Dosare penale și amenzi în cazul lucrărilor neautorizate de la Muzeul Prima Școală Românească, Casa Barac, Chilii și Casa Nicolae Ciurcu

Scriu acest al treilea articol despre lucrările neautorizate de la patru monumente istorice ale Brașovului (Muzeul Prima Școală Românească, Casa Barac, Chilii și Casa Nicolae Ciurcu) cu un gust amar față de societatea actuală și, în special, față de Brașov.

Gustul amar vine de la lipsa de reacție și din faptul că autoritățile nu-și fac treaba în ceea ce privește protejarea și conservarea patrimoniului construit. Dacă cei mai îndreptățiți prin lege să protejeze și să conserve tac și sunt complici la distrugerea patrimoniului construit, vorbesc aici de DJC Brașov, locuitorii Brașovului nu par revoltați de abuzul de la Muzeul Prima Școală Românească, deși se mândresc cu orașul și istoria acestuia. Pe de altă parte, cei care ar putea vorbi și care au expertiză, nu pot vorbi, de frica repercusiunilor care s-ar putea abate asupra lor dinspre cei care ascund lucrurile.

Când am început să documentez situația de la Muzeul Prima Școală Românească am crezut că vorbim de un caz izolat, de o greșeală de mici dimensiuni, raportat la importanța obiectivului, dar așa cum am arătat în cele două articole publicate deja, situația este foarte gravă și este cunoscută cel puțin din anul 2019.

Lucrările fără autorizație de la Muzeul Prima Școală Românească făcute cu bani de la Primăria Brașov și de la Consiliul Județean Brașov

Lucrări de renovare fără avize la Muzeul Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului

În ianuarie 2019, Poliția Locală Brașov înainta o plângere penală în urma unui control efectuat la Chiliile Bisericii Sf. Nicolae unde a constatat că au fost executate lucrări de construcții fără Autorizație de Construire și fără avizul DJC Brașov.

Vă reamintesc din articolul trecut despre DJC Brașov care spunea că pentru Chilii există acordul scris nr. 125/14.08.2024. Atât a ales DJC Brașov să spună, că există acest acord, despre alte lucrări neavizate de ei sunt convins că știau, dar au decis să nu vorbească. De ce, ce vrea să ascundă DJC Brașov și pe cine vrea să protejeze?

Însă mișcarea instituțiilor începe abia în a doua jumătate a lui 2024. Dacă DJC Brașov mima o inspecție în 27 august 2024, Poliția Locală Brașov făcea o nouă inspecție la cele patru monumente (Muzeul Prima Școală Românească, Casa Barac, Chilii și Casa Nicolae Ciurcu) în 26 și 27 septembrie 2024, la două zile după ce le-am transmis o solicitare de informații cu privire la lucrările neautorizate.

Poliția Locală Brașov confirmă că la toate patru monumentele au constatat faptul că au fost executate lucrări de construcții fără Autorizație de Construire și fără avizul DJC Brașov.

Vă reamintesc ce spunea DJC Brașov despre Casa Barac: „s-au făcut lucrări interioare de igienizare, în scopul adăpostirii temporare pe perioada lucrărilor interioare a exponatelor din Muzeul Școala Românească și sunt în curs de elaborare documentațiile pentru lucrările de reparații interioare și ale tâmplăriilor”. Iar despre Chilii au spus că există acel acord scris eliberat în august 2024 și nimic despre Casa Nicolae Ciurcu. Din nou, de ce nu spune tot DJC Brașov și pe cine vrea să protejeze?

La Poliția Locală Brașov am cerut lista completă și detaliată cu lucrările/intervențiile identificate ca fiind neautorizate pentru fiecare monument și lista completă și detaliată cu măsurile dispuse. Poliția refuză să dea aceste informații invocând existența dosarului penal spunând că „deoarece nu există temeiul legal și scopul legitim pentru această diseminare, existând în schimb riscuri și vulnerabilități de natură a afecta interesele și drepturile fundamentale ale unor persoane”.

Cum nu există scop legitim? Brașovenii au tot dreptul să cunoască situația în detaliu de la cele patru monumente istorice, iar interesul public al orașului ar trebui să fie superior drepturilor unor persoane care au încălcat legea.

Nici IPJ Brașov nu oferă prea multe informații. Dar știm deja că IPJ Brașov este o instituție lipsită de transparență.

IPJ Brașov spune că la nivelul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul instituției „se află în lucru un dosar penal, deschis la data de 22 martie 2024, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală”. Totodată, IPJ Brașov spune că „în ceee ce privește obiectivele Casa Barac și Biserica Sf. Nicolae polițiștii au aplicat la data de 19.03.2024 două sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 16.000 lei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.