În perioada 02 – 27 iunie 2022, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, prin Biroul pentru Protecția Animalelor, împreună cu trei asociații de protecție a animalelor, va desfășura o campanie de informare pe raza municipiului Brașov și a localităților Bod, Poiana Mărului, Tărlungeni, Budila, Predeal, Fundata, Vulcan, Prejmer, Sânpetru, Colonia 1 Mai și Holbav din județul Brașov.
La nivelul municipiului Brașov acțiunea se va realiza în colaborare cu Serviciul pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân din cadrul Primăriei Municipiului Brașov.
Astăzi, 11 iunie 2022, o acțiune din cadrul campaniei a avut loc în municipiul Brașov. Alături de lucrători de la Biroul pentru Protecția Animalelor din cadul IPJ Brașov au fost personal de la Serviciul pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân din cadrul Primăriei Municipiului Brașov și reprezentanți și voluntari ai Asociației Milioane de Prieteni.
Aceștia au fost în teren, pe Aleea Tiberiu Brediceanu și în parcul de la Centru Civic pentru a informa brașovenii cu privire la necesitatea sterilizării și microcipării, cu privire la prevederile legislației ce reglementează regimul câinilor periculoși sau agresivi și încurajarea sterilizării pisicilor pentru a reduce numărul animalelor fără stăpân.
Conform O.U.G. nr. 55 din 30 aprilie 2022 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) să aibă vârsta minimă de 18 ani;
b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
c) să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.
În conformitate cu prevederile stipulate în O.U.G. nr. 55 din 30 aprilie 2022 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, proprietarii de câini periculoși sau agresivi, au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c) efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);
d) existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).
(2) În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. (1) proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă, documentele prevăzute la alin. (1).
(3) Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.
Contravenții și infracțiuni
Cetățenii au obligația de a steriliza câinii de rasă comună și metișii acestora, precum și cu privire la faptul că nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, conform art. 8, alin. 4 din Ordonața de Urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligația legală, conform art. 8 alin 4 din Ordonața de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, de a identifica exemplarele prin microcipare. Neidentificarea câinilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
De asemenea, abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, constituie contravenție, conform art. 6, lit. f din Legea 205/2004 republicată privind protecția animalelor și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.
Nerespectarea obligațiilor deținătorilor de câini agresivi sau periculoși, prevăzute de art. 3, art. 4 și art. 6 din Ordonața de Urgență 55/2002 (republicată) privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, respectiv de la 1500 lei la 3000 lei.
În conformitate cu prevederile Legii 138/2022 pentru modificarea și completarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, în cazul infracțiunilor de cruzime față de animale au fost majorate limitele speciale ale pedepselor, cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Brașovenii pot apela numărul de telefon 0268.547.815 pentru a-și programa câinii pentru sterilizare și microcipare. Serviciul este gratuit și se poate face între orele 08:00 – 16:00, la adăpostul aflat în Stupini pe str. Merilor, nr. 6 sau la cel pe str. Timiș Triaj, nr. 20.
Leave a Reply