Agenția pentru Protecța Mediului Brașov anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: „Actualizare studiu de fezabilitate pentru drum de legătură strada Cărămidăriei – Drumul Poienii”, propus a fi realizat în jud. Brașov, mun. Brasov, zona dintre strada Cărămidăriei și Drumul Poienii, conform certificatului de urbanism nr. 447 din 19.02.2019, eliberat de Primăria Municipiului Brasov – titular Primăria Municipiului Brașov – Serviciul Investiții, cu sediul în jud. Brașov, localitatea Brașov, B-dul Eroilor, nr. 8.
Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Brașov, str. Politehnicii, nr. 3 și la sediul titularului de proiect, în zilele de luni până joi, între orele 8:00-16:30 și vineri, între orele 8:00 – 14:00.
Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Brasov. Observați că nu se precizează până la ce dată se pot trimite observații, iar documentele nu sunt puse online.
Cu această ocazie aflăm traseul exact al acestui drum, atât de mult timp ascuns de George Scripcaru. Și mai aflăm că se pune problema reducerii limitelor Rezervației Stejerișul Mare de la 293 la 16,30 hectare pentru a face posibilă realizarea drumului.
Conform Memoriului, traseul drumului de legătură strada Cărămidăriei – Drupul Poienii se desprinde din strada Carierei, parcurge strada Cărămidăriei până la intersecţia cu strada Amurgului, după care urmăreşte spre dreapta drumul pietruit de acces la cariera de piatră până la prima serpentină sau până la liziera pădurii (bariera mobilă). Traseul parcurge pădurea până în apropierea intersecţiei cu strada Stejeriş. Lungimea drumului proiectat este de 2.786 m, iar suprafată ocupată de ampriza şi zona de siguranţă a drumului este de 56.987 m2, din care în fond forestier 43.944 m2.
Profilul transversal al drumului prezintă următoarele elemente geometrice şi dimensiuni:
– Numărul benzilor de circulaţie: 2
– Lăţime benzi de circulaţie: 2×3.50m=7.0m;
– Lăţime acostamente: 2×1.0m=2.0m
– Lăţime platformă drum: 9.0 m
În Memoriu regăsim și faptul că Agenția Națională pentru Protecţia Pediului, spune să limitele Rezervației Stejerișul Mare nu au bază legală: „Potrivit Agentiei Nationale pentru Protecţia mediului, proiectul este amplasat în cadrul rezervaţiei naturale Stejărişul Mare, ale cărei limite nu au o bază legală.”, pag. 81
Despre pericolul reducerii limitelor Rezervației Stejerișul Mare vorbeam în aprilie 2020, în contextul în care chiar Allen Coliban atrăgea atenția asupra acestui pericol. Era pe vremea când Ministrul Mediului, Costel Alexe, când l-am întrebat de ce figurează această reducere de limite în proiectul limitelor INSPIRE, se făcea că nu știe despre ce este vorba.
Dezbaterea de care zicea Costel Alexe nu avut loc.
Despre Rezervația Stejerișul Mare și despre Tâmpa mai scriam în februarie 2020 de faptul că ele pot fi preluate în administrare de către administrația locală. Am avut două discuții pe această temă cu Dragoș David, directorul Agenției Metropolitane Brașov (fostă custode a rezervațiilor), care a refuzat preluarea, spunând că este decizia primarului.
Leave a Reply