În data de 21 Septembrie 2020, publicația online NewsBv, a publicat un articol cu acuzații mincinoase la adresa lui Allen Coliban. Atât Direcția Națională Anticorupție cât și dezvoltatorul imobiliar menționat în articol au dezmințit informațiile.
Allen Coliban este singurul om politic care a răspuns, în anul 2017, solicitărilor societății civile de a interveni în cazul construcțiilor de pe dealurile din Șcheii Brașovului, după mai multe luni de zile fără niciun răspuns din partea autorităților locale.
Strigătoare la cer este atitudinea primarului George Scripcaru, care susține că nu a știut despre lucrări. Problema a pornit de la reglementările urbanistice aprobate în timpul mandatelor sale, pe care a promis brașovenilor că le va repara, dar nu a făcut-o, și de la faptul că nu a oprit la timp lucrările ilegale ale dezvoltatorului.
„Am fost și voi fi ferm împotriva oricăror dezvoltări imobiliare ilegale, împotriva celor care vor să distrugă pădurile și dealurile Brașovului. Mă voi lupta și pe viitor cu cei care amenință să distrugă patrimoniul natural al Brașovului. Prin urmare, resping categoric orice acuzație la adresa mea. Precizez că singura mea întâlnire cu investitorul American Dream a avut loc la dezbaterea publică pe care eu am organizat-o în iulie 2017, în sala de ședințe a Primăriei Brașov, ca urmare a descoperirii lucrărilor ilegale (fără autorizație de construire – faptă penală!) efectuate de către dezvoltator.
Demersul a început de la o sesizare primită din partea locuitorilor din zonă, care semnalau lucrări ample în capătul străzilor Piatra Mare și Cetinii. Am constatat lipsa panoului de informare, motiv pentru care m-am adresat Inspectoratului de Stat în Construcții, care a trimis sesizarea către Poliția Locală. Acela a fost momentul când Primăria a anunțat public ilegalitatea lucrărilor și faptul că va depune o plângere penală pe numele dezvoltatorului”, precizează Allen Coliban.
Întrebările la care nu au răspuns reprezentanții Primăriei nici până în prezent:
* cum au ajuns utilajele grele în zonă (excavatoare, basculante), pe baza căror permise de liberă trecere?
* cum a fost posibil ca NIMENI din Primărie sau din Poliția Locală să nu fi observat niște lucrări de amploare, vizibile și de pe Tâmpa?
* care sunt prevederile urbanistice aprobate în Consiliul Local pentru zona respectivă și dacă este normal ca zona respectivă să permită construirea a 1000 de apartamente?
În plus, pentru readucerea dealului la forma inițială ar fi fost necesar ca Primăria să solicite în mod expres acest lucru, parte din plângerea penală înaintată.
Date fiind toate aceste aspecte, Allen Coliban, împreună cu USR Brașov, a procedat la următoarele acțiuni:
* inițierea unei petiții de oprire a proiectului, semnată de peste 6000 de brașoveni, petiție înaintată reprezentanților Primăriei Brașov
* organizarea dezbaterii publice, pentru a da șansa comunității să se pronunțe cu privire la problema de fond – PUG/PUZ-uri care permit construcții pe dealurile din Șchei. Au participat zeci de brașoveni, opinia generală fiind că avem nevoie de păstrarea dealurilor verzi și interzicerea dezvoltărilor de amploare. Ca urmare a opiniilor exprimate, în cadrul dezbaterii, primarul a declarat că PUZ-ul va expira și nu va fi prelungit și că va demara procedurile de refacere a PUG-ului, acțiuni nefinalizate nici până azi, septembrie 2020.
* inițierea unei sesizări penale în nume colectiv, pe motivul lucrărilor fără autorizație confirmate de către autorități, semnată de peste 100 de locuitori și de 4 organizații.
„Ulterior, pe baza imaginilor comparative cu momentul sistării lucrărilor, am depus o revenire la sesizarea inițială, conținând dovezi care arată că lucrările au continuat.
Sunt convins că fără acțiunile inițiate și fără implicarea societății civile brașovene, dealul de sub parcarea “Belvedere” ar fi arătat cu totul altfel în acest moment”, adaugă Allen Coliban.
Deși a depus o sesizare în nume colectiv pe subiectul lucrărilor fără autorizație de construire, Allen Coliban nu a fost niciodată chemat să depună vreo declarație în acest caz. În vara acestui an, la 3 ani de la depunerea sesizării, presa brașoveană a semnalat trimiterea dosarului în judecată împotriva dezvoltatorului.
„Singura instituție a statului care mi-a solicitat informații pe un subiect tangențial, cel legat de dezbaterea organizată, nu cel legat de sesizare, a fost Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a respins sesizarea calomnioasă făcută la adresa mea de către proprietarul terenului, Emil Popescu”, precizează Coliban cu referire la organele sesizate în această speță.
Leave a Reply