Bugetarea Participativă | Scrisoare deschisă către Primăria Brașov și solicitare de retragere proiect depus

Modul în care Primăria Brașov a înțeles să implementeze mecanismul de Bugetare Participativă a generat deja nemulțumiri la numai trei zile de la anunțarea proiectelor eligibile. Motivele sunt suficient de solide și le-am expus în mare parte într-un articol.

În reacție la modul viciat de implementare a mecanismului de Bugetare Paricipativă avem în spațiul public o scrisoare deschisă, prin care Maximilian Radu Munteanu cere socoteală Primăriei. Tot ca reacție la modul viciat, Corneliu Țeposu transmite Primărie că dorește retragerea proiectului său.

Întrucât există indicii clare că proiectul de bugetare participativă organizat în acest an de către Primăria Brașov nu este corect organizat, doresc ca proiectul meu referitor la construirea unei statui sau a unui grup statuar pentru eroul anticomunist brașovean Liviu Corneliu Babeș, declarat eligibil, să fie retras.
De asemenea, nu doresc nici ca numele meu să fie asociat cu un proces viciat.”, a scris Corneliu Țeposu.

Corneliu Țeposu aduce în vedere următoarele probleme:
„- numele lui Radu Paul, reprezentant PNL Tractorul, a apărut la 14 proiecte declarate eligibile; în prezent, numele lui nu mai apare decât în textul proiectului comasat City Trees;
– o persoană cu rol consultativ în comisia de analiză și evaluare are proiecte declarate câștigătoare, este vorba de reprezentantul Asociației Împreună pentru Dezvoltarea Comunității;
– consilierul local Roxana Cojocea, care dispune de multiple mijloace de a promova proiecte în Consiliul Local, are un proiect declarat eligibil (proiectul Ham-Ham, care inițial fusese înregistrat pe numele colegului de partid Radu Paul). Conform regulamentului are dreptul de a depune proiecte, dar conform aceluiași regulament putea face parte din comisia de analiză și evaluare a proiectelor. La ora aceasta, nu se cunoaște nimic despre componența comisiei de analiză și evaluare, tot ce pot face este să culeg numele corespunzătoare funcțiilor înscrise în capitolul 8 din regulament;
– un proiect declarat eligibil a fost declarat neeligibil în cursul aceleiași seri (teatru de cartier, Mihai Codruț Nanu);
– în etapa a doua, analiza și evaluarea proiectelor (17 februarie – 15 martie), nu au existat deloc informații despre activitatea comisiei; la Cluj, de exemplu, activitatea se desfășoară mult mai transparent;
– un anume domn Goran a avut declarate eligibile două proiecte similare în cadrul aceluiași domeniu, lucru interzis de regulament și sesizat de comisie abia după ce m-am exprimat pe Facebook, pe grupul Brașovul civic;
– două proiecte din două promovate de primarul Scripcaru în faza de depunerea proiectelor sunt declarate eligibile. Coincidență?

Consider că proiectul de bugetare participativă anunțat în noiembrie 2018 a se implementa în 2019 și amânat pentru anul electoral 2020 are serioase probleme de credibilitate și trei obiective din patru au fost ratate.
1. Creșterea gradului de asumare şi co-creare a procesului de dezvoltare urbană de către cetățeni.
2. Consolidarea democrației prin participarea cetățenilor la un exercițiu de luare a unor decizii ce privesc întreaga comunitate.
3. Creșterea transparenței activității administrației publice locale.”

La rândul său, Maximilian Radu Munteanu face un apel în scrisoarea deschisă către „oamenii de bună credință care au depus proiecte în această sesiune să le retragă și să nu valideze mascarada pe care momentan o continuă primăria. Da, proiectele sunt importante, dar mai important este să respectăm un PRINCIPIU agreat împreună și să avem procese clare și transparente de luare a deciziei. Așa ar trebui să stea lucrurile într-o societate civilizată, cum spunem toți că nu ne-o dorim. Un om de bun simț nu stă cu drag la masă cu trișorii.

În continuare, mesajul lui Maximilian către primărie:

Bună ziua!

Sunt unul dintre cetățenii care a participat la programul de Bugetare Participativă 2020 și sunt extrem de dezamăgit de modul de derulare al acestuia. Nu mă supără faptul că nu a mers mai departe proiectul meu, ci opacitatea selecției și atitudinea generală a primăriei față de proiect. Prin urmare vă solicit pe această cale niște explicații privind procesul derulat până acum:

1. De ce termenul inițial pentru depunere de proiecte a fost unul atât de scurt?

2. Ce s-a întâmplat CONCRET în perioada de când s-a terminat depunerea proiectelor până când rezultatele primei faze au fost date publicului?

3. Care au fost criteriile după care au fost selectate proiectele eligibile? De ce nu eu au fost ele comunicate publicului?

4. De ce anumite proiecte au apărut inițial ca fiind eligibile, apoi au fost trecute la neeligibile?

5. De ce a apărut numele lui Radu Paul, membru PNL, ca depunător într-o multitudine de proiecte declarate eligibile, pentru ca apoi numele să dispară din nou, în mod dubios? Această intruziune a politicului în procesul de selecție contravine atât moralei elementare, dar și întregului regulament al programului, care stipulează CLAR că „fiecare participant poate depune maxim o propunere pe fiecare domeniu”, unde domnul Paul a recunoscut în public că „a ajutat” mai multe persoane în acest sens și că „a cules proiecte”. În mod normal toate proiectele susținute de el ar trebui invalidate instant, pentru încălcarea procedurii.

6. De ce toate aceste schimbări suspecte la proiectele declarate eligibile și neeligibile au fost făcute la ore târzii, mult după încheierea activității din primărie?

7. Cum se poate ca un proiect fără nici un fel de documentație și argumentat cu o singură frază, ca de exemplu cel privind înființarea unui punct de informare turistică în Piața Sfântul Ioan, este acceptat cu atâta ușurință, când argumentele îi lipsesc la propriu?

8. De ce au fost declarate ca fiind eligibile proiecte care sunt deja cuprinse ca finanțare în programul de buget deja existent al primăriei, de exemplu amenajarea de parcuri și locuri de joacă?

9. Cum poate primi atenție un proiect simplist precum cel al doamnei Cojocea, când dumneaei a fost consilier local în ultimii patru ani și ar fi avut tot timpul să facă astfel de propuneri, ba chiar poate face asta în continuare?

Pe lângă întrebările formulate mai sus, vă solicit oficial ca această sesiune de selecție a proiectelor să fie invalidată și întregul proces să fie reluat într-un mod mai transparent, care să nu ridice dubii! Acesta ar fi un gest de BUNĂ CREDINȚĂ! Vă solicit, de asemenea, ca la o eventuală nouă selecție, să fie invitate să participe în comisiile de selecție și persoane de specialitate NEAFILIATE: experți din ONG-uri de profil, arhitecți, artiști, urbaniști, sportivi etc. Corect ar fi și ca fiecare deponent să aibă șansa de a-și susține proiectul în fața comisiei, să poată oferi lămuriri și să răspundă la întrebări despre proiectul său. Acestea sunt proceduri, din ce știu, deja implementate cu succes la Cluj-Napoca și la Oradea, și cam asta ar înseamna să facem CU ADEVĂRAT Bugetare Participativă ș la Brașov.

Este evident că acest mod deplorabil de a trata o situație pentru cetățeni nu va face decât să-i descurajeze pe aceștia să participe la viitoare sesiuni de Bugetare Participativă, iar acest instrument poate deveni unul foarte important pentru dezvoltarea societății noastre.

Mulțumesc pentru atenție, aștept un răspuns de la dumneavoastră!
Maximilian Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published.