În perioada 16-19 septembrie 2021 va avea loc cea de a doua ediție a Festivalului One World România la Brașov ce are ca temă principală egalitatea de gen și propune o serie de documentare regizate de femei, revelându-ne astfel diversitatea ce caracterizează perspectivele cineastelor contemporane. Deconstruim împreună mitul reducționist al „cinematografiei la feminin”. Așa cum nu există o „cinematografie masculină”, nu are sens să creăm în mod artificial o categorie „feminină”, vocile realizatoarelor fiind mult prea complexe și diferite pentru a putea fi înghesuite sub o singură umbrelă.
Dintre filmele propuse menționăm „Micul Samedi”, o poveste personală în care regizoarea Paloma Sermon-Daï explorează în mod curajos situația familiei sale. Sub aparențele unui trai liniștit într-un orășel belgian, Samedi, fratele regizoarei, duce o existență marcată de secretul dependenței sale de heroină, ce apasă întreaga familie. Chiar și după atâția ani, mama lor încearcă să îl vindece de adicție, confruntându-se atât cu problemele emoționale ale fiului, cât și cu propriile sentimente de culpabilitate. Filmul documentează un subiect universal – relația mamă-fiu, în întreaga sa complexitate –, și o face cu profunzime și umor, trecând prin toată paleta emoțională a intimității dintre cele două personaje.
O abordare complet diferită întâlnim la regizoarea spaniolă Nuria Giménez, care își face debutul în mod spectaculos cu un film ce se joacă la granița dintre documentar și ficțiune – „Covrigul meu mexican”. Folosind filmări de amator realizate de bunicii ei, ea construiește un personaj fictiv: Vivian Barret, o mondenă a anilor ‘50, care își petrece timpul în plăceri și opulență, fără să-și găsească însă fericirea. Regizoarea chestionează astfel în mod ingenios poziționarea imaginilor ca documente ale adevărului, oferind o călătorie plină de peripeții spectatorului.
Un documentar ce folosește imagini de arhivă, dar într-o manieră total diferită este „Mi se spune Babu” în regia Sandrei Beerends. Filmul ne spune povestea Alimei – dădaca unei familii de colonialiști olandezi pe teritoriul Indoneziei din anii 1940. Fiind respinsă de propria familie pentru că nu s-a născut băiat, Alima se refugiază în familia care o angajează și în datoria față de copilul lor. Prin ochii ei plini de candoare privim cum se desfășoară evenimente istorice marcante precum cel de-al Doilea Război Mondial și efectele sale în regiune.
Nu în ultimul rând, festivalul va aduce în atenția publicului și noul documentar al regizoarei românce de teatru şi de film Carmen Lidia Vidu. În timpul perioadei de carantină instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Plecând de la materialele video ale artiștilor participanţi, regizoarea a realizat un documentar de amploare ce reușește să surprindă complexitatea perspectivelor artistice asupra fenomenului carantinei și al izolării. Având în vedere că sectorul cultural a fost unul dintre cele mai puternic afectate de criza de sănătate, proiecția va fi urmată de o dezbatere despre efectele pandemiei asupra artiștilor și a operatorilor culturali, la care sunt invitați Elena Vlădăreanu (poetă), Andrei Popov (Forumul Cultural Austriac), Elise Wilk (dramaturg brașovean).
Pe lângă tema principală, festivalul va explora și alte subiecte legate de drepturile omului precum situația refugiaților, drepturile persoanelor cu dizabilități și ale persoanelor marginalizate printr-o serie de proiecții de filme, dezbateri cu invitați speciali și alte evenimente ce se vor desfășura în cele trei locații ale ediției: Centrul Cultural Reduta, Bastionul Artiștilor și Visssual. Biletele sunt accesibile începând de la data de 1 septembrie, pe platforma eventbook.ro.
Leave a Reply