Conferința “Primii pași în colectivitate. Un dialog deschis părinte – specialist”, organizată de Creșa & Grădinița “Hand in Hand” Montessori, în colaborare cu ADD PR Events, se va desfășura pe 9 octombrie 2024, începând cu ora 13:30, la Hotel Univers T din Cluj-Napoca. Evenimentul își propune să abordeze provocările și soluțiile legate de integrarea copiilor în colectivități, oferind perspective valoroase și sfaturi practice din partea unor specialiști de renume din domeniile medical, educațional sau sportiv.
Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, Dr. Minodora Varga, medic primar alergologie, Dr. Ana Băiescu, psiholog, Gabriela Maalouf, psiholog și psihoterapeut, Ioana Haș, nutriționist – dietetician, Alexandra Gross, specialist în psihologia dezvoltării, Ionuț Rada, mentor sportiv, fost fotbalist internațional, fondator al platformei TheRadaWay, Ana Ioaneș, fondatoarea Grădiniței „Hand in Hand” Montessori sunt specialiștii care vor aduce perspective și sfaturi valoroase.
Conferința este dedicată părinților, viitorilor părinți, cadrelor didactice și tuturor celor interesați de dezvoltarea și integrarea copiilor în medii colective. Adaptarea copiilor este un pas esențial în dezvoltarea lor socială și emoțională, iar conferința își propune să ofere suportul necesar pentru a face această tranziție cât mai armonioasă.
”Scopul conferinței noastre este să aducem în prim plan cele mai bune practici și soluții pentru a sprijini această integrare în colectivitate. Vom explora provocările întâmpinate de copii și părinți în această perioadă de adaptare și vom oferi strategii și instrumente eficiente pentru a le depăși. Este esențial să creăm un mediu educațional care să stimuleze încrederea, empatia și cooperarea și să contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fiecărui copil”, spune Ana Ioaneș, organizatoarea evenimentului și fondatoarea Grădiniței Montessori Hand in Hand.
Cum gestionăm nevoile, emoțiile, imunitatea copiilor la începutul creșei / grădiniței?
Adaptarea copiilor în colectivitate reprezintă o etapă crucială în dezvoltarea lor socială și emoțională. Trecerea de la un mediu familial la unul colectiv, precum grădinița sau școala, poate fi o provocare semnificativă atât pentru copii, cât și pentru părinți. Această tranziție necesită un suport adecvat și o înțelegere profundă a nevoilor emoționale și sociale ale copiilor.
Participarea la Conferința “Primii pași în colectivitate” le oferă părinților, și nu numai, oportunitatea de a interacționa cu medici și specialiști care vor aborda provocările comune întâmpinate în procesul de adaptare a copiilor în colectivitate, inclusiv stresul, anxietatea și dificultățile de relaționare. Mai mult, spun organizatorii, participanții vor avea acces la informații practice, oferite chiar de medici, privind prevenția bolilor infecțioase și măsurile de igienă, importanța activităților educative și sportive, dar și diferite modalități de sprijin emoțional pentru copii.
Ana Ioaneș: ”Conferința „Primii pași în colectivitate” este o oportunitate prin intermediul căreia ne dorim să învățăm alături de specialiști din domeniul medical și parenting cum să le oferim copiilor noștri condițiile optime pentru dezvoltare. E foarte rar să ai ocazia ca experți de renume precum: ”doctorița de copii” Ana Ștefănescu, medicul alergolog Minodora Varga, dr. Ana Băiescu, psiholog și psihoterapeut de renume, membră a Academiei de Terapie IMAGO România, alături de Gabriela Maalouf, psihologul care a lansat în România teoria Parentingului Personalizat, și de Alexandra Gross, primul Facilitator Self-Reg acreditat din România să-ți împărtășească, în același eveniment, experiența lor valoroasă. Vom afla cum trebuie ne pregătim copiii pentru colectivitate: de la măsuri de igienă corespunzătoare și alimentație echilibrată, până la semnele de avertizare ale unor afecțiuni mai serioase”.
Integrarea armonioasă a copiilor în colectivitate este fundamentul unei dezvoltări sănătoase și echilibrate, care se bazează pe o colaborare între părinți și educatori pentru o integrare reușită a copiilor în colectivitate. Conferința va explora modul în care o comunicare eficientă poate contribui la crearea unui mediu educațional armonios și suportiv.
Ana Ioaneș: ”Ca educator Montessori sunt profund convinsă de importanța și necesitatea unei tranziții armonioase pentru copii atunci când se integrează într-un mediu colectiv. Acest proces reprezintă nu doar o provocare, ci și o oportunitate semnificativă pentru dezvoltarea lor socială și emoțională. ”
Participarea la conferință = un gest mic, pentru un viitor sănătos
Participarea la eveniment se face prin rezervarea unui loc în valoare de 50 lei. Banii strânși astfel vor fi donați către Asociația SAMAS, în sprijinul programului “Sănătos de mic”, care își propune să reducă prevalenţa obezităţii în rândul copiilor și să formeze bune obiceiuri alimentare.
Inițiat în 2017 de către Asociaţia SAMAS și Danone România, Sănătos de mic include activități dedicate personalului medical și didactic din grădinițe, părinților și copiilor: specializarea cadrele medicale și didactice în nutriția sănătoasă a preșcolarului, organizarea de ateliere de gătit sănătos pentru părinți și copii și organizarea de conferințe cu specialiști, pentru părinți.
În cadrul programului „Sănătos de mic” au fost elaborate și: un manual de 10 lecții interactive pentru copii, de introdus în curriculum la grădinițe, un Ghid de nutriție pentru părinți, editat sub coordonarea unui comitet științific condus de prof. acad. Nicolae Hâncu, precum și jocul ”Căpitanul Farfurie”, pentru o alimentație sănătoasă în familie. În 2022, a fost lansată și platforma cursuri.sanatosdemic.ro, destinată formării cadrelor didactice și medicale, precum și celor interesați de nutriția sănătoasă a copiilor.
Implementarea programului în grădinițele de stat este gratuită pentru acestea, costurile pentru activități și materiale fiind acoperite integral de partenerii proiectului. La cerere, programul poate fi implementat contra cost și în grădinițe și școli private.
„Le suntem recunoscători organizatorilor conferinței Primii pași, pentru că susțin misiunea Sănătos de mic, de a crește generații mai sănătoase. Prevalența obezității în rândul copiilor a devenit o problemă de sănătate publică, iar experiența pe care o avem din 2017, de când am lansat acest program, ne arată că doar acționând după modelul 360 de grade și implicând grădinițe, specialiști în sănătate și educație, părinți, familii extinse și copiii înșiși putem să reducem riscul de obezitate infantilă și să formăm bune obiceiuri alimentare pentru o viață“, a declarat Sînziana Ioniță-Ciurez, directoarea executivă a Asociației SAMAS.
Biletul a cărui contravaloare va fi donată se poate achiziționa de AICI.
Leave a Reply