Document | Studiul de Fezabilitate pentru Spitalul Regional Brașov este public

În ședința extraordinară din 23 decembrie 2021, Consiliul Local Brașov „a aprobat documentația și indicatorii tehnico-economici aferenți realizării obiectivului de investiții Spital Clinic Regional de Urgență Brașov, după cum urmează:

 valoare totală: – 2.817.432 mii lei inclusiv TVA
– din care C+M:  2.232.639 mii lei inclusiv TVA.”

Conform studiului de fezabilitate, viitorul spital va avea 31 secții, 77 de specialități, 26 săli de operații, 972 de paturi, din care 56 sunt pentru spitalizarea de zi, o capacitate de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.

Vezi Studiul de Fezabilitate:

Studiul de Fezabilitate Spital Regional Brasov vol 1

Studiul de Fezabilitate Spital Regional Brasov vol 2

Studiul de Fezabilitate Spital Regional Brasov vol 3

În continuare, câteva date extrase din Studiul de Fezabilitate:

Pentru a estima capacitatea de plată a Municipiului pentru plățile aferente Proiectului, au fost selectate două abordări. Deși în cadrul schemei PPP obligațiile pe termen lung față de Partenerul Privat nu sunt sub forma unui împrumut sau a unei garanții acordate Partenerului Privat de Municipiul Brașov, calculele privind capacitatea serviciului datoriei sunt utilizate ca un echivalent al capacității de plată potențiale a Municipiului de a achita plăți regulate2 Partenerului Privat pentru lucrări și servicii (ex. aferente clădirii, întreținerii continue pe durata de viață a clădirii și pentru furnizarea diferitelor servicii secundare de gestiune a infrastructurii de sănătate), care sunt plătite pe parcursul întregii perioade operaționale și după finalizarea etapei de construcție („Plăți Unitare”).

Am analizat rezultatele efective ale Contului de încasări și plăți al Municipiului pentru perioada 2018 – 2020 și bugetul / prognoza pentru perioada 2021 – 2024 (versiuni disponibile pe site-ul Municipiului în data de 17 iunie 2021).

1) Abordarea 1 – pe baza limitei impuse de Legea Finanțelor Publice Locale. Conform Legii Finanțelor Publice Locale, Municipiul poate contracta împrumuturi sau garanții pentru împrumuturi atât timp cât raportul dintre serviciul anual total al datoriilor deja contractate și media aritmetică a veniturilor proprii (impozite, contribuții, alte venituri și alocări din impozite pe venit) nete de veniturile din vânzarea activelor generate în ultimii trei ani până la data testului, este mai mic de 30%.

2) Abordarea 2 – pe baza constrângerilor ratingului Fitch. Conform raportului de rating Fitch emis în decembrie 2018, o retrogradare a ratingului Municipiului ar putea rezulta din deteriorarea performanței operaționale a Municipiului, ceea ce ar duce la un serviciu al datoriei susținut de peste 50% din soldul operațional. Înțelegem că nu a existat nicio modificare a ratingului Municipiului de atunci. (Chiar dacă profilul de credit independent al Municipiului este evaluat la „BBB +”, ratingul Municipiului Brașov este limitat de ratingul României la „BBB- / Stabil”.) Prin urmare, prezentăm capacitatea maximă a serviciului datoriei Municipiului care respectă această constrângerea ratingului Fitch.

În tabelul de mai jos sunt prezentate rezultatele ambelor abordări.

Județul Brașov (Județul) în calitatea entității în subordinea căreia SCJU (și deci, SRU Brașov, în absența unei decizii administrative de a transfera subordonarea către Ministerul Sănătății) își desfășoară activitatea, reprezintă un alt Concedent cheie și, ca atare, ar urma să contribuie cu o parte din finanțarea necesară.

Pentru a estima capacitatea de plată a Județului pentru plățile aferente Proiectului, s-a considerat ca factor cheie al „suportabilității” limita stabilită legal pentru nivelul de serviciu al îndatorării Județului, care este stabilită la 30% din veniturile operaționale totale pe care le înregistrează 3.

La fel ca în cazul Municipiului, deși obligațiile pe termen lung față de Partenerul Privat în cadrul Modelului PPP nu sunt sub formă de împrumut sau garanție acordată Partenerului Privat de Județul Brașov, analiza capacității serviciului datoriei este folosită ca un echivalent al capacității de plată a Județului de a achita plăți regulate către Partenerul Privat.

Am analizat rezultatele efective ale Contului de încasări și plăți al Județului pentru perioada 2018 – 2020 și bugetul / prognoza pentru perioada 2021 – 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published.