Copiii și tinerii pot învăța cum este să fii ranger, în cadrul noului program „Junior Ranger”, dezvoltat de Fundația Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia își propune să crească noua generație de lideri pentru natură și lansează programul „Junior Ranger”. Proiectul se adresează copiilor peste 12 ani, din Sudul Munților Făgăraș, și implică copiii într-o serie de activități despre natură, în natură, alături de rangerii fundației, deschizându-le astfel orizontul către o nouă profesie de viitor.

Programul „Junior Rangers” dezvoltat de Fundația Conservation Carpathia este gratuit și se adresează, pentru început, copiilor din Rucăr, Podul Dâmboviței, Dragoslavele, Lerești și Nucșoara, urmând să se extindă anii viitori. Pentru a se înscrie, copiii pot trimite, până la 1 aprilie, o scrisoare sau un scurt video către Ioana Duică, specialist programe educaționale, la i.duică@carpathia.org, în care să se prezinte, să explice de ce este importantă pentru ei natura și de ce și-ar dori să participe la acest program..

Toate aplicațiile vor fi analizate, iar un număr de 40 de copii vor fi selectați pentru a participa la o tabără de cinci zile în care vor învăța noțiunile de bază despre ecosisteme, arii protejate și principalele responsabilități ale unui ranger. În etapa a doua vor merge 10 dintre cei mai implicați și curioși copii. Aceștia vor beneficia de un program de formare continuă prin activități în teren împreună cu rangerii fundației, pe o durată de cinci luni, dar și o excursie într-un parc național din țară.

Programul „Junior Rangers” este unul de educație nonformală care-și propune să ghideze copiii pe o perioadă îndelungată, astfel încât elevii pot alege să rămâne în proiect, să se dezvolte, iar într-o perioadă de 3-4 ani să devină rangeri voluntari.

Transformările pe termen lung se fac prin implicare și cu multă consecvență, motiv pentru care dacă ne dorim o schimbare pentru natură, avem nevoie să creștem o generație de lideri care să fie preocupați de aceasta, care să-i înțeleagă rolul, care să se implice în a o proteja și a-i promova valorile. Nevoia de conservare a naturii  a creat meseria de ranger, ca angajat în parcurile naționale și în ariile protejate. Credem că prin programul „Junior Ranger” oferim o oportunitate de viitor copiilor și tinerilor din zona Munților Făgăraș, de a rămâne acasă și de a face una dintre cele mai frumoase meserii, cea de ranger”, a declarat Victoria Donos, director de comunicare al Fundației Conservation Carpathia.

«Junior Ranger» de la Fundația Conservation Carpathia este o călătorie pe termen lung, un proces prin care înveți în teren, cu oameni pasionați, pe care-i poți avea colegi peste ani. Deși mai există programe similare în țara noastră, programul nostru este unic tocmai datorită faptului că urmărește evoluția și formarea pe termen lung. Ne bucurăm de sprijinul Parcului Național Pădurile Bavareze în crearea curriculum-ului, acesta având o experiență de 25 ani cu acest tip de program”, a declarat Ioana Duică, specialist programe educaționale, Fundația Conservation Carpathia.

Profesia de ranger a fost introdusă în ultimul deceniu în Clasificatorul Ocupațiilor din România, aceasta având deja tradiție în parcurile naționale din străinătate. Rangerul are activități de monitorizare și de protejare a biodiversității și a valorilor naturale din aria în care-și desfășoară activitatea. În competența acestuia intră verificarea respectării legislației și a regulamentului ariei naturale, activități de ghidaj și de informare a turiștilor, activități de educație, monitorizare a faunei și inventariere a florei, fiind un suport pentru echipele de cercetare. Rangerul colaborează cu localnicii, dar și cu autoritățile competente care pot interveni în caz de urgențe.

În cadrul Fundației Conservation Carpathia activează 41 de rangeri.

Despre Fundația Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud‑estul Carpaților Meridionali, achiziționându-le cu scop de conservare, a plantat peste 3.7 milioane de puieți pe 1.819 ha afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 ha pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee. Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.

Sursa foto: Fundația Conservation Carpathia

Leave a Reply

Your email address will not be published.