Compania brașoveană Iceberg, lider pe piața de consultanță pentru inovare, a fost selectată de Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT) pentru a îndeplini trei roluri importante pentru acesta în România, în domeniile energiei, industriei manufacturiere și transporturilor sustenabile. Astfel, în 2019, Iceberg a fost desemnat Hub de Inovare Regională pentru implementarea inițiativelor EIT InnoEnergy, urmând ca în 2020 să devină hub și pentru activitățile EIT Manufacturing. Începând cu 2021, Iceberg a fost desemnat Network Partner pentru EIT Urban Mobility. Din poziția sa ca reprezentant EIT, Iceberg joacă un rol important în validarea, promovarea și finanțarea startup-urilor, în formarea de parteneriate între sectorul privat și ecosistemul de cercetare, în acordarea de premii și sprijin pentru startup-uri, în organizarea de programe de educație antreprenorială și în acordarea de granturi pentru susținerea organizațiilor locale aliniate cu misiunea EIT.
Alte comunități de inovare ale EIT din România sunt gestionate în București de Impact Hub pentru EIT Food, în Timiș de Camera de Comerț a județului pentru EIT Climate-KIC și în Cluj Napoca de FreshBlood pentru EIT Health. România și-a consolidat recent poziția în cadrul Institutului European pentru Inovare și Tehnologie prin numirea lui Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, în Consiliul Director al EIT, organism european ce va gestiona un buget de aproximativ 4 miliarde euro în următorii 5 ani. Prin promovarea a trei din cele opt comunități EIT, Brașovul se conturează ca epicentrul românesc al celui mai mare accelerator de eco-tehnologii din lume, EIT, și contribuie la desfășurarea unor proiecte precum competiția PowerUp! Challenge sau preacceleratorul Primer. Alături de partenerii din Cluj-Napoca și Timișoara, Iceberg transformă Transilvania în cel mai efervescent laborator de inovare al țării.
EIT InnoEnergy își propune să sprijine atingerea unui grad real de sustenabilitate în domeniul energiei, și transformarea industriei pentru a deveni viabilă din punct de vedere comercial, inovatoare și competitivă la nivel global. EIT Manufacturing are scopul de sprijini producătorii în adoptarea proceselor de inovare care adaugă valoare acestui sector și contribuie la crearea unei producții competitive și sustenabile. EIT Urban Mobility și-a asumat misiunea de a transforma mobilitatea și a face spațiile urbane mai prietenoase cu locuitorii lor. Astfel, EIT Urban Mobility va sprijini punerea în practică a unor noi soluții de mobilitate, cu scopul recuperării spațiilor publice în folosul comunității.
În decembrie 2020, Iceberg a găzduit și prima Academie Executivă Regională Cross-KIC (Knowledge and Innovation Community). Scopul acestui eveniment a fost accelerarea proceselor de inovare prin fondurile europene nerambursabile ce vor fi alocate României în noul exercițiu financiar 2021-2027. Academia a beneficiat și de intervenții din partea Comunităților de Cunoaștere și Inovare (KIC) specializate pe sănătate, schimbări climatice, industrie alimentară și materii prime.
Pentru informații suplimentare cu privire la activitatea Iceberg în susținerea misiunii Institutului European pentru Inovare și Tehnologie în România, persoana de contact este dl. Ionuț ȚAȚA, CEO Iceberg (e-mail: ionut.tata@iceberg.plus).
Sursa foto: Iceberg
Leave a Reply