BUM! Underground printre sunete și lumini. Galeriile săpate ca depozit de muniție și adăpost antiaerian adăpostesc muzeul de artă new-media Brașov Underground Museum.

Galeriile săpate ca depozit de muniție și adăpost antiaerian își încep o nouă viață. Și nu orice viață, ci una culturală, cu un proiect creativ de care Brașovul avea nevoie ca de pădurile care-l înconjoară.

Brașovenii știu de galeriile aflate în zona După Ziduri și știu că au stat închise mult timp. La un moment dat au ajuns să fie un loc al gunoaielor și al „descoperirilor urbane”, dar și în pericol de a fi distruse printr-un proiect care prevedea construcția unui tunel auto, un drum care voia să lege Livada Poștei de zona Maternității.

Muzeul de artă new-media Brașov Underground Museum este găzduit începând cu 3 iunie 2021 de aceste galerii. A fost nevoie de un grup de oameni care s-au încăpățânat să construiască un proiect cultural ambițios, într-un Brașov mult prea puțin prietenos cu arta contemporană. Grupul de oamenii îl cunoaștem sub numele Amural, iar proiectul este Parcul Cultural După Ziduri. Întregul proiect este unul de salvare și regenerare urbană prin activare culturală, în care trecutul se îmbină cu prezentul prin artă.

Brașov Underground Museum este doar o parte a acestui Parc Cultural. Acronimul muzeului este BUM care „înseamnă Brașov Underground Museum și este și o trimitere la faptul că galeriile au fost săpate ca depozit de muniție și adăpost antiaerian. BUM înseamnă primul muzeu de artă new-media din România – deci de artă și tehnologie – este o premieră la noi în țară și sperăm să devină o premieră permanentă. Expoziția aceasta se cheamă «Underground», va ține patru luni de zile și sperăm că vom impresiona cetățenii orașului și turiștii atât de mult încât proiectul acesta să devină unul permanent. Unele dintre lucrări într-adevăr sunt interactive, altele sunt doar obiecte de privit. Toate sunt instalații care folosesc tehnologiile, lumina, artele digitale, de asta le-am unit sub conceptul de new-media. Oamenii pot să își facă selfie-uri, pot să facă orice aici, mai puțin să aprindă lumini și blițuri care vor strica efectul lucrărilor. Noi facem Festivalul «Amural» de șapte ani de zile chiar aici, după ziduri, și de multe ori priveam acest loc ca un obstacol, încercam să prevenim oamenii, să nu intre, ca să nu fie în pericol, știam că e un loc insalubru. După care am avut un moment, o schimbare de perspectivă. Ne-am dat seama că de fapt aici este întuneric tot timpul și lucrările pe care le aducem noi la Amural ar putea să rămână aici permanent și ar fi super dacă Amural n-ar mai ține doar patru zile, ci ar lăsa într-un loc din Brașov cele mai frumoase dintre lucrări”, a declarat Răzvan Pascu, reprezentantul Asociației Amural.

BUM găzduiește pentru o perioadă de patru luni (iunie – septembrie 2021) 14 artiști în expoziția Underground:

Alexandra Müller, Andrej Carlo Papuc – Overflow
Andrei Bucovanu – Ex Sonus
Andrei Dósa, Cenaclub – O mână de indivizi singuri
Aurora Mititelu (RO / GER) – Skinned
Dan Adrian Ionescu – Țigănești
Dawid Liftinger (GER), Florin Lăzărescu – Biscuits rattling inside a tin box
Denis Simion – Anima
H3 – TIME ƎMIT
Hybrid Lab – Sive Peregrinus
In-Dialog (RO / FRA) – Crickets
Rizi – Layers of presence
Sergiu Chihaia – It’s up / down to us
Zemba Ákos – Long story short
Beyond

Vizitare:

🎟️ copii, pensionari și categorii vulnerabile = 10 lei
🎟️ public general = 20 lei

Programul muzeului:
Luni: închis
Marți: 12:00 – 20:00
Miercuri: 12:00 – 20:00
Joi: 12:00 – 20:00
Vineri: 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 12:00 – 20:00
Duminică: 12:00 – 20:00

Leave a Reply

Your email address will not be published.