, sisteme de operare server, aplicații care asigură monitorizarea sistemului radio, programarea terminalelor radio şi a repetorului radio, precum şi monitorizarea poziţiei prin GPS, alături de aplicaţia Dispecer şi cea pentru terminale Android.
„Comunicaţiile sol-sol se desfăşoară între agenţii de handling, serviciul de pompieri, turnul de control şi operatorii aerieni. Am achiziţionat sistemul propriu-zis şi staţiile de emisie-recepţie, pe care ulterior le vom configura într-o arhitectură care să corespundă nevoilor operaţionale”, a explicat Alexandru Anghel, directorul Direcţiei Implementare Aeroport din cadrul CJ Braşov.
Prin intermediul acestor echipamente de ultimă generaţie şi multifuncţionale va fi implementat un sistem profesional de radiocomunicaţii în sistem digital, complet funcţional, care va asigura comunicaţiile operative de date şi voce între personalul care îşi desfăşoară activitatea în Dispeceratul Central, echipa managerială, turnul de control şi echipele mobile din teren specializate în intervenţii din punct de vedere operațional, tehnic și de securitate.
„Lucrăm pe mai multe planuri la realizarea şi funcţionalizarea Aeroportului Internaţional de la Ghimbav şi mă bucur că o parte importantă din tot ce înseamnă sistemele de comunicaţii pe care trebuie să le implementăm la aeroport, respectiv comunicaţiile sol-sol, este deja rezolvată. Firma care a furnizat echipamentele se va ocupa şi de instruirea personalului care urmează să le utilizele. În privinţa sistemului de comunicații sol-aer, care asigură legătura între turnul de control și aeronave, acesta va fi realizat în cadrul Servicilor de Navigație Aeriană. Pentru siguranța zborurilor, cele două sisteme (sol-aer și sol-sol) nu trebuie să aibă interferențe. Tocmai de aceea, ne dorim să dotăm Aeroportul cu cele mai moderne şi mai fiabile echipamente”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Sursa foto: Consiliul Județean Brașov
Leave a Reply