DE CE SCRIU ĂȘTIA PE PEREȚI? Premiera joi, 27 iunie, la Centrul Cultural Reduta

DE CE SCRIU ĂȘTIA PE PEREȚI? va avea premiera brașoveană Joi, 27 iunie, la Centrul Cultural Reduta (Strada Apollonia Hirscher 8), începând cu ora 19:00. Filmul va fi urmat de o discuție regizorul filmului și cu unul dintre artiștii urbani din Brașov, care apare în documentar: HOME BOY LDJ.

De Ce Scriu Ăștia Pe Pereți este primul documentar românesc despre graffiti și street art. Încercând să se depărteze de o abordare clasică, centrată doar pe universul uneori ermetic al acestei culturi urbane, filmul prezintă incursiunea unui outsider în lumea oamenilor cu spray-uri și poftă de adrenalină. Cele două realități se ciocnesc uneori, regizorul, devenit parte activă în film, lovindu-se de toate diferențele dintre personalitatea sa și cea a oamenilor pe care îi descoperă.

Istoria agitată a ultimilor 30 de ani de graffiti și street art este prezentată prin materiale de arhivă și mărturii, opunându-i-se calmitatea unei vieți normale dusă de un om care, până recent, doar a trecut pe lângă zidurile colorate, întrebându-se cine sunt cei care le aduc la viață, dar temându-se să își asume riscuri.

Pornit la inițiativa a doi street-artiști români (Robert Obert și John Dot S), filmul a fost scris și regizat de Alin Boeru și produs de Wearebasca. Proiectul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și sprijinit de Societatea Română de Televiziune și BV McCann Erickson.

SINOPSIS

Încercând să înțeleagă dedesubturile fenomenului graffiti și street art din România, un corporatist ajunge să se descopere pe sine.

Pornit ca o analiză obiectivă a unei contraculturi, documentarul se transformă într-o poveste intimă de maturizare (coming-of-age) a unui bărbat de 35 de ani, înghițit de universul diferit pe care îl descoperă.

Filmul explorează toate dimensiunile și specificitățile aceste comunități – de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate.

STATEMENT REGIZORAL        

Spațiul public comun, pe care oamenii obișnuiți îl împart cu artiștii stradali și cu grafferii este o chestiune care mă preocupă în mod activ. De foarte mulți ani, fotografiez pereții scriși sau desenați, dar sunt atent și la oamenii pe ai căror blocuri apar aceste însemne.

Prin 2018, doi buni prieteni (artiști stradali) mi-au propus să facem împreună un documentar despre graffiti și street art, sesizând lipsa unui astfel de material care “să îndosarieze” laolaltă artiști stradali și grafferi din ultimii 30 de ani. Acestui strat i-am adăugat viziunea mea,

ilustrând totul din punctul de vedere al unui om din afara acestei culturi, experimentând la prima mână tot ceea ce însemna lumea graffiti-ului și a street-art-ului.

Paralela dintre intervențiile stradale și realizarea unui film a pus lucrurile într-o nouă perspectivă, făcându-mă pe mine să îi înțeleg mai bine și ajutându-mă să mă raportez la întregul fenomen cu alți ochi. Consider că e important să existe o deschidere din partea publicului larg față de artiștii stradali și o dorință de a vedea lucrurile mai clar, acceptând că diferențele nu trebuie neapărat să dezbine comunități, putând, mai degrabă, să se pună în valoare reciproc.

Pentru mine, răspunsul la întrebarea De ce scriu ăștia pe pereți? a devenit același cu răspunsul la întrebarea De ce vreau să fac acest film? și, mai mult de-atât, de ce se fac filme, în general?. Artiștii stradali se despart de arta lor de îndată ce termină o lucrare și o fotografiază. O lasă cadou străzilor și oamenilor care trec pe lângă ea. Chiar dacă ea va fi acoperită a doua zi, în ei s-a produs o micro-schimbare, la nivel personal.

Am încercat ca acest documentar să fie o invitație la introspecție, o oglindă pusă în fața unui privitor câtuși de puțin curios, un desen pe un perete, al cărui sens poate fi greu de găsit de către unii dintre cei care îl văd sau, dimpotrivă, care poate trezi în alții, din prima, o senzație de familiaritate. Dacă nimic din toate astea nu a ieșit, atunci va rămâne doar un cadou străzilor, și asta va fi de ajuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published.