În weekend-ul 19/20 octombrie, la cinema Modern (Blvd. Griviței 65, Brașov), copiii și adulții sunt invitați să vizioneze un program divers de filme de lungmetraj și să participe la ateliere și discuții legate de teme de mediu.
Copiii mai mici au de ales din trei lungmetraje dublate în română. Sâmbătă de la ora 12:00 are loc proiecția Thabo și cazul rinocerului (Germania, 2023, regizat de Mara Eibl-Eibesfeldt, 97 min, 8 ani +, dublat în limba română) – o aventură cu rinoceri și braconieri care va deschide apetitul pentru protecția animalelor sălbatice și a ariilor naturale. Filmul este urmat de o discuție cu Nicoleta Marin, coordonator Rețeaua pentru Natură Urbană.
Copiii de peste 10 ani sunt invitați să vizioneze sâmbătă de la 15.30 un titlu cu un palmares impresionant. COCO FARM (Canada, 2023, regizat de Sébastien Gagné, 87 min, 10 ani +) a fost premiat sau nominalizat în mai toate festivalurile de film pentru copii din jurul lumii. Filmul spune povestea lui Max, un băiat de 12 ani cu spirit de antreprenor. Când este nevoit să închidă afacerea și să se mute la țară cu tatăl lui, găsește o oportunitate de business nouă: o fermă de găini în hambarul abandonat al vărului său Charles.
Duminică de la 12:00, copiii interesați de inteligența artificială au ocazia să vizioneze Copilul Robot (Estonia, 2023, regizat de Rain Rannu, 96 min, 10 ani +) – o fetiță de 9 ani, aflată în vacanță cu părinții ei, descoperă un buncăr secret, unde un startup AI se apropie de un breakthrough. Filmul ilustrează ce se poate întâmpla greșit cu inteligența artificială, într-o poveste captivantă pentru copii și adulți. După proiecție va avea loc o dezbatere pro/contra în parteneriat cu Teach for Romania.
Pe tot parcursul weekend-ului, în foaierul cinema Modern vor avea loc ateliere de arte plastice, lecturi publice sau schimb de cărți – copiii sunt invitați să vină cu o carte și să o schimbe cu alta de la festival!
Programul complet este pe site, iar biletele sunt la vânzare pe eventbook.
PROGRAM WEEKEND CULMEA: FILM ȘI EDUCAȚIE DE MEDIU
SÂMBĂTĂ 19 OCTOMBRIE
Cinema Modern (Bulevardul Griviței 65, Brașov)
10:00 – Prietenul meu, delfinul (Iran, Turcia, 2022, regizat de Mohammad Kheirandish, 85 min, 6 ani +, dublat în limba română) – Proiecția este urmată de o discuție cu Raluca Bugnar, director artistic CULMEA și Diana Zaheu, activistă de mediu Greenpeace.
12:00 – Thabo și cazul rinocerului (Germania, 2023, regizat de MaraEibl-Eibesfeldt, 97 min, 8 ani +, dublat în limba română) – Proiecția este urmată de o discuție cu Raluca Bugnar, director artistic CULMEA și Nicoleta Marin, coordonator Rețeaua pentru Natură Urbană
15:30 – COCO FARM (Canada, 2023, regizat de Sébastien Gagné, 87 min, 10 ani +)
18:00 – Bagajul Mamei (SUA, Australia, Germania, Ghana,Nicaragua, UK, 2019, regia Liz Canning, 86 min, 12 ani +) Proiecția este urmată de o discuție cu echipa Fixelli, importator cargo bikes în Brașov
DUMINICĂ 20 OCTOMBRIE
Cinema Modern (Bulevardul Griviței 65, Brașov)
10:00 – Flecăreții – Aventuri cu Pettson și Findus (Germania, Luxemburg, 2022, regizat de Ali Samadi Ahadi, Markus Dietrich, 81 min, 6 ani +, dublat în limba română)
12:00 – Copilul Robot (Estonia, 2023, regizat de Rain Rannu, 96 min, 10 ani +). Proiecția de film este urmată de o dezbatere în parteneriat cu Teach for Romania.
15:30 – Academia Rațelor (Thailanda, 2019, regizat de Suriyon Jongleepun, 52 min,10 ani +)
Parteneri: Alle Ortiche, Bistro de l’Arte, Centrul Cultural Apollonia, CORESI Brașov, Fixelli, Kastel Youth Hub, Asociația KunSTadt, La Fântâna, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan, Super Bunici, Voluntariat Brașov, ZĂKUP, Zvon, WWF – Patrula Zero Plastic.
Sponsori: Groupama
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: CineFan, happ.ro, IQads, Litera9, Panorama, Revista Atelierul, Școala9, Zile&Nopți
Festivalul CULMEA face parte din rețeaua European Childrens Film Association (ECFA)
Acest proiect nu este sponsorizat de companii de combustibili fosili sau mari poluatori.
Proiect finanţat de Consiliul Judeţean Braşov
CULMEA: Film și educație de mediu, ediția 2 este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Leave a Reply