Unul dintre obiectivele Municipalității în domeniul serviciilor sociale este acela de a acoperi o gamă cât mai largă din nevoile brașovenilor, la un nivel foarte ridicat din punct de vedere al standardelor de calitate. Pentru a putea realiza acest lucru și a oferi cele mai bune condiții, este necesar să investim în dezvoltarea de infrastructură adecvată acestor nevoi. Anul trecut am deschis un centru pentru protejarea victimelor violenței domestice, în acest an am finalizat investiția dedicată persoanelor fără adăpost, urmează centrele sociale de cartier, amenajate în fostele puncte termice, dar și construirea, de la 0 a unor facilități pentru anumite categorii de beneficiari. Un astfel de proiect este centrul de zi pentru persoanele cu dizabilități, centru care va asigura recuperarea acestor persoane, dar și reintegrarea lor.
Săptămâna aceasta, proiectul centrului a trecut de una dintre etapele foarte importante, respectiv aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici.
„Continuăm să investim în infrastructura de servicii sociale. După ce anul trecut am deschis primul adăpost pentru victimele violenței domestice, iar în acest an Centrul pentru persoanele fără adăpost, urmează construirea unui centru pentru persoane cu dizabilități, în cartierul Stupini. În ultima ședință de Consiliu Local au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru această investiție. Valoarea ei se va ridica la 25 de milioane de lei, sumă pentru care căutăm finanțare prin PNRR. Prin acest nou centru, persoanele cu dizabilități vor avea acces atât la servicii de recuperare fizică, motorie și locomotorie, cât și la consiliere psihologică, terapie și activități care să-i ajute să fie cât mai integrați în comunitatea orașului nostru”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.
Centrul va fi construit în cartierul Stupini, pe str. Bârsei nr. 2, pe un teren aparținând Municipalității.
Pentru finanțarea acestei investiții, care se ridică conform SF-ului la valoarea de 25,6 milioane de lei, Primăria încearcă să atragă fonduri nerambursabile prin Planul național de redresare și reziliență.
Centrul pentru persoane cu dizabilități din Stupini va oferi următoarele servicii:
- evaluare a nevoilor individuale şi a situaţiei beneficiarilor;
- informare și consiliere socială/psihologică;
- sprijin pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă;
- logopedie sau psihoterapie;
- recuperare/reabilitare funcțională;
- terapii speciale, artterapie (modelaj, sculptură, pictură sau desen, decoraţiuni pe diverse materiale, artizanat, dans, muzică, teatru) sau terapie prin muzică;
- stimulare psiho-senzorio-motorie;
- terapie ocupaţională;
- activităţi de tip vocaţional/ocupaţional.
Terenul pe care se propune amplasarea obiectivului investițional este proprietatea municipiului Brașov și are o suprafață de 1889 m.p.
Clădirea va avea un regim de înălțime parter, etaj și mansardă parțială, cu sistem de rampe și lifturi pentru accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii.
Acest centru va fi o clădire verde, asigurându-și energia printr-un sistem de pompe de căldură, montarea de panouri fotovoltaice și a unui sistem automatizat de umbrire pentru protejarea clădirii de temperaturile extreme din timpul de vară și de iarnă. De asemenea, o parte din acoperișul-terasă va fi înverzită.
Durata lucrărilor este estimată la 24 de luni.
Foto: Primăria Brașov
Leave a Reply