Drumul de acces Răcădău – Șaua Tâmpei – Tâmpa subiect de răfuieli politice

Pe data de 11 august, consilierul local PNL Ciprian Chiricheș făcea o postarea pe pagina sa de politician în care spunea că pe drumul de acces din Răcădău spre Șaua Tâmpei și până pe Tâmpa „se regăseşte tot asfaltul rezultat din frezarea benzilor dedicate pentru autobuze (asfalt ce se afla în garantie la momentul frezării) și turnat pe acest drum de acces”. Ultima postare pe acest subiect a făcut-o pe 13 august și conține concluzia sa:

Pe final de mandat Coliban a intrat cu roaba de asfalt/ bitum/bazalt (ce o fi chiar nu contează) în inima Muntelui Tâmpa și a realizat un drum auto!

Voi iubitorii de natură, suntei cei ce ati început manelizarea Muntelui Tâmpa, iar poza de mai jos este emblematică pentru tâmpenia voastră!

Dincolo de discuțiile de pe Facebook și faptul că situația este folosită politic, trebuie clarificate câteva lucruri cu privire la acest drum și la lucrările făcute. De fapt, e chiar mai mult decât o răfuială politică, este și un atac la iubitorii de munte. Dar pentru a vedea ce se întâmplă cu acest drum, trebuie să ne uităm la documente, deoarece consilierul local Ciprian Chiricheș susține că acest drum nu există, ci e doar un traseu turistic. În realitate drumul de acces există și putem vedea chiar dintr-o documentație din septemprie 1968.

Drumul este și în PUG-ul Brașovului. Drumul are și două cărți funciare, una pentru porțiunea Răcădău – Șaua Tâmpei, și una pentru porțiunea Șaua Tâmpei – Tâmpa.

Mai mult, Gruia Hilohi a postat pe Facebook două imagini cu următoarele precizări:

Da. Camion pe Tâmpa, 1957… Urcat pe drumul forestier, care încă de atunci exista până în Şaua Tâmpei.
Un drum prelungit mai apoi pentru construirea obiectivelor de pe Tâmpa în anii 1968-1975 şi care şi acum foloseşte întreţinerii şi reabilitării telecabinei, turnului de comunicaţii şi restaurantului, precum şi pentru acces în rezervaţie în situaţii de urgenţă.

Toată această răfuială politică și de social media putea fi evitată dacă Primăria Brașov ar fi comunicat că drumul de acces va avea lucrări de întreținere, cu toate detaliile aferente, inclusiv documentație. Dar știm deja că Primăria Brașov are mari lacune pe partea de comunicare și transparență.

Până acum am stabilit că drumul de acces există (de prin 1957). Acum să vedem ce intervenții au avut loc. Trebuia autorizație de construire sau nu?

Conform doamnei administrator public, Adriana Miron, pe drumul de acces s-au făcut lucrări de întreținere pentru care nu este nevoie de autorizație de construire. Aceasta ar fi fost necesară dacă s-ar fi făcut lucrări de reabilitare, modernizare sau alte investiții.

Chiar și în aceste condiții, a fost nevoie de câteva acorduri. În acest sens, Primăria Brașov a informat societatea ANA Teleferic SA de la ce instituții publice trebuie să obțină acordurile. Și vedeți în imaginile de mai jos informarea și acordurile.

Acordurile de mai sus acoperă și partea de rezervație naturală și de traseu turistic.

Un alt aspect de clarificat este cel al materialului folosit la lucrările de întreținere. În continuare vedeți declarația de performanță a agregatului folosit și nota de constatare în urma analizării materialului așternut.

Conform notei de constatare, „materialul este constituit dintr-o masă granulară, estimat ca fiind sort 0-31,5 mm, compus dintr-o rocă eruptivă bazică criptocristalină, respectiv bazalt.
Natura materialului ne conduce la supoziția că acesta provine de la una din carierele de bazalt din zona Valea Bogății – Racoș.
Alte tipuri de materiale din stratul așternut, sub formă de slabe urme, sunt accidentale, iar din punct de vedere cantitativ sunt cu totul neglijabile.

În final, trebuie precizat că lucrările de întreținere au fost făcute pe cheltuiala societății Ana Teleferic SA, în baza unui contract cu RS Activ SRL, iar Primăria Brașov nu a avut cheltuieli cu lucrările de întreținere a drumul de acces.

Leave a Reply

Your email address will not be published.