Platforma Rulmentul este o șansă incredibilă pentru Brașov. Fiind o zonă mare de aproximativ 50 de hectare, din care vreo 33 în proprietatea municipiului, platforma Rulmentul poate fi un nou Centru al Brașovului.
Avem un centru istoric compus din zonele Cetate, Șchei, Brașovul Vechi și Blumăna, un centru al patrimoniului (așa abuzat cum e), al istoriei, al manifestărilor culturale și al turismului (ăla de capcană și de autocar).
Brașovul a avut o încercare pentru a avea un al doilea, Centrul Civic, o încercare eșuată și, aparent, ireversibil distrus prin intervențiile ultimilor 30 de ani.
Iată că acum s-a conturat o șansă, aș zice istorică, de a avea un nou centru, de a descentraliza și de a mai reduce din tradiționalismul brașovean.
Centrul Rulmentul trebuie să fie așezat pe patrimoniul industrial și nu doar axa IAR-Rulmentul-Tractorul, ci tot ce a însemnat industria brașoveană de dinainte de Decembrie ’89, inclusiv partea de feroviar și transport public.
Centrul Rulmentul poate așeza Brașovul pe o traiectorie culturală, un oraș al artelor in toate formele ei de manifestare, începând cu structurile de educație formală (cu facultate de arte) mergând înspre zone de producție și manifestări artistice (ateliere, galerii, muzee). Este ceea ce va putea da un suflet și o conștiință Brașovului.
Cred că este singura șansă a Brașovului de a fi un oraș al artelor.
În afară de artă, realizarea unui parc, adică atenția către spații verzi, este absolut necesară în contextul efectelor schimbărilor climatice.
Conform proiectului câștigător, Platforma Rulmentul are o componentă sportivă, cred că mult prea mare pentru ce poate oferi sportul unui oraș. Partea de sport de performanță ar trebui lăsată mediului privat, iar la nivel de administrație publică ar trebui realizate doar investiții pentru sportul de masă.
Proiectul câștigător al concursului internațional pentru platforma Rulmentul are viziunea potrivită pentru a transforma Platforma în Centrul Rulmentul.
Proiectul a fost deja prezentat în cadrul evenimentului pentru anunțarea câștigătorilor, dar am avut o discuție foarte bună cu trei din membrii echipei de proiect, Johannes Bertleff, Eduard Untaru și Roberta Frumușelu, discuție avută la fața locului în care am încercat să localizăm câteva din propunerile din cadrul proiectului.
Alte detalii, imagini și planșe realizate în cadrul proiectului câștigător găsiți în linkul de mai jos.
Leave a Reply