Concerte la Filarmonica Brașov în perioada 8 – 22 mai 2025

Joia aceasta, pe 8 mai 2025, de la ora 19:00, Sala Mare a Filarmonicii Brașov devine locul unui concert simfonic cu totul special. Sub bagheta dirijorului Radu Popa, publicul se va bucura de prezența unuia dintre cei mai apreciați pianiști români ai momentului: Horia Mihail.

Carismatic și rafinat, Horia Mihail revine pe scena brașoveană pentru a interpreta Concertul pentru pian nr. 23 în La major, KV 488 de Wolfgang Amadeus Mozart – o lucrare în care eleganța clasică se împletește cu lirismul interior și transparența sonoră, creând un dialog profund între solist și orchestră.

În partea a doua, orchestra va oferi publicului „Visul unei nopți” de vară de Felix Mendelssohn, o partitură inspirată din universul shakesperian, poetică și plină de fantezie. Concertul se va deschide cu Uvertura operei „Oberon” de Carl Maria von Weber, o lucrare strălucitoare și plină de culoare, ideală pentru a introduce publicul într-o seară de poveste.

Săptămâna viitoare, marți, 13 mai, se deschide Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră, ajuns la cea de-a 44-a ediție. Deschiderea festivă va avea loc în Biserica Neagră, unde Orchestra de Cameră a Filarmonicii Brașov și organistul Steffen Schlandt vor aduce la viață un program de mare intensitate și rafinament.

Miercuri, 14 mai, în Sala Mare a Filarmonicii, publicul este invitat la un eveniment dublu cameral, care reunește două ansambluri distincte într-un dialog sonor între instrumentele de suflat și cele cu coarde. Ansamblul de suflători al Filarmonicii Brașov va interpreta lucrări de Carl Nielsen – Cvintetul de suflători, op. 43, și Jacques Ibert – Trois pièces brèves, două compoziții care pun în valoare dinamica și caracterul jucăuș al instrumentelor de suflat.

În a doua parte a serii, Gaudeamus Quartet al Filarmonicii Brașov, format din Lucia Neagoe, Raluca Irimia, Leona Varvarichi și Ștefan Neagoe, va interpreta Cvartetul op. 59, nr. 2 de Ludwig van Beethoven – o lucrare monumentală, în care expresivitatea și structura muzicală se îmbină într-un discurs sonor de o intensitate aparte.

Joi, 15 mai, festivalul lasă loc unui moment de sărbătoare: concertul simfonic aniversar dedicat Zilei Filarmonicii Brașov. Dirijorul armean Sergey Smbatyan va conduce orchestra într-un program spectaculos, care include Suita „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia nr. 2 de Serghei Rahmaninov, lucrări ample și emoționante, interpretate cu solemnitate și pasiune.

Vineri, 16 mai, Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră revine cu o propunere inovatoare: proiectul LIMINAL ZONE – CARAMEL, creat de clarinetistul Ulrich Drechsler. În centrul programului se află suita „Beauty Doesn’t Ask for Attention”, o creație unde jazzul, muzica world și minimalismul fuzionează natural într-o expresie sonoră captivantă. Prezentat deja pe scena prestigiosului Musikverein din Viena, acest concert promite o experiență muzicală de excepție.

Sâmbătă, 17 mai, Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann” va oferi o călătorie în timp prin repertoriul vechi românesc și est-european, sub titlul „Prin patrimoniul muzical, la pas!”. Vor fi interpretate lucrări semnate de Dimitrie Cantemir, Anton Pann, George Ucenescu, precum și piese culese din Codex Transilvanae, Codex Moldavae și Codex Anonimus.

Duminică, 18 mai, în închiderea festivalului, publicul va avea parte de o seară de gală alături de violonistul Gilles Apap și formația sa Colors of Invention. Programul cuprinde lucrări de Antonio Vivaldi, Fritz Kreisler, Maurice Ravel, Manuel de Falla, Wolfgang Amadeus Mozart, dar și lucrări tradiționale irlandeze și românești. Cu stilul său inconfundabil, Apap promite o întâlnire memorabilă cu muzica, la granița dintre genuri și culturi.

Seria de evenimente continuă joi, 22 mai, cu un nou concert simfonic sub conducerea dirijorului Cristian Oroșanu, avându-l ca solist pe violoncelistul Atanas Krastev. În program: Simfonia concertantă în mi minor, op. 125 de Serghei Prokofiev, Prin stepele Asiei Centrale de Aleksandr Borodin și suita „Pulcinella” de Igor Stravinski – un adevărat festin orchestral.

Biletele pentru toate evenimentele sunt disponibile la casieria Filarmonicii Brașov și online pe bilet.ro. Pentru iubitorii muzicii de cameră: la achiziționarea biletelor pentru toate concertele FIMC, unul este oferit gratuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.