Consiliul Local Brașov a aprobat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional

Spitalul regional va avea 972 de paturi, 31 secții, 77 de specialități, 26 săli de operații și va costa 440 de milioane de euro, la care se adaugă echipamente medicale în valoare de 50 de milioane de euro.

Astăzi, 23 decembrie, membrii Consiliului Local Brașov au aprobat, într-o ședință extraordinară, studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Brașov, document care stabilește condițiile optime de construire a acestui spital, termenele și necesarul de investiții.

Votul de astăzi din Consiliul Local a consfințit faptul că avem indicatori tehnico-economici, practic ultimul pas din a considera final acest contract pentru studiul de fezabilitate la spitalul regional din Brașov. Este finalul unui drum lung, care a început în 2018, un drum complicat, pentru că a suferit mai multe modificări pe parcurs și din punctul de vedere al capacităților, și din punctul de vedere al surselor de finanțare. Punctul final în care ne aflăm pentru studiul de fezabilitate ne oferă toate argumentele de a continua această discuție cu Ministerul Sănătății, pentru că au fost analizate toate scenariile, atât cel al parteneriatului public privat, cât și scenariul unor finanțări nerambursabile. De aici încolo, rolul pentru găsirea acestor finanțări se mută la minister. Vorbim despre o investiție care este importantă nu doar pentru Brașov, ci și pentru zonă, pentru regiune, o investiție care se ridică la 490 de milioane de euro fără TVA, mai puțin decât se vehiculase la un moment dat pe parcurs, și acest punct este un punct important de a mulțumi și de a recunoaște eforturile celor implicați. Mă refer aici în primul rând la Asociația Noul Spital al Brașovului, care a inițiat aceste demersuri din zona societății civile, domnul doctor Grigorescu, care s-a implicat foarte mult timp în a fi acest subiect pe agenda publică, consultanții cu care am colaborat și cu care, iată, am ajuns la punctul recepționării acestui studiu de fezabilitate, dar și Ministerul Sănătății, care în diverse distribuții politice a arătat întotdeauna deschidere și susținere pentru acest proiect, susținere pe care sper să o primim și în continuare. Cum spuneam, avem toate scenariile pe masă la acest moment, din punctul de vedere al surselor de finanțare, de aici încolo va fi o discuție inclusiv politică, la nivelul Ministerului Sănătății, pentru a face acest obiectiv realizabil. Vorbim de o durată de construire de aproximativ trei ani și, cu toate procedurile preliminare și cu proiectarea, de o durată estimată a își deschide porțile acest spital în 2028. Este important de spus că anumite detalii încă mai pot fi ajustate în faza de proiectare, dar avem un studiu de fezabilitate solid, un studiu de fezabilitate de calitate, un studiu de fezabilitate la care s-a muncit foarte mult și o dimensiune a spitalului de aproape 1.000 de paturi, o dimensiune care ne permite să grupăm toată medicina de urgență de care Brașovul și regiunea au nevoie”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform studiului de fezabilitate, viitorul spital va avea 31 secții, 77 de specialități, 26 săli de operații, 972 de paturi, din care 56 sunt pentru spitalizarea de zi, o capacitate de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, cele mai noi aparate și echipamente medicale din România. Termenul estimat pentru pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani. Inaugurarea spitalului este prevăzut în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA, n.n.).

Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:

– clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);

– parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);

– clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);

– parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);

– parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).

Conform calendarului estimat de specialiștii consorțiului de firme (PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP) selectat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în cadrul acordului de finanțare nerambursabilă cu Primăria Brașov, în cel de al doilea trimestru din 2022 ar trebui aprobată Hotărârea de Guvern, iar în trimestrul IV lansată licitația. Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.

Proiectul, așa cum a fost dezvoltat și conceput, este pe deplin în conformitate cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate din România și îndeplinește obiectivele și parametrii Strategiei regionale în domeniul sănătății.

Pentru Municipiul Brașov, acesta reprezintă, de asemenea, un element esențial al viziunii sale pentru dezvoltarea Programului “Orașul Medical”.

Proiectul este pe deplin conform cu cele mai recente evoluții ale strategiei europene de asistență medicală, inclusiv cu programul Sănătate 2020 și cu programul EU4Health și este aliniat și promovează obiectivele de dezvoltare durabilă.

Reamintim că în ședința din 29 septembrie, consiliul local a aprobat și studiul de prefezabilitate pentru construirea Spitalului clinic de pneumoftiziologie și boli infecțioase. Acest spital va fi situat lângă viitorul spital regional, ca parte a proiectului municipalității de amenajare a „orașului medical”(„medical city”). Aprobarea acestui document era necesară pentru ca municipalitatea să își continue demersurile pentru obținerea finanțării nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care proiectul este eligibil. Construirea acestui spital se încadrează în Pilonul V, Componenta V.I. – Sănătate, Investiţia nr. 2 – Investiţii în infrastructura spitalicească publică din PNRR al României, având ca obiectiv consolidarea rezilienţei sistemului de sănătate prin creşterea nivelului de acces, siguranţă, calitate şi funcţionalitate a serviciilor medicale şi a infrastructurii sanitare.

Conform studiului de prefezabilitate, viitorul spital va avea următoarelor specializări: boli infecţioase, pneumologie şi ftiziologie, recuperare, medicină fizică şi balneologie, chirurgie toracică, îngrijiri paliative.

Capacităţile noului Spital de boli infecţioase şi pneumoftiziologie Braşov vor fi formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare şi tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse şi un centru de recuperare, medicină fizică şi balneologie. Spitalul va avea, de asemenea, şi un compartiment pentru primiri urgenţe, cu camere de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi etc).

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.