Construirea minicomplexului sportiv Parcul Tractorul Brașov presupune desființarea unei baze sportive în aer liber

Un nou proiect al administrației Scripcaru amenință existența unei baze sportive din parcul Tractorul. Acest lucru înseamnă și bani publici pierduți prin distrugerea unei baze complet funcționale. Noul proiect pe care George Scripcaru vrea să-l facă este Minicomplexul sportiv Parc Tractorul, care are o valoare estimată de 57.954.569,57 lei, TVA inclus.

Acest proiect distruge o bază sportivă compusă dintr-un teren de fotbal cu nocturnă, o pistă de patinaj viteză role cu nocturnă și patru vestiare cu dușuri și toalete. Acest proiect a fost deja validat și de Consiliul Local Brașov, când au aprobat indicatorii tehnico-economici prin HCL nr. 161 din martie 2020.

Așa cum declara George Scripcaru, acest minicomplex sportiv Parc Tractorul nu este altceva decât un patinoar mai mic pentru antrenamente, gândit ca o extensie a Patinoarului Olimpic.

În contextul în care construcția Pationarului Olimpic a generat discuții la vremea respectivă cu privire la costurile mari, acum, George Scripcaru vine și spune indirect că Patinoarul nu a fost gândit de la bun început să aibă toate facilitățile, inclusiv antrenamente și activități cu copii și juniori.

Dacă vă mai amintiți, Patinoarul Olimpic a costat 12 milioane de euro, iar acum mai cheltuim încă 11.959.538 euro (57.954.569 lei) pentru a adăuga o parte care permite antrenamente și activități pentru copii și juniori. De ce nu a fost proiectat Patinoarul de la bun început pentru a avea toate facilitățile?

Tolontan scria în 2010 de costul ridicat al patinoarului care este de trei ori mai mare decât investiția făcută de Ungaria cu trei ani mai devreme, în 2006. Construcția Patinoarului Olimpic, în anii 2009-2010, a fost făcută de firma MBS, deţinută de consilierul PD-L Gabriel Szilagyi, partid în care activa și George Scripcaru.

Faptul că Patinoarul Olimpic nu a fost făcut cum trebuie aduce costuri suplimentare pentru Brașov pe partea de patinaj viteză. Sportivii nu au unde să se antreneze la Brașov, aceștia antrenându-se în afara țării. Pe de-o parte lipsește pista necesară, pe de altă parte lipsește echipamentul de protecție.

80 de copii rămân fără pistă de antrenamente prin desființarea bazei actuale

Spuneam mai sus că baza actuală din parcul Tractorul este compusă dintr-un teren de fotbal cu nocturnă, o pistă de patinaj viteză role cu nocturnă și patru vestiare cu dușuri și toalete. Această bază a fost construită în 2008, iar în 2017 a fost făcută o reabilitare a pistei de patinaj viteză role.

Pista de patinaj viteză role este BAZA antrenamentului de patinaj viteză în întreg județul Brașov pentru 80 de copii proveniți de la trei cluburi sportive, printre care și Corona Brașov. Practic, performanța din ultima vreme a patinatorilor de viteză de la Corona Brașov a fost posibilă tocmai datorită existenței acestei piste. Activitatea se întinde pe 7-8 luni ale anului și conține și două competiții naționale.

Desființarea acestei piste înseamnă că acești copii și alții care ar fi interesați să practice acest sport nu ar mai avea unde. De ce trebuie distrus ceva perfect funcțional, în contextul în care opțiunile de practicare a sporturilor sunt limitate la Brașov?

Pista aceasta are o importanță majoră pentru acest sport, așa cum spune și Paraschivoiu Marius Cristian, multiplu campion național și recordman al României la Patinaj Viteză, antrenor al secției de Patinaj Viteză al CSU Brașov, în scrisoarea adresată aleșilor locali.

Acesta „solicită tuturor celor care decid locul acestui nou patinoar de antrenament, o variantă pentru relocarea celor 80 de sportivi în vederea atât a desfășurării celor două competiții, cât și a antrenamentelor în decursul celor 8 luni de utilizare sau să decideți un alt loc din Brașov pentru acest proiect astfel păstrându-se această bază funcțională”.

Cu privire la această situație și la proiectul de construire/desființare, George Scripcaru a anunțat în ședința CL din 29 mai 2020 că „nu se va întâmpla nimic. Este suspendat acel proiect”.

Numai că aceasta este doar o declarație, suspendarea s-a făcut ca în cazul drumului forestier Gorița, când George Scripcaru spunea că a suspendat proiectul, dar doar la nivel declarativ. Nu există nicio decizie de primar sau HCL care să suspende proiectul.

Și ca să vedeți dinamica care are loc an de an pe pista în aer liber vă las în compania unor imagini de pe pagina de Facebook Patinaj Brasov by Marius Paraschivoiu.

Robert Muresan ( blue ) - Locul 1 - Cupa Kids Talent 2019

Posted by Patinaj Brasov by Marius Paraschivoiu on Thursday, June 6, 2019

Sursa foto: Patinaj Brasov by Marius Paraschivoiu

Leave a Reply

Your email address will not be published.