PUG Râșnov – elaborat în 1997 și prelungit datorită legilor favorabile, atrage atenția Horia Motrescu, USR Râșnov. Acesta mai spune că este imperativ necesar realizarea unui nou PUG care să aibă la bază situația actuală, reală din localitate.
Situația orașului Râșnov este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în noiembrie 2018 a fost prelungit un PUG (plan urbanistic general) neactualizat din 1997. Proiectele urbanistice majore sunt aprobate în baza unui document vechi de 22 de ani. Trebuie menționat că un PUG are o valabilitate de 10 ani.
Administrația liberală condusă de Adrian Veștea timp de 12 ani, până în iunie 2017, și prin Liviu Călin Butnariu în prezent, folosește PUZ-urile modificatorii și PUD-urile pentru a reglementa dezvoltarea urbană. Ca și la Brașov, acest lucru nu produce decât disfuncții.
PUG-ul ar trebui să fie documentul de bază pentru dezvoltarea durabilă a localității și să se așeze pe studii de fundamentare corect făcute și actualizate. Ori acestea lipsesc de 22 de ani în Râșnov.
Horia Motrescu mai spune că „au fost inițiate demersuri pentru a actualiza PUG-ul în anii 2009, 2018 și 2019. În noiembrie 2018, a fost aprobată totodată și prelungirea valabilității PUG-ul în baza ordonanței 51/21.06.2018. În aceeași lună fusese lansată și licitația pentru elaborarea unui nou PUG și a fost reluata în iulie 2019, dar a fost anulată în septembrie datorită nerespectării procedurilor legale. Autoritățile se bucură de o prelungire fără sens a termenului de valabilitate al unui PUG total depășit de cotidian, încălcând drepturile cețenilor de a beneficia de un cadru reglementat, de o dezvoltare coerentă, armonioasă și funcțională a localitatii.”
Acest blocaj pare să fie din cauza slabei pregătiri a celor care lucrează în Primăria Râșnov și nu din lipsă de bani. Ultima licitație, din 2019, a fost anulată pe motiv de nerespectarea procedurilor legale, în contextul în care în 2017 Râșnovul a avut cel mai mare buget din istoria sa.
Și fiindcă am vorbit de disfuncțiuni, acestea sunt recunoscute în strategia de dezvoltare locală 2014 – 2020 a Râșnovului, „disfuncționalitățile identificate în cadrul procesului de elaborare a noului PUG sunt: confort scăzut de locuințe colective, deficit de dotări complementare locuirii – învățământ, sănătate, comerț alimentar, spații verzi, sport, agrement, servicii, lipsă rezerve de terenuri proprietatea administrației locale pentru realizarea de astfel de dotări. Tendința de dezvoltare este total aleatorie și haotică.”
Acum înțelegem cum a fost posibil realizarea pasajului subteran care a distrus centrul istoric al Râșnovului.
Leave a Reply