A 9-a ediţie al festivalului internaţional de film fantastic de la Braşov, Dracula Film Festival, ce va avea loc în perioada 13-17 octombrie, se anunţă a fi, în pofida contextului neprielnic, una foarte bogată în evenimente cinematografice, premiere europene, Q&A-uri cu autori ai filmelor, workshop-uri şi mese rotunde.
Dracula Film Festival programează și o serie de proiecţii ce au un caracter special, în primul rând avanpremierele de gală a două blockbustere care vor ajunge şi la noi în multiplexuri, HALLOWEEN KILLS, cel mai recent film din saga lui Michael Myers creată de John Carpenter, şi LAST NIGHT IN SOHO, drama horror cu Anya Taylor-Joy, ultima realizare al originalului cineast Edgar Wright, autorul lui Baby Driver, Shaun of The Dead şi Hot Fuzz. Filmele vor fi proiectate la CINEMA ONE din Brașov la Gala de Deschidere a Festivalului și respectiv la Gala de Decernare a Premiilor Dracula Film Festival.
Ziua Filmului Fantastic îi este dedicată lui Stanley Kubrick, recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi și influenți regizori de film din istoria cinematografică. A regizat o serie de filme foarte apreciate, adesea controversate, filme care au fost percepute ca o reflexie a naturii sale obsesive și perfecționiste. Filmele sale sunt caracterizate de prezența elementelor de suprarealism, expresionism, dar și a unui pesimism ironic, fiind totodată și unele dintre cele mai originale, provocative și vizionare făcute vreodată.
La Dracula Film Festival vor fi proiectate 4 din cele mai renumite filme ale lui Kubrick: 2001: A Space Odyssey (1968), The Shining (1980), Portocala Mecanică (1971 – aniversare 50 de ani) și Eyes Wide Shut (1999). Proiecțiile maratonului Kubrick au loc la Centrul Cultural Reduta iar intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile.
Ziua Filmului de Artă îi este dedicată regizorului american David Lynch. Filmele lui Lynch sunt cunoscute pentru elementele lor de suprarealism, secvențele de vis și coșmar, imaginile stranii de multe ori cu elemente distincte de noir și neo-noir, cu o coloană sonoră creată cu meticulozitate. În decursul îndelungatei sale cariere, Lynch a dezvoltat o abordare consistentă a povestirii și un stil vizual (adesea conotat ca lynch-ian) pe care spectatorii din lumea întreagă le recunosc imediat. Lynch este un favorit permanent al criticilor de film și are un număr impresionant de fani devotați. La Dracula Film Festival vor fi proiectate 4 dintre cele mai importante filme din cariera lui Lynch: Dune (1984), Blue Velvet (1986 – aniversare 35 de ani), Lost Highway (1997), Mulholland Drive (2001 – aniversare 20 de ani)
După Lamberto Bava, Debbie, Rochon, Sergio Stivaletti sau Armand Assante, ca să amintim doar câteva dintre personalităţile cărora Dracula Film Festival le-a adus în ultimii ani un tribut pentru realizările lor remarcabile în cinematografia Horror & Fantasy, anul acesta a venit rândul unui cineast legendar, Ruggero Deodato, să devină recipient al titlului onorific de Conte Dracula, ca semn de recunoaştere pentru imensa influenţă pe care peliculele sale continuă să o exercite în evoluţia acestor două genuri după decenii întregi de la premieră.
Competiția Dracula Digital este organizată în cadrul evenimentului Dracula Film Festival și se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 29 ani, pasionaţi de film și fotografie. 6 echipe sunt în finala Dracula Digital, la care se adaugă 2 echipe de studenți ai Facultății de Sociologie și Comunicare din Brașov în baza parteneriatul încheiat cu Universitatea Transilvania Brașov.
Etapa finală a competiției Dracula Digital are loc în perioada 13-18 octombrie 2021, pe perioada desfășurării festivalului Dracula Film Festival. Cele opt echipe vor realiza câte un film horror, SF, supranatural, thriller sau fantastic. Filmul va fi filmat cu telefonul mobil, va trebui să includă cuvintele cheie alese de juriu și va avea 3 minute. Câștigătorul premiului Dracula Digital va fi desemnat de juriul acestei competiției și va fi anunțat sâmbătă, 16 octombrie în cadrul Galei de decernare a premiilor DFF 2021. Echipa câștigătoare va primi și un premiu în bani de 500 euro. Toate cele opt filme realizate în cadrul competiției Dracula Digital vor fi disponibile pe site-ul www.draculadigital.ro
Juriul competiției Dracula Digital este format din Eugen Neagu, preşedinte juriu (actor și producător), Ștefan Iancu (actor) și Matei Lucaci-Grűnberg (regizor, scenarist, dramaturg).
Seria Întâlnirilor Pop Culture continuă cu un eveniment dedicat industriei de cinema. “Perspective feminine asupra industriei cinematografice” este tema evenimentului ce va avea loc în cadrul Dracula Film Festival, duminică, 17 octombrie, de la ora 19.00 la Cinema Astra din Brașov.
La eveniment sunt invitate personalități feminine care activează în industria de cinema din România:
Oana Stoenescu, Managing Director RO IMAGE 2000;
Ioana Ionescu, Marketing Manager CINEMA CITY România;
Andreea Zidaru, Director General FORUM FILM România;
Mădălina Panțucu, Marketing & PR Manager CINEPLEXX România;
Monica Felea, Co-owner BAD UNICORN;
Ileana Cecanu, Distribuitor & PR FREEALIZE;
Anamaria Antoci, Producător, TANGAJ PRODUCTION.
Evenimentul este moderat de Irina Margareta Nistor și va fi transmis live pe pagina www.facebook.com/DraculaFilmFestival și www.facebook.com/zilesinopti
Link eveniment: https://bit.ly/3amIMHK
Întâlnirile Pop Culture: CINEMA este un eveniment produs de Zile și Nopți și Dracula Film Festival.
La categoria lungmetraj, 10 filme concurează pentru Dracula Trophy. La categoria scurtmetraj, 19 filme concurează pentru trofeele Little Dracula (scurtmetraje internaționale) și Vladutz (scurtmetraje românești). Toate filmele din cele 2 competiții de lung și scurtmetraj se văd și online pe platforma https://eventbook.ro/
Cele 10 filme selectate în competiția de lungmetraj sunt:
A SAVANNAH HAUNTING (SUA, 2021, r: William Mark McCullough)
Horror supranatural slow-burn bazat pe fapte reale (experienţe trăite de scenarist/regizor), filmat chiar în casa din ‘Deep South’ în care s-au întâmplat evenimentele. Un tânăr cuplu cu doi copii, tarat de moartea brutală în California al celui de-al treilea, se vede distrus odată cu relocarea şi mutarea într-o casă izolată din mijlocul pădurii. Filmul abordează inclusiv teme tipic “sudiste” (istoria sclavagismului, tradiţiile voodoo etc) într-o cheie modernă.
Link trailer: https://bit.ly/3uzr2SQ
ANNULAR ECLIPSE (China, 2021, r: Chi Zhang)
Action-Thriller SF realizat extrem de spectaculos în baza vocabularului estetic Cyberpunk. Anul 2030. Tehnologia transplantului de memorie s-a perfecţionat iar umanitatea aspiră la nemurire. În căutarea refacerii propriului bagaj de amintiri, acum fragmentate de un accident (sau experiment), un asasin de profesie reuşeşte să distrugă tehnologia, date fiind obiectivele reale pentru care a fost creată de fantomatica organizaţie “Father”.
Link trailer: https://bit.ly/3lczggN
INFINITE SEA (Portugalia, 2021, r: Carlos Amaral)
Într-o realitate alternativă în care se desfăşoară exodul speciei umane spre alte planete, rămas printre puţinii locuitori ai Pământului, hackerul Pedro perseverează în a încerca să pătrundă în sistemul agenţiei spaţiale pentru a-şi urma visul de a pleca în cosmos. Întâlnirea cu Eva (Maria Leite, actriţă cunoscută publicului român din Traducătorii) îl va face să îşi privească existenţa din altă perspectivă. SF meditativ cu subtext filosofic.
Link trailer: https://bit.ly/3FgZois
DAWN BREAKS BEHIND THE EYES (Germania, 2021, r: Kevin Kopacka)
Horror caleidoscopic în maniera esteticii filmelor de gen italiene din anii ’70, deferent faţă de Mario Bava & Co., dar şi cu un clin d’oeil la adresa lui Jean Rollin sau R.W. Fassbinder. Un cuplu (soţ autoritar şi irascibil, soţie obedientă şi nefericită) îşi petrece noaptea într-un conac decrepit, primit moştenire. Doar că timpul dobândeşte alte caracteristici în acest inovativ regal vizual gotic psihedelic, inclusiv prin OST-ul original.
Link trailer: https://bit.ly/2Yoe0fh
ON THE 3RD DAY (Argentina, 2021, r: Daniel de La Vega)
Thriller Horror/Fantastic regizat de Daniel de la Vega (White Coffin, Necrophobia). Trei zile după un accident de maşină în care se afla împreună cu fiul său, acum dispărut, o femeie (Marina Anghilera) nu îşi mai aminteşte nimic din dramatica întâmplare. Dezorientată, mama caută indicii pentru a-şi recompune amintirile, descoperă similitudini cu alte cazuri în arhiva poliţiei iar quest-ul o duce spre întâlnirea cu un fanatic religios care ar putea fi un criminal în serie.
Link trailer: https://bit.ly/2Yp9LQD
NIGHT CALLER (SUA, 2021, r: Chad Ferrin)
Chiller semnat de Chad Ferrin, autorul lui The Deep Ones. Intrată în contact cu un serial killer, o clarvăzătoare autentică şi nu una ‘fake’ (Susan Priver – Serving Up Richard) de la un call center de astrologi şi prezicătoare, “vede” crimele acestuia înainte de a fi comise şi ajunge fără voie târâtă într-un joc de-a şoarecele şi pisica, ajutată fiind doar de o colegă (Bai Ling – The Crow, Crank: High Voltage) şi de tatăl ei invalid. În distribuţie: Steve Railsback (Helter Skelter), Lew Temple (The Devil’s Rejects) etc.
Link trailer: https://bit.ly/3iu1MIP
SUPERNO (Etiopia, 2021, r: Abel Mekasha)
Film experimental inspirat ca premisă de inseparabilitatea cuantică, dar care nu este un SF standard ci un Fantasy-Thriller psihologic despre individualităţile privite ca particule, ale căror efecte se simt asupra celorlalte chiar dacă acestea se află la mare distantă. O persoană este închisă singură într-un mediu perfect izolat, crede că este răpită dar nu e întrutotul adevărat, cu doar un telefon ca mjloc de comunicare cu celelalte fiinţe, naturale sau supranaturale.
Link trailer: https://bit.ly/2WCeWvz
IWIANCH, THE DEVIL DEER (Ecuador, 2020, r: José Cardoso)
Documentar despre străvechile legende şi culturi din pădurile Amazonului – Iwianch este un demon care ia forma unui cerb antropomorfizat – construit pe situaţia reală a recrutării unui şaman pentru găsirea unui copil localnic dispărut în junglă. Simultan cu tragedia urmărită în real time, filmul este un ‘trip’ aproape de Psychedelia şi Horror prin observarea ritualurilor şamanice bazate pe credinţa existenţei unor portaluri spre lumea morţilor.
CURSED LAND. FATE (Federaţia Rusă, r: Stepan Burnashev)
Slow-burn Folk-Horror cu o tânără orăşeancă în căutarea mamei dispărute, ajunsă în cătunul ei natal, unde descoperă că aceasta este în viaţă dar înfricoşată de obiceiurile locale ţinând de folclorul regiunii Iacuţia, legat de răul care ameninţă să invadeze lumea. Obligată să rămână un timp în sălbăticia siberiană alături de mamă, fata se vede la rândul ei pusă în pericol de spiritele rele şi imersează în universul ritualurilor şi credinţelor ancestrale.
Link trailer: https://bit.ly/39ZtwjS
THE WINTER HUNGER (Spania, 2021, r: Álvaro García Gutiérrez)
Horror apocaliptic al unui cineast multipremiat pentru scurtmetrajele sale. O mutaţie a virusului turbării provoacă o pandemie în faţa căreia, în doar trei luni, întreaga omenire se declară înfrântă. Puţinii supravieţuitori se regăsesc departe de zonele suprapopulate, fără electricitate, comunicaţii sau protecţie din partea autorităţilor. Se apropie iarna şi pericolul cel mai mare vine din partea propriilor semeni şi nu a persoanelor infectate, ce nu mai acţionează raţional.
Link trailer: https://bit.ly/3A4cdZp
Reguli de acces la Dracula Film Festival 2021
Deoarece acest eveniment este organizat în conformitate cu noile reglementări în vigoare în ceea ce privește organizarea și desfășurarea de activității în cadrul cinematografelor și instituțiilor de spectacole regulile de acces sunt următoarele:
– Accesul la proiecțiile din cadrul festivalului se face în limita a maximum 50% din capacitatea maximă a sălii și cu purtarea măștii de protecție.
– Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Leave a Reply