Constanța este unul din primele orașe românești care beneficiază de serviciile ecosistemului european de inovare al EIT Urban Mobility

EIT Urban Mobility RIS Hub România, al cărei lider de consorțiu este IcebergPlus, a organizat joi, 11 mai, alături de Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR) și în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, un prim eveniment dedicat instituțiilor publice interesate de soluții inovatoare pentru mobilitatea urbană și companiilor care oferă astfel de tehnologii.

Constanța, oraș membru al rețelei EIT Urban Mobility, a găzduit evenimentul „Implicarea orașelor în procese de inovare deschisă pentru mobilitate urbană”, care a avut ca scop conectarea actorilor din mediul public cu start-up-urile din portofoliul EIT Urban Mobility RIS Hub Romania, care dețin soluții ce pot contribui la îmbunătățirea mobilității urbane și metropolitane din orașele românești. În acest context, start-up-urile din ecosistemul de inovare EIT Urban Mobility care și-au prezentat soluțiile au fost: Urban Bike Revolution reprezentat de Andrei Rusu, Nicolae Georgescu, Zen Parking, Tire2Tire reprezentat de Teodora Moraru, Claudiu Radacina, EV Connect și Doru Chirica, Tranzy.ai.

Prin activitățile EIT Urban Mobility la nivel național, căutăm să valorificăm inovațiile de mobilitate urbană care răspund provocărilor curente ale orașelor, conectându-le și implicându-le în activitățile hub-ului. Suntem în postura fericită de a putea să oferim actorilor publici și privați implicați în activitățile noastre acces la cunoștințe, o rețea de parteneri, oportunități de finanțare, inițiative și noi perspective de dezvoltare, a declarat Alexandra Hîncu, RIS Hub Manager.

Conferința s-a încadrat în prioritățile generale ale IcebergPlus, având în vedere că, în aceeași perioadă, liderul consorțiului ce reprezintă EIT Urban Mobility în România a participat, în Constanța, și la conferința de lansare a 𝗖𝗜𝗧𝗬𝗜𝗡𝗡𝗢𝗛𝗨𝗕 E𝗗𝗜𝗛, unul din cele trei Centre Europene de Inovare Digitală (European Digital Innovation Hubs) pe care compania le implementează în România pentru digitalizarea IMM-urilor și instituțiilor publice din regiunile Centru, Sud-Est și Nord-Est.  Mai multe informații despre beneficiile și oportunitățile de transformare digitală, cofinanțate de Comisia Europeană și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pot fi consultate pe website-urile FIT EDIH, CITYINNOHUB și DIZ-EDIH.

Reprezentând EIT Urban Mobility, o inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), organism al Uniunii Europene, în România, consorțiul format din IcebergPlus, Spherik Accelerator și FZMAUR urmărește să construiască un ecosistem de inovare la nivel național care să reunească actori relevanți din mediile academic și de afaceri, cu factorii decizionali din orașe, cu ambiția de a crea împreună, impact în domeniul mobilității urbane.

Pentru a beneficia din plin de serviciile și activitățile oferite de EIT Urban Mobility în România, actorii din domeniul mobilității urbane pot alege una dintre categoriile de parteneriat în funcție de nevoile și interesul pentru activitățile și serviciile incluse. Mai multe detalii despre categoriile de parteneriat: https://www.eiturbanmobility.eu/become-a-partner/.

Dintre orașele românești, Constanța este primul care a devenit membru al EIT Urban Mobility în 2023, cu sprijinul EIT Urban Mobility RIS Hub România, însă rețeaua urmărește să sprijine cât mai multe comunități urbane în inovarea felului în care asigură transportul persoanelor, produselor, serviciilor, informației și deșeurilor.

Sursa foto: Iceberg

Leave a Reply

Your email address will not be published.