După ce în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Braşov din 29 iunie a fost aprobat proiectul „Microbuze verzi în școlile din județul Brașov”, alături de Acordul de Parteneriat care cuprinde 27 de unităţi administrativ-teritoriale din zona rurală, specialiştii Executivului CJ au încărcat cererea de finanţare în sistemul electronic, în cadrul apelului de proiecte cu titlul „Planul Național de Redresare și Reziliență. Pilonul VI: Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, Reforma 6: Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar, Investiția 10: Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi”.
Proiectul a fost aprobat, semnarea contractului de finanţare fiind programată pentru data de 12 septembrie 2023, la sediul Ministerului Educaţiei.
Localităţile care vor beneficia de microbuze şcolare hibrid sunt Tărlungeni, Vama Buzăului, Teliu, Şinca, Hârseni, Budila, Buneşti, Jibert, Caţa, Cincu, Racoş, Măieruş, Comana, Ungra, Crizbav, Augustin, Apaţa, Recea, Lisa, Hălchiu, Ticuş, Vulcan, Homorod, Hoghiz, Prejmer, Moieciu şi Ucea, cu toate că nevoile identificate la nivelul judeţului Braşov sunt mai mari.
Fiecare dintre aceste comune va primi câte un microbuz, excepţie făcând localitatea Tărlungeni care va primi 2 microbuze.
Pentru a asigura transportul celor 4.144 de elevi din localităţile menţionate urmează să se achiziționeze:
– 1 microbuz de capacitate de 8+1 locuri (din care un loc pentru persoane cu dizabilități);
– 8 microbuze de 16+1 locuri (din care un loc pentru persoane cu dizabilități);
– 19 de microbuze de 22+1 locuri (din care un loc pentru persoane cu dizabilități).
Valoarea estimată (fără TVA) a acestei achiziţii este de 30.172.511 lei fară TVA, respectiv 6.097.551 euro (1 eur = 4.9483 lei).
Pentru a veni în sprijinul UAT-urilor din județ și a acoperi nevoia de transport a școlilor, Consiliul Județean Brașov a aprobat în ședința din 07.09.2023 participarea UAT Județul Brașov la Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu.
În cadrul proiectului „Achiziționarea de microbuze cu emisii reduse pentru transportul elevilor din județul Brașov” vor fi cumpărate 25 de microbuze hibrid noi, care vor ajunge la școlile speciale aflate sub autoritatea Consiliului Județean Brașov (5 microbuze), precum și în localităţile identificate de Inspectoratul Școlar Județean Brașov ca fiind prioritare în ceea ce priveşte dotarea cu microbuze școlare, în limita bugetului disponibil de 25 milioane lei.
„Accesăm fiecare linie de finanţare pe care autoritatea publică judeţeană este eligibilă. Mă bucur că am reuşit să organizăm şedinţa extraordinară în cadrul căreia să aprobăm atât proiectul privind achiziţia de microbuze cu emisii reduse pentru transportul elevilor din județul Brașov, cât şi valoarea maximă a proiectului şi susținerea din surse proprii a cheltuielilor care nu sunt acoperite prin finanțarea acordată de AFM și a cheltuielilor neeligibile. Le mulţumesc colegilor consilieri judeţeni pentru faptul că au dat curs solicitării noastre. Reuşim, astfel, să asigurăm un transport sigur pentru toți elevii, indiferent de zonele din care aceștia provin. Aceste investiţii sunt foarte importante, deoarece contribuie la prevenirea fenomenului de abandon școlar și la asigurarea egalității de șanse pentru toţi copiii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban.
De menţionat este faptul că separat de aceste două proiecte ale administraţiei judeţene, miercuri, 6 septembrie, comunele braşovene Vama Buzăului, Hârseni şi Budila au primit direct de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei câte un microbuz dotat cu 16+1 locuri.
Sursa foto: Consiliul Județean Brașov
Leave a Reply