Campionul european la șah în vârstă de 11 ani, brașoveanul Vladimir Sofronie, admis cu media 10 la Liceul de Artă

După un an de excepție (2023) în care a adăugat și medalia de aur la campionatul european palmaresului său impresionant la competițiile naționale și internaționale de șah pentru juniori (campion național la șah clasic în anul 2021 și la șah rapid în anul 2023, triplu campion balcanic în anul 2022 la șah clasic, șah rapid și blitz  și de două ori campion al Uniunii Europene la șah clasic în anii 2021 și 2023), brașoveanul în vârstă de 11 ani se pregătește pentru campionatul mondial pentru juniori ce va avea loc în Orlando, SUA, în luna august 2025 (https://www.fide.com/calendar/54246).

În vederea unei clasări cât mai fruntașe la această importantă competiție care va fi o încercare grea pentru vârsta lui fragedă, pe lângă timpul alocat zilnic pregătirii la clubul de șah Logic 64 Brașov și pregătirii individuale de acasă, Vladimir a participat deja în anul 2024 la nu mai puțin de nouă competiții internaționale de…seniori/adulți! – acestea însumând 76 de partide oficiale, omologate de către Federația Internațională de Șah, jucate deja de Vladimir în prima parte a acestui an.

Deloc intimidat de vârsta și experiența adversarilor săi, Vladimir a învins la aceste competiții adversari seniori chiar și cu 100-200 puncte ELO mai mult decât ELO-ul lui – reușind o clasare fruntașă de fiecare dată și o creștere ELO (coeficient valoric internațional) impresionantă care i-a adus, în luna mai 2024, recunoașterea Federației Internaționale de Șah și acordarea, din partea acesteia, a titlului internațional de candidat de maestru la seniori!

Deși marea parte a timpului său liber o alocă pregătirii la șah, Vladimir este și fruntaș la învățătură, pe care nu a neglijat-o niciodată, materia lui preferată fiind istoria. Îi place să viziteze muzee și să citească povestiri și cărți istorice.

După obținerea titlului internațional de candidat de maestru, Vladimir a luat, pentru două luni (iunie-iulie), pauză de la participarea la competițiile de șah, deoarece s-a pregătit pentru admiterea în clasa a-V-a la Liceul de Artă – o altă mare pasiune – examen încununat cu succes, admis cu media 10. A luat două luni de pauză doar de la concursurile de șah, nu de la toate concursurile…deoarece a acceptat provocarea de a participa la un concurs internațional de artă, lansat de Federația Internațională de Șah (F.I.D.E) cu ocazia împlinirii, pe 10 iulie 2024, a 100 de ani de la înființarea sa (https://100.fide.com/fide-international-chess-day-art-contest/).

La sfîrșitul lunii iulie, Vladimir a revenit în forță în competițiile naționale și internaționale de șah. De data aceasta, datorită trecerii barierei ELO 2000 și obținerea titlului internațional de candidat de maestru în luna mai 2024, a fost invitat să participe la grupele principale ale mai multor turnee OPEN (competiție “open” = fără limită de vârstă), destinate doar jucătorilor cu ELO peste 2000, indiferent de vârstă, turnee unde se pot obține și norme internaționale.

La a-XXXIII-a ediție a openului internațional de șah de la Kavala (Grecia), ce a avut loc în perioada 29 iulie-5 august 2024, la competiția care a adunat la start peste 500 de participanți din 30 de țări, alături de Vladimir a participat și tatăl său, care îi este antrenor-Maestrul Internațional Iulian Sofronie (fost campion național la seniori), acesta obținând locul 1 la grupa S50, după ce l-a învins în runda a-7-a pe unul dintre favoriții turneului, maestrul internațional turc Tarhan Adar (ELO 2475), printr-o frumoasă partidă care a culminat cu un spectaculos sacrificiu de turn ce a încheiat partida.

A urmat apoi, în perioada 15-27 august 2024, participarea la grupa principală a tradiționalului turneu internațional OPEN aflat la a XXVII-a ediție Caissa” de la Miercurea Ciuc, unde brașoveanul nostru, Vladimir Sofronie, a ocupat din nou un loc fruntaș, ocupând locul 1 sub 12 ani în grupa principală a turneului, la finalul celor 9 runde de șah clasic. La prestigioasa competiție internațională recent încheiată la Miercurea Ciuc, au participat șahiști din România, Turcia, Ukraina, Ungaria, Germania și Austria. Participarea lui Vladimir la competiția de la Miercurea Ciuc, însoțit de antrenoarea sa, fost posibilă prin proiectul pentru susținerea sportului de performanță, implementat de clubul sportiv unde Vladimir este legitimat, Asociația Club Sportiv Logic 64 Brașov, proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

Pentru juniorul brașovean, urmează două competiții internaționale în Spania, unde participă sportivi din peste 30 de țări.

Cei care au posibilitatea să susțină în continuare drumul spre înalta performanță a tânărului campion la șah, fie persoane fizice-prin donații, fie firme-prin sponsorizări, o pot face în contul Asociației Club Sportiv Logic 64 Brașov, care este un O.N.G (organizație non-profit)

Asociația Club Sportiv Logic 64 Brașov

IBAN RO06BTRL00801205R06250XX

Banca Transilvania

Claudia Sofronie-președinte (mama lui Vladimir)

Telefon 0745322342

Foto: pagina oficială a turneului internațional de șah Caissa Miercurea Ciuc

Leave a Reply

Your email address will not be published.