Consiliul Județean Brașov a lansat „Brașov Visit Ticket” – BVT, un bilet prin intermediul căruia pot fi vizitate 11 muzee din Braşov, Săcele şi Rupea

Joi, 21 aprilie, a avut loc lansarea „Brașov Visit Ticket” – BVT, un bilet prin intermediul căruia pot fi vizitate 11 muzee din Braşov, Săcele şi Rupea, dar care în viitor ar putea include şi alte obiective de interes turistic aflate în municipiul Braşov.

La conferinţa de presă organizată pe această temă la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului au participat Szenner Zoltan – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Pepene – managerul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, dr. Radu Popica – managerul Muzeului de Artă Braşov, dr. Alexandru Stănescu – managerul Muzeului de Etnografie Braşov, dr. Valer Rus – managerul Muzeului „Casa Mureşenilor” Braşov, Edith Olosz – directorul de marketing şi promovare al Bisericii Negre, preot dr. Sebastian Pârvu, directorul Muzeului „Prima Şcoală Românească”, şi Valentin Bucur, preşedintele Comisiei activităţi ştiinţifice, învăţământ, cultură şi culte din cadrul CJ Braşov.

Crearea biletului „Brașov Visit Ticket” reprezintă o inițiativă comună a conducerii Consiliului Judeţean Braşov şi a muzeelor din subordine – Muzeul de Artă Brașov, Muzeul „Casa Mureșenilor” (cu secția Casa Memorială „Stefan Baciu”), Muzeul de Etnografie Brașov (cu secțiile Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Muzeul Etnografic Săcele şi Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea), Muzeul Județean de Istorie Brașov (inclusiv cu secția Bastionul Țesătorilor), în parteneriat cu Muzeul Bisericii Sfântul Nicolae – „Prima Școală Românească” și Biserica Evanghelică CA Parohia Brașov – Biserica Neagră.

Prin intermediul său, iniţiatorii propun încurajarea colaborării și parteneriatelor între instituții cu profil similar sau complementar, muzee, instituții de cultură publice și private, în vederea facilitării accesului publicului local și al turiștilor la conținutul cultural oferit de operatorii culturali din județul Brașov.

Avantajul acestei inițiative este creșterea accesului publicului local și turiștilor la cultură pe întreg teritoriul județului Brașov.

Biletul „Brasov Visit Ticket” aduce avantaje financiare tuturor categoriilor principale de beneficiari, respectiv adulți, pensionari, copii, elevi, studenți, permițând accesul la 11 obiective culturale și turistice din județ, precum și la un patrimoniu cultural valoros.

Fiecare bilet BVT asigură o singură vizită la fiecare din cele 11 obiective din municipiul Brașov și județul Brașov și are valabilitate de 90 de zile din momentul cumpărării.

Acest tip de bilet este disponibil exclusiv online, fiind vândut prin intermediul platformei Booktes.com, dar poate fi achiziţionat şi de pe site-urile instituţiilor muzeale sau la intrarea în fiecare obiectiv, prin accesarea unui cod QR. La cumpărarea biletului BVT, posesorul va primi prin email o hartă cu obiectivele incluse şi o broşură cu descrieri şi fotografii de la fiecare obiectiv turistic, în limba pe care a selectat-o în prealabil din cele şapte limbi disponibile (română, maghiară, germană, engleză, franceză, spaniolă şi italiană).

De menţionat este faptul că în paralel cu BVT vor fi menţinute atât Biletul Unic de vizitare a muzeelor din subordinea CJ Braşov, cuprinzând 9 obiective, cât şi biletele de intrare la fiecare muzeu în parte.

Chiar daca par similare, Biletul Unic – BU şi Brasov Visit Ticket – BVT au câteva diferenţe semnificative. Biletul Unic, incluzând doar muzeele subordonate Consiliului Judetean, a fost mult mai uşor de implementat. BVT include cele patru muzee, Biserica Neagră şi Prima Şcoală Românească – deci entităţi juridice diferite, astfel că a trebuit să căutăm un partener extern şi l-am găsit în persoana celor de la Booktes, o platformă de vânzare bilete on-line, cu care am negociat o ofertă extrem de avantajoasă şi care ne-au sprijinit pe tot parcursul implementării proiectului. Biletul Unic se adresează şi turiştilor, dar mai ales braşovenilor. I-am redus preţul, tocmai pentru ca o vizită la muzeu să fie accesibilă oricui şi în special copiilor. Expoziţiile temporare se schimbă cu regularitate la muzee, deci pentru un braşovean este avantajos să cumpere un BU, chiar dacă a vizitat o dată unul dintre muzee. BVT se adresează mai ales turiştilor. Fiind mai multe obiective de vizitat, și pretul biletului va fi mai mare. Tot cu gândul la turiștii care vin pentru citybreak la Brașov, am crescut și durata de valabilitate a BVT la 90 de zile. Într-un weekend turiștii nu au timp să viziteze toate obiectivele, dar vor avea la dispoziție trei luni ca să revină la Brașov”, a explicat Szenner Zoltan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov care coordonează activitatea instituţiilor culturale şi a iniţiat acest proiect.

Potrivit vicepreşedintelui Szenner, „Braşov Visit Ticket” a fost gândit ca un produs turistic flexibil. Documentaţia pentru implementarea lui a fost realizată în aşa fel încât BVT să poată fi extins prin includerea altor obiective turistice din municipiul Braşov.

Ne dorim ca Brașovul să prezinte o imagine unitară în fata turiștilor, iar aceștia, când vin la Brașov, să aibă variante simple, ușor de înțeles pentru a se informa în privința obiectivelor turistice pe care le pot vizita. Obiectivele noastre turistice nu sunt concurente, iar prin realizarea unui bilet de intare comun ne va fi mult mai usor să le promovăm, să convingem turiștii să viziteze cât mai multe dintre ele si astfel să îi facem să petreacă mai mult timp la noi, numărul redus de înnoptări fiind una dintre problemele turismului brasovean”, a concluzionat Szenner Zoltan.

Costul BVT este de 50 de lei pentru adulţi, 35 de lei pentru pensionari şi studenţi, şi 15 lei pentru copii, sume la care se adaugă 5% reprezentând comisionul platformei Booktes.

Sursa foto: Consiliul Județean Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.