CineVentura, tabară de creație cinematografică pentru copii la Plaiul Foii

La finalul lunii iunie, Rezervația Naturală Plaiul Foii devine platou de filmare. 18 copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, dornici de aventură și pasionați de cinematografie vor realiza două scurtmetraje în cadrul taberei cinematografice CineVentura, organizată de Scharf Film. Pe parcursul unei săptămâni participanții vor fi îndrumați de profesioniști în toate domeniile cinematografiei (scenarist, producător, actor, regizor, director de imagine, sunetist, scenograf, make-up artist, editor) într-un cadru natural de vis: Plaiul Foii, în Rezervația Naturală Piatra Craiului.

Tabăra își propune să introducă publicul tânăr în fascinanta lume a cinematografiei, unul din obiectivele organizatorilor fiind acela de a-i ajuta pe copii și adolescenți să experimenteze cum se realizează un film și să facă ei înșiși unul cap-coadă. Ei vor descoperi că „pentru câteva minute de film se lucrează mai multe zile, iar fiecare membru al echipei trebuie să fie constant implicat, atent și prompt pentru ca toate rotițele să se miște corect”, explică regizorul Liviu Mărghidan, unul din organizatorii taberei.

Participanții sunt împărțiți în două grupe mixte (fete și băieți), echilibrate după vârste. Copiii fiecărei grupe sunt, pe rând, atât actori-protagoniști, cât și membri ai echipei de filmare. Atunci când prima grupă de copii-actori filmează, cea de-a doua grupă este echipa de filmare și invers. Practic, o echipă o filmează pe cealaltă. La final, se vor obține două filme de scurt-metraj realizate exclusiv de copii, sub îndrumarea profesioniștilor. „Profesioniști ghidează în permanență activitatea participanților, învățându-i câte puțin din tainele meseriei respective”, spune Ruxandra Flonta, co-organizatoarea taberei. Scurt-metrajele vor fi proiectate și discutate de întreaga echipă înainte de încheierea taberei.

La prima ediție CineVentura, care a avut loc vara trecută, am rămas foarte plăcut surprinși de entuziasmul, conștiinciozitatea și perseverența copiilor. Au pregătit fiecare cadru minuțios, au fost foarte atenți la toate detaliile. Au pregătit decorul, încadraturile, costumele, au înregistrat sunet cu microfoane și mixere, au asigurat liniște pe platoul de filmare, au fost fascinați de machiaj și post-producție. Foarte mult le-a plăcut și să preia rolul de actori. Și-au luat treaba foarte în serios, savurând totodată întreaga experiență” își amintește co-producătoarea.

Unul din scopurile CineVentura este acela de a atrage către domeniul cinematografic cât mai mulți copii și tineri. Dar mai mult decât atât, se urmărește ca participanții să învețe să își îndrepte atenția către calitatea unui produs cinematografic. În urma acestor ateliere, participanții vor putea evalua subiectul, regia, jocul actoricesc, calitatea imaginii, decorurile, costumele, muzica sau montajul cu ochii unui cunoscător.

Organizatorii își propun încadrarea atelierelor-tabără într-un ciclu pe termen lung, cu caracter regulat, astfel ca participanții primelor tabere să devină în câțiva ani profesioniștii unor ateliere.

Printre tutorii CineVentura de anul acesta se află actorii Nicoleta Lefter și Dragoș Olaru. Nicoleta Lefter este actriță de teatru si film. A colaborat în teatru extensiv cu regizorul Radu Afrim, iar în film a avut roluri în filme precum: „Captura” (regia Adi Voicui) sau „Ghefilte Fish” (regia Andrei Cohn). Nicoleta a jucat și în producții în regia lui Francis Ford Coppola sau Cristian Mungiu.

Printre peliculele în care îl putem vedea pe actorul Dragoș Olaru se numără „Și băieții câteodata” (regia Matei Lucaci Grunberg), film selectat în secțiunea Short Corner de la Cannes, „Marocco” (regia Emanuel Pârvu), film selectat la Festivalul de Film de la San Sebastian, „Poarta Albă” (regia Nicolae Mărgineanu) sau „Castelul Crăiței” (regia Liviu Mărghidan).

Printre invitații speciali ai acestei ediții se numără actrița Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București Florentina Țilea și actorul Gabriel Spahiu, cunoscut publicului din cele peste 100 de producții cinematografice, dar și de pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu“ din Brașov.

„Ideea CineVentura ne-a venit în sala de cinema, după proiecțiile filmului Străjerii Deltei (regia Liviu Mărghidan), pentru că la sesiunile de întrebări și răspunsuri ne întrebau copiii rămași în sală dacă pot participa și ei fie la un viitor film, fie la o tabară”. „Strajerii Deltei” arată cum niște copii, care îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric. Producția se ragăsește în programul mai multor festivalurilor de film din țară. Filmul „Strajerii” spune povestea unor copii aflați în vacanță, care trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără, se îndrăgostesc.

Feedback-uri de la prima ediție

„Îmi place să lucrez cu copiii și să le dezvălui din secretele meseriei. Și îmi place când îi văd că sunt interesați”, spune Bogdan Ionescu, scenograf.

Mă uit la copiii aceștia ce șansă au. Stau la cameră, bat clacheta, joacă în propriile lor filme, le montează, luându-și rolurile foarte în serios. Și au, pe tot parcursul acestei experiențe, profesioniști alături, care să îi ghideze. Este ceva extraordinar”, spune actorul Vasile Calofir.

Raluca Moldoveanu, make-up artist, a fost impresionată de atmosfera din tabără. „Mă așteptam să găsesc copii cu telefoanele în mână și am găsit o gașcă de copii foarte interesați, jucăuși și ancorați în realitate. Eu cred că CineVentura este o tabără necesară, pentru că îți arată exact care sunt rolurile din spatele camerei. Mulți vor sa facă cinema, dar nu știu exact ce presupune asta”.

Tabăra aceasta a fost o experiență unică pentru că am avut rol și în echipa tehnică dar am și jucat”, spune Radu, care a experimentat în tabără rolul de actor și de sunetist. „Mie mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu mixerul. Am putut auzi sunete foarte departe și din mai multe părți. Mi-a plăcut să mișc din butoane”, explică Tesa.

Kitty a fost impresionată de munca de make-up artist. „Eu credeam că e mult mai ușor să fii make-up artist, dar nu e deloc. Machieuza a venit cu două trollere și o geantă la platou, pline cu pensule, cutii, farduri și altele și m-am bucurat să aflu la ce se folosesc”.

Mi s-a părut interesant să văd cum la montaj alegem și combinăm din tot ce am lucrat în mai multe zile doar 10 minute de înregistrare video. Asta îmi place foarte mult”, spune Hugo.

Adela: „În tabăra asta înveți bazele cinematografiei, înveți lucruri despre fiecare departament și poți experimenta realizarea unui film în echipă. Eu cred că este o tabără necesară tocmai din această cauză.”

 

CineVentura va avea loc în perioada 25 iunie – 1 iulie la Plaiul Foii. Filmările se desfășoară exclusiv în aer liber, cazarea fiind la corturi de tip glamping, care le asigură confort și siguranță. Mâncarea este pregătită zilnic la ceaun, serile terminându-se cu cântece în jurul focului de tabără.

Pentru mai multe detalii despre tabără, ne puteți contacta pe adresa de mail ruxandra@scharfilm.com sau la nr. de telefon 0722.350.072., Ruxandra Flonta, Producător SCHARF FILM.

Sursa foto: Artburg

Leave a Reply

Your email address will not be published.