Cinemateca CULMEA din iunie ne întreabă „Cum hrănim orașul?” și propune ateliere, jocuri, proiecție de film și dezbateri despre risipa alimentară

Cea de-a doua ediție a cinematecii CULMEA, care are tema RISIPA ALIMENTARĂ, are loc în Brașov sâmbătă 29 iunie, la Grădina NUC (strada Constantin Lacea 4, Brașov).

Echipa CULMEA anunță o zi întreagă dedicată discuțiilor despre mâncare. De la ateliere pentru planificat calendarul meselor săptămânale în scopul prevenirii risipei alimentare, la jocuri dedicate copiilor 3 ani + care vor deveni mai responsabili când vor deschide frigiderul. O cină comunitară care să deschidă discuții despre risipă și o dezbatere cu principalii actori ai orașului: educatori, comunități locale, horeca, toate se vor desfășura cu acces liber publicului brașovean.

Primul atelier al zilei aduce publicul față în față cu Georgiana Ilie, jurnalist și fondator al newsletter-ului meal planning de care te poți tine, cu peste 25.000 de abonați care se ghidează săptămânal după un meniu prestabilit. Între orele 14:00 și 17:00 se desfășoară workshop-ul de meal planning și reducere a risipei alimentare ținut de Jo Ilie, un atelier practic care te ghidează ce rețete să gătești, ce ingrediente să adaugi pe lista de cumpărături ca să îți ții bugetul lunar sub control și să previi risipa alimentară.

„Am ales tema risipei alimentare pentru a doua ediție a cinematecii pentru că este o problemă uriașă: zilnic, în România, 6.000 de tone de alimente ajung la gunoi. Adică una din trei mese pe zi este risipită. Soluția este reconectarea cu hrana și cred că programul CULMEA din 29 iunie ne va echipa cu instrumente concrete pentru a reduce risipa și a readuce bucuria meselor în comunitate”, declară Sabina Baciu, director CULMEA.

În paralel, cei mici vor putea explora joaca cu mâncare prin intermediul activităților potrivite vârstei lor. Copiii de 10 ani + au ocazia să joace pe echipe un joc de tip board game despre schimbările climatice, bazat pe inteligență colectivă și creativitate recomandat de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) în intervalul orar 14:00 – 17:00 la atelier colaj climatic pentru copii susținut de Mihaela Andrieș, facilitator Climate Fresk. Cei mai mici sunt provocați să deguste și să recunoască fructe și legume cu ochii închiși, să gândească un plan de aranjare a ingredientelor în frigider sau să creeze desene haioase cu legume și fructe “urâte”, între 17:00 – 18:30 –  la atelierele facilitate de Cami Gui, inițiatoarea proiectului Clujul Sustenabil, fondatoare Food Waste Combat și activist de mediu.

Cu mâncarea irosită într-un an în România, se poate hrăni populația orașului Cluj-Napoca timp de 20 de ani. (Food Waste Combat)

Și cum orice discuție importantă se poartă la masă, CINA COMUNITARĂ de la ora 18:30 facilitează conversații despre relația cu mâncarea și prevenirea ajungerii ei la gunoi. Partenerii locali Brutăria Simplu și ROMO: De la producător direct la consumator asigură o parte din bucatele pe care le vor împărți participanții.

Seara va continua cu dezbaterea “Cum hrănim orașul” de la 19:30 la 20:30 care va oferi răspunsuri privind diversele nișe prin care poate fi prevenită risipa la nivel local.

Ziua se va încheia cu proiecția documentarului Mănâncă Tot (Canada, 2014, regia Grant Baldwin, 1h:15 min, 12 ani +) – un film super amuzant care prezintă aventura lui Jen și Grant, un cuplu care își un propune ca timp de șase luni să mănânce doar alimente care altfel ar fi ajuns la gunoi.

Festivaluri și premii: Premiul Publicului la CPH:DOX, Marele Premiu la One Earth Film Festival 2015, Cel mai bun film de mediu la Sedona International Film Festival, Marele Premiu al juriului la Yale Environmental (EFFY), în selecția IDFA, Hot Docs.

Programul complet și toate detaliile despre filme și activități vor fi comunicate pe www.culmeafestival.ro, precum și pe Facebook  și Instagram.

CULMEA – primul festival pe teme de mediu pentru copii și tineri, derulează CINEMATECA CULMEA – o cinematecă lunară care se va desfășura în perioada mai – septembrie 2024. Ideea Cinematecii s-a născut odată cu prima ediție a festivalului CULMEA: Film și educație de mediu, care a avut loc la Brașov între 6-10 septembrie 2023. Peste 300 de copii și adulți au participat la proiecții de scurt și lungmetraje premiate la marile festivaluri de film.

Facebook event: https://fb.me/e/3A5b8xigN

Parteneri: Breasla Cârciumarilor Brașoveni, Brutăria Simplu, Clujul Sustenabil, Consorțiul Cultural Corona, CORESI Brașov, Food Waste Combat, Grădina Nuc, Asociația Kunstadt, Primăria Municipiului Brașov, ROMO Brașov: De la Producător direct la Consumator, Street Delivery Brașov.

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: F-sides Cineclub, happ.ro, IQads, Litera9, Panorama, Revista Atelierul, Școala9, Zile&Nopți,

CULMEA: Film și educație de mediu este primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor.

CULMEA: Activism comunitar de mediu este un proiect finanțat de Municipiul Brașov. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Brașov și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia.

CINEMATECA CULMEA: Filme europene și educație de mediu este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Foto: Culmea

Leave a Reply

Your email address will not be published.