București | White Imprint: semne în alb la Mobius Gallery, o serie de lucrări  interactive

Inteligență artificială, bioartă și algoritmi sunt doar câteva dintre mediile folosite de artiștii expoziției „White Imprint” pentru a crea lucrări inspirate din nevoia de a formula un limbaj vizual, care funcționează ca bază de comunicare a individului către semenii săi, într-o lume în care urmele pe care le lăsăm au impact major asupra propriei existențe. Te invităm să descoperi instalațiile la vernisajul din 19 august, de la Mobius Gallery.

White Imprint adresează în mod direct nevoia fiecăruia dintre noi de a înțelege, a decodifica și a transmite semne celorlalți, într-o epocă în care conștientizăm că urmele lăsate de noi pe planetă pot fi covârșitoare pentru viața umană. Mediile sociale oferă fiecăruia posibilitatea de a lansa semne și de a marca mediul digital instantaneu, generând o imagine digitală cu amprentă de carbon gigantică. Cine și cum decide ce amintiri (semne) sunt de păstrat? Pentru cât timp?

Alexandru Berceanu, în colaborare cu Constantin Basica, Grigore Burloiu, Sebastian Comanescu, Dorin Cucicov, Denis Flueraru și Andrei Mitișor, prezintă seria de lucrări „White Imprint”, rezultată în urma unui proces de co-creație și influență reciprocă, care a durat, în unele cazuri, mai bine de 10 ani. Lucrările utilizează medii diverse – bandă magnetică, robot conversațional având la bază Inteligența Artificială, compoziție algoritmică sau bioartă – dar și medii clasice. Fiecare dintre artiști explorează un mediu de expresie, urmărind trasarea semnelor în fiecare dintre acestea.

Semnul viitorului va fi al unei IA generate de om sau al unei forme de viață cu rezistență suficientă pentru a lăsa semne intergalactice?

În White Imprint poți să lași propriile semne în spațiile încă albe pentru tine.

Biografii

⚪️Alexandru Berceanu este regizor în medii mixte activ în utilizările noilor tehnologii și media în arte performative. Alexandru Berceanu este autor sau co-autor al mai multor instalații dintre care cele mai importante sunt 1958-1958 Atelier 35, Lost Interferences, Who am I?, o producție H3 cu Teatrul Odeon sau lucrări în VR expuse național și internațional, precum și al romanului grafic „Mickey pe Dunăre”. Alexandru este în căutarea de noi narative, relaționarea prin joc și interactivitate prin cercetare artistică și interdisciplinară.

⚪️Constantin Basica este un compozitor a cărui activitate actuală se concentrează pe relațiile simbiotice dintre muzică, video și performeri, având la bază utilizarea computerului. Lucrările sale au fost interpretate în Europa, America de Nord și Asia la diverse festivaluri și conferințe. Constantin a obținut un doctorat în compoziție la Universitatea Stanford (US), un masterat în compoziție multimedia la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg (DE) și două diplome de licență în compoziție și dirijat la Universitatea Națională de Muzică București (RO). În prezent lucrează ca cercetător postdoctoral la Center for Computer Research in Music and Acoustics de la Stanford.

⚪️Grigore Burloiu este lector în departamentul Animație și Interactivitate al UNATC, unde coordonează programul de master Tehnologii interactive pentru arte performative și media (ITPMA), unde predă programare creativă și sisteme muzicale interactive. Grigore dezvoltă sisteme de acompaniament expresiv pentru muzica interactivă, care sunt conștiente de timp pe mai multe scări, și utilizarea AI în artă – în special pentru sunet și text. Grigore a colaborat la numeroase lucrări artistice dintre care CORPUS VIDERUM (Ryan Walsh 2022, cu Hans Brouwer), Violin Concerto(Fred Popovici 2021, cu Patricia Kopatchinskaja), Lost Interferences (Alexandru Berceanu 2021), Urban Delta Scapes (Anne Dubos, IRCAM, CINETic 2019).

⚪️Andrei Mitișor este de formație Arhitect, specializat în proiectare și prototipare 3D între cele mai importante lucrări executate fiind decoruri pentru Dino Park Râșnov sau mari festivlauri precun Untold, Saga sau Electric Castel. În zona New Media Andrei Mitișor a realizat prin motion design coregrafia robotului Kuka în spectacolului Who am I? si instalații precum Grid, expusă la RADAR sau mai recent Multivers la RDW 2022.

⚪️Sebastian Comănescu este Designer Computațional și Artist New Media.
A absolvit Universitatea de Arhitectură Ion Mincu cu un Master în Arhitectură în 2018.În 2021 a absolvit programul de Master Tehnologii Interactive pentru Arte Spectacole și Media la Centrul de Cercetare CINETic al UNATC. Între lucrările lui principale proiecte Butterflies et.al, Sowing Futures, Pak-Pak, Quantum Polytypes expuse la festivaluri din țară și străinătate. (IG: @ko.om.a)

⚪️Dorin Cucicov este artist și coder cu un interes autentic pentru explorarea relației om – tehnologie. Preocupările sale artistice țin de chestionarea proceselor de influență reciprocă între uman și tehnologic prin cercetare, instalație interactivă și performance. Rezultatele acestor căutări au fost transpuse în sculpturi fizice, proiecte digitale și new media în cadrul expozițiilor locale și internaționale.

⚪️Denis Flueraru este un artist new media ale cărui interese gravitează în jurul conectării artei sunetului și vizualului cu tehnologia digitală și analogică. Conceptul de bază al lucrărilor sale este interactivitatea, în acest sens el străduindu-se constant să inoveze și să crească gradul de conștientizare cu privire la o varietate de dimensiuni care încapsulează ideea habitatului uman contemporan. Prin imersiunea utilizatorilor în live performances, instalații interactive și lucrări scrise, Denis încearcă să stimuleze limitele perspectivelor lor si prin urmare, sa insufle noi interpretari. Între lucrările sale: narcissus in the digital era, encounter with a stranger, particle composer.

Mai multe detalii pe mobius-gallery.com și în evenimentul de pe pagina de Facebook.

Un proiect dezvoltat de Proiect 2.0 în parteneriat cu Mobius Gallery. Susținut de: Mad Projects, 2activePR, Nara T-Cell, Beciul Domnesc

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.