Vă mai aduceți aminte când fostul primar, George Scripcaru, anunța că vrea să cumpere autobuze de 10 și 8 metri? De fiecare dată când anunța o astfel de achiziție au fost voci care au spus că autobuzele scurte nu sunt potrivite pentru Brașov și că este nevoie de transport de capacitate mare.
George Scripcaru a făcut trei achiziții de autobuze scurte: una cu 6 autobuze de 8 metri (BMC-urile diesel albastre), una care conținea 30 de autobuze de 10 metri (Menarini diesel) și una cu 10 autobuze de 8 metri (electrice SOR).
Soluția corectă constă într-un mix de troleibuze, autobuze de 18 și 12 metri, plus reintroducerea tramvaiului.
De câteva luni tot vedem comunicări făcute de Primăria Brașov cu proiecte depuse spre finanțare prin PNRR. Printre acestea se regăsesc un proiect care vizează achiziția a 25 de autobuze electrice de 10 metri și unul care vizează achiziția a 23 de autobuze electrice de 10 metri.
„Am reușit să depunem un nou proiect de finanțare prin PNRR, pentru achiziția de a 25 de autobuze electrice, care vor completa flota RATBv. Este al doilea proiect pentru care solicităm finanțare, după ce în urmă cu câteva luni, am fost în lista administrațiilor publice care au reușit să depună proiecte de finanțare pentru achiziția de mijloace de transport verzi, noi solicitând finanțare pentru 23 de autobuze electrice”, a precizat primarul Allen Coliban.
Întrebarea este de ce vrea Primăria Brașov să cumpere autobuze electrice de 10 metri? Un răspuns primit este că nu se vrea de 10 metri, ci de 12 sau de 18 metri, dar fiindcă nu mai sunt din acestea se iau de 10 metri. Mai trebuie precizat că Primăria Brașov nu a publicat referatele de aprobare și de necesitate la momentul aprobării proiectelor în Consiliul Local Brașov.
Și la ce nevoi răspund aceste autobuze? Achizițiile nu se fac pe baza nevoilor? Care sunt nevoile pentru autobuze de 10 metri? Nu cumva e o goană după „realizări” pentru administrația Coliban? Și atunci se mulțumește să calce pe urmele administrației Scripcaru?
În final, dacă proiectul de reintroducere a tramvaiului nu a fost pregătit în doi ani de mandat (deși a fost o promisiune în campanie) astfel încât să fie depus pe PNRR, mai ales că se știa de PNRR, atunci se bifează doar la categoria „realizări”? Cum rămâne cu realizarea unui transport public atractiv și eficient?
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply