Contracte suspendate, reziliate și repuse pe rol, într-o joacă urâtă cu viețile sportivilor
Este trist că acum, când lumea e zdruncinată din toate încheieturile și oamenii luptă pentru supraviețuire, conducerea clubului politizat și finanțat în mare parte din banii brașovenilor a decis să invoce clauza de „forță majoră” pentru a rezilia contractele unor sportivi.
Nu vorbim de legalitatea clauzei din contract, ci de moralitate: este uman să fie reziliate contractele unor sportivi acum, când nu se pot angaja nicăieri și nu știm când se va sfârși pandemia? Dar este corect ca pierderile generate de politrucii numiți în conducerea clubului Corona și care erau să pună în pericol handbalul feminin românesc din cauza dopajului să fie suportate de brașoveni? Reamintesc că în urma scandalului de dopaj de la finalul anului trecut nimeni nu s-a îndreptat împotriva conducerii care a angajat medic fără drept de parafă și care a achiziționat servicii de terapie interzise sportivilor, nu a avut loc niciun audit și nu au fost realizate concursuri pentru ocuparea funcțiilor.
„Am primit și eu, și alți colegi. Mi se pare o manieră urâtă să se termine așa. Am lăsat acolo suflet și nu mi se pare corect. Eu mai aveam 13 zile de contract.” a spus Roberto Gliga, hocheist la Corona din 2016, despre decizia de reziliere primită seara, pe e-mail. Cristiana Opriș, antrenoare de cinci ani la secția de sporturi de iarnă-schi, e mamă singură, cu un copil în întreținere: „Am primit decizia de încetare a contractului pe mail. Nu am primit nici o explicație, doar aceea din document, cu forța majoră. Ba ni se cerea și confirmarea de primire. Ni se par măsuri discriminatorii, fiindcă la unii angajați decizia e de încetare, la alții – de suspendare. Așa, puteam fi și eu în șomaj tehnic”, spune antrenoarea, care a scos copii campioni, pentru Libertatea.
Pe lângă aceste cazuri, mai sunt sportivi de ale căror venituri depind familiile lor. În plus, nu s-a dat sentința în cazul de dopaj de la Corona, unii sportivi ar putea fi excluși din sportul de performanță pentru câțiva ani și vina principală este a clubului. Liviu Dragomir a demisionat, dar demisia lui nu rezolvă lucrurile la clubul implicat în mai multe scandaluri în scurta sa existență.
Pe partea de legalitate, aș întreba cum poate fi valabilă decizia de reziliere a contractelor din 23 martie dacă semnătura pe document este a lui Liviu Puiu, directorul interimar numit în 23 decembrie 2019 și înlocuit cu Petrică Stancu din 1 martie a.c., conform comunicatului Primăriei Brașov din 21 februarie a.c.?
Intervenția primarului
„Având în vedere că în cursul acestei zile am primit mai multe mesaje ale antrenorilor și sportivilor de la Corona, am luat decizia de a convoca conducerea clubului pentru a primi informațiile legate de modul în care aceștia au înțeles să gestioneze situația de la club în această perioadă grea pentru toată lumea. Din punctul meu de vedere, chiar dacă intenția poate a fost bună, modul în care s-au luat deciziile le nivelul clubului nu au fost cele mai bune variante. Trebuia să se facă o analiză pe fiecare componentă în parte, astfel încât să îi protejăm pe sportivi și tehnicieni, pentru a traversa, cu toții, cu bine această perioadă. Am solicitat ca, de urgență, toate documentele de reziliere a contractelor să fie anulate și având în vedere că, în conformitate cu legislația în vigoare, contractele sportive, în această perioadă, nu pot fi duse la îndeplinire, ele să fie suspendate, iar antrenorii și sportivii să beneficieze de prevederile legale privind șomajul tehnic. I-am solicitat, de asemena, viceprimarului Costel Mihai ca, după reluarea activității sportive, împreună cu conducerea clubului, să facă o analiză pe fiecare secție în parte, astfel încât activitatea la acest club să se desfășoare în condiții optime și să creăm premisele pentru a avea din nou un sport de performață la Brașov”, a declarat primarul George Scripcaru.
Atrag atenția că inițiativa numirii conducerii Corona i-a aparținut primarului, prin urmare, apreciez faptul că sportivii vor avea măcar venituri minimale în această perioadă grea, dar dumnealui e parte din problemă. Numirile politice trebuie să înceteze și trebuie organizate concursuri transparente, prin care să fie angajați profesioniști care să răspundă de organizarea clubului și de rezultate. Clubul trebuie recredibilizat, nu văd ce performanță s-ar putea realiza la un club care nu are grijă de sportivii săi.
Transparența la clubul Corona
Doresc să atrag atenția că, clubul finanțat din banii brașovenilor nu se sinchisește să răspundă solicitărilor legitime formulate în baza legii 544 / 2001. În 23 ianuarie a.c., colegul Mihai Tatu a formulat întrebările de mai jos și a păstrat legătura cu persoana care se ocupă de comunicare în cadrul clubului Corona, dar informațiile solicitate au fost blocate de către decidenți.
Solicitare de informații cu privire la situația echipei de handbal și a clubului Corona:
A fost numit un nou președinte la Clubul Corona? Dacă da, cine este acesta și cu cât este remunerat?
Cine este avocatul sau casa de avocatură care reprezintă Clubul Corona și cât costă reprezentarea?
Cu ce sume a fost sponsorizat Clubul Corona în 2018 și 2019?
Ce sume au fost alocate pentru activitatea echipei de handbal, salarii și alte costuri în 2018 și 2019?
Ce sume au fost alocate pentru activitatea echipei de handbal – junioare, salarii și alte costuri în 2018 și 2019?
Există o decizie luată în cazul medicului echipei? Dacă da, care este aceasta?
Cum se procedează cu plata sportivelor suspendate și despre ce sumă totală lunară este vorba la plata salariilor?
Câte sportive își termină contractele în vară și care sunt acestea?
Câte ședințe de terapie cu laser au fost făcute la Clinica Iomed?
Cât au costat ședințe de terapie cu laser la Clinica Iomed, valoarea totală și valorile pe ședințe?
Echipa de hochei a fost chemată la audieri la ANAD? Ce jucători au fost chemați?
Care au fost bugetele echipei de hochei pe anii 2019 și 2020?
La această solicitare a venit un răspuns de la Primăria Brașov, pe 29 ianuarie, care răspundea parțial la prima întrebare, iar pentru celelalte a făcut transfer de responsabilitate către conducerea clubului.
Începând cu data de 23 decembrie 2019, domnul Liviu Puiu, șef serviciu în cadrul Direcției Administrare Infrastructură Sportivă Brașov, exercită prin detașare funcția de director al Clubului Sportiv Minicipal Corona, pe o perioadă de șase ani.
Pentru restul informațiilor din cererea dumneavoastră, solicitarea a fost transmisă spre competentă soluționare la Clubul Sportiv Municipal Corona.
Leave a Reply