Consiliul Județean Brașov desfășoară o licitație pentru achiziția a 25 de microbuze școlare hibrid

Administraţia judeţeană a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice documentaţia privind achiziționarea de microbuze cu emisii reduse pentru transportul elevilor din județul Brașov.

Județul Brașov este beneficiarul unui contract în valoare de 25.000.000 lei, finanțat prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în cadrul „Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea cantităţii de emisii de gaze cu efect de seră prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride şi alimentate cu gaz natural comprimat”, având ca obiect achiziționarea unui număr de 25 microbuze hibride de capacitate diferită.

Intenţia CJ Braşov este să cumpere două tipuri de microbuze: 14 microbuze hibride cu o capacitate de 16 locuri (cu un loc pentru persoane cu dizabilități), respectiv 11 microbuze hibride cu o capacitate de 22 locuri (fiecare având un loc pentru persoane cu dizabilități).

Valoarea totală estimată a achiziţiei este 21.008.403,36 lei fără TVA, din care estimarea pentru Lotul 1 (14 vehicule) este de 11.900.403,36 lei fără TVA, în timp ce achiziţia Lotului 2 (11 vehicule) a fost apreciată la valoarea de 9.108.000 lei fără TVA.

Termenul-limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este 11 noiembrie 2024, ora 15:00.

Consiliul Judeţean Braşov aşteaptă documentaţii din partea cât mai multor operatori economici care au capacitatea să livreze microbuze dotate cu sisteme de propulsie nepoluante. Acestea vor fi alocate unităților de învățământ special din subordinea Consiliului Judeţean Braşov, respectiv Centrul Școlar de Educație Incluzivă Brașov, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Brădet-Săcele, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Făgăraș, Școala Profesională Specială Codlea şi Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov, precum și autorităților locale care au nevoie de sprijin pentru a rezolva nevoia de transport la nivelul învăţământului preuniversitar.

Repartizarea pe localităţi se va realiza în funcţie de necesităţile identificate de primari şi într-o ordine de priorităţi stabilită de Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, în urma unei analize bazate pe indicatori educaţionali.

Autovehiculele care vor fi cumpărate cu finanţare AFM vor completa „zestrea” microbuzelor nepoluante, de ultimă generaţie, pe care autoritatea judeţeană şi-a propus să le asigure pentru elevii braşoveni. În momentul de faţă, opt microbuze electrice achiziţionate printr-un proiect PNRR sunt în procedură de livrare, iar pentru alte douăzeci de vehicule de acelaşi tip urmează să fie reluate procedurile de achiziţie.

Avem nevoie de implementarea unor modalităţi nepoluante de transport la nivelul judeţului Braşov, pe toate componentele sale, inclusiv în ceea ce priveşte deplasarea spre şi dinspre şcoală a elevilor din zonele rurale mai îndepărtate. În acest sens, ne-am propus să valorificăm toate sursele de finanţare pe care le-am avut la dispoziţie şi pentru care am fost eligibili, astfel încât să ne îndeplinim obiectivul şi implicit să acţionăm în direcţia îmbunătăţirii calităţii aerului şi a reducerii poluării. Cele 25 de milioane de lei pe care le-am accesat de la AFM completează cele peste 35,9 de milioane de lei pe care le-am obţinut prin PNRR, sumele fiind în totalitate destinate achiziţiei de microbuze hibrid şi electrice. Aşteptăm cu interes livrarea primelor opt microbuze electrice şi sperăm că vom găsi furnizori pentru cele 25 cuprinse în această achiziţie, precum şi pentru cele pe care le mai avem de cumpărat”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban.

Foto: Consiliul Județean Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.