Cetățuia de pe Dealul Straja va fi deschisă pentru vizitare până pe 17 septembrie

După 8 ani, Cetățuia de pe Dealul Straja își redeschide porțile. Până pe 17 septembrie, brașovenii și turiștii vor putea intra în vechea cetate, în „Săptămâna Porților Deschise”. Vineri și sâmbătă, o mulțime de evenimente cavalerești vor anima Dealul Straja și Cetățuia

Așteptarea a luat sfârșit! Vineri, 8 septembrie, la ora 18:00, deschidem Cetățuia Brașovului pentru ,,Săptămâna Porților Deschise”. După ani de zile în care a fost închisă, după ani de procese pentru recuperarea ei în patrimoniul municipalității, a venit momentul să ne bucurăm din nou de unul dintre cele mai importante simboluri ale Brașovului: Cetățuia de pe Dealul Straja. Și pentru a marca acest moment așteptat de toți brașovenii, împreună cu Centrul Cultural Apollonia, am pregătit un program demn de un astfel de eveniment.

„Cetățuia între lumi“* va repune Cetățuia pe harta culturală a orașului, oferind publicului spectacole cavalerești și medievale, teatru și dans, dar și show-uri contemporane, cu DJ, lumini și lasere.

Dragi brașoveni! Așa cum v-am promis, vineri redeschidem Cetatea Brașovului, după ani și ani de zile. Vineri începe programul de activități care peste weekend, sub coordonarea Centrului Cultural Apollonia, vă va oferi o suită de evenimente vizuale, muzicale, evenimente dedicate celor mici. Vom avea concerte, vom avea show de laser, vom avea expoziție de arme, vom avea spectacole pentru tineri. Toate acestea într-un concept care reunește trecutul, prezentul și viitorul. Vă aștept vineri, începând cu ora 18.00, la redeschiderea cetății. O veți putea vizita, vă veți putea bucura de cultură în perimetrul zidurilor cetății și în afara acestora. Vă aștept cu drag pe toți!”, a lansat invitația primarul Allen Coliban.

Programul complet ale evenimentului, inclus în agenda Forumului Orașelor Verzi, care se desfășoară în această săptămână la Brașov, este următorul:

 

Vineri, 8 septembrie

Piața Sfatului, ora 17.00: Ecou medieval: Paradă. Cimpoierii din Transilvania și Paladinii de Terra Medies & Terra Ultrasilvana, acompaniați de bicicliști și public, vor parcurge drumul către Cetățuie.

Cetățuia de pe Dealul Straja

Ora 18.00 – Paladinii de Terra Medies & Terra Ultrasilvana: Recucerirea Cetății

Ora 18:30 – Repunem Cetățuia Brașov pe Harta Culturală! Deschiderea porților

Ora 19.30  – Trei parale-Concert inspirat din istoria muzicală românească

Ora 21:00  – Paladinii de Terra Medies -Spectacol medieval cu foc

Ora 21.45  – Silent shadows – Show de lasere și concert multimedia contemporan

 

Sâmbătă, 9 septembrie

În exteriorul zidurilor cetății:

Ora 11.00 – Crina și păpușile vorbitoare – Spectacol interactiv de teatru și ventrilocie, pentru întreaga familie;

Ora 12.00 – Trupa de dans „One dream“ și solista Bianca Tacea (CCS Brașov);

Ora 12.30 – Paladinii de Terra Medies – prezentare de arme și demonstrație de lupte medievale;

Ora 16.30 – „Stronghold’s Rock“ –4 Tune Quartet – Muzică rock pusă în valoare prin instrumentalul clasic

Ora 17.30 – „ Ana și Dragonul“ – Lumea basmului surprinsă printr-un teatru fantastic, pentru toate vârstele;

Ora 18.30 – Cimpoierii din Transilvania – moment muzical în jurul Cetățuii;

Ora 19.00 – „Incursiuni în Orient” – Trupa medievală Anton Pann, concert de inspirație orientală;

Ora 20.00  – „Electromedieval” – DJ Dan Handrabur – spectacol dinamic de muzică și lumini.

În interiorul zidurilor cetății:

Ora 14.00 – „Români la porțile lumii“  – Teatrul Masca, partea I;

Ora 15.00 Metamorfoze baroc – Duo Kitharsis– recital compoziții celebre din patrimoniul cultural francez, spaniol și italian;

Ora 15.40 – Ora 14.00 – „Români la porțile lumii“  – Teatrul Masca, partea II.

După aceste 2 zile de evenimente, Cetățuia va mai rămâne deschisă , gratuit, timp de încă o săptămână, până pe 17 septembrie.

Vor urma apoi lucrări complexe de consolidare, conform evaluărilor începute deja.

Reamintim că Primăria a reintrat în posesia Cetățuii de pe Dealul Straja la mijlocul lunii iulie a acestui an, în urma unui proces foarte lung, care a durat 7 ani, deschis de Primăria Brașov și care a fost câștigat de municipalitate la sfârșitul anului trecut.

Municipalitatea a desfășurat o serie de lucrări de igienizare și urmează cele de punere în siguranță. Lucrările se referă, în principal, la acoperiș și tencuieli.

După finalizarea lucrărilor de punere în siguranță, Cetățuia va fi deschisă publicului larg pentru a vizita zona în interiorul cetății (zona perimetrală).

Deschiderea tuturor spațiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mult mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistența la cutremur (există un studiu de acum 3 ani, care va trebui actualizat), dar și o analiză a destinației spațiilor existente.

 

* „Cetățuia între lumi“ este un eveniment care face parte din Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023, care se desfășoară la Brașov, între 4-10 septembrie. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul www.fovbv.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.