În weekendul 24–25 mai, Uniunea Armenilor din România și Centrul Cultural Armean din București dau startul primei ediții Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz — un eveniment dedicat comunității armene și patrimoniului său viu, cu un accent special pe rolul remarcabil al muzicienilor armeni în evoluția jazzului românesc. Timp de două zile, Cartierul Armenesc devine un spațiu al reîntâlnirii cu identitatea, povestea și sunetul, într-o atmosferă ce îmbină intimitatea unei sufragerii orientale cu efervescența unui festival urban. Strada Armenească Pop-Up este o extensie capsulă a universului festivalier creat de Uniunea Armenilor — un format mai mic, dar la fel de vibrant, ce propune jazzul ca limbaj al libertății, al apartenenței și al dialogului intercultural.
Evenimentul funcționează ca un preambul pentru ediția a IX-a a Festivalului Strada Armenească, programată pe 1, 2 și 3 august 2025, în Grădina Botanică din București.
Pe 24 și 25 mai, Cartierul Armenesc își deschide porțile publicului larg și se transformă într-o scenă culturală efervescentă: cu concerte live, DJ seturi, expoziții, tururi ghidate, gastronomie, cafea armenească, târguri de meșteșuguri și activități pentru copii – toate în spiritul sintezei dintre vechi și nou, într-unul dintre cele mai pitorești cartiere istorice ale capitalei.
Intrarea este liberă.
PROGRAM STRADA ARMENEASCĂ POP-UP: ALL THAT JAZZ
24–25 mai 2025, Cartierul Armenesc, București
SÂMBĂTĂ, 24 MAI
la Centrul Cultural Armean
Ziua începe cu o incursiune în istoria presei armenești din România. De la ora 16:00, publicul este invitat la o discuție despre Centenarul periodicului Ararat, gazeta comunității armenești, fondată în 1924.
Seara, la ora 22:00, are loc o Blackout Session cu Mircea Laslo, o experiență de ascultarea pe întuneric a albumului „Shadow Theatre” semnat de Tigran Hamasyan — jazz și poezie sonoră în spațiul memoriei.
Kids Corner, în curtea Bisericii Armenești (10:00–16:00)
Cei mici vor avea la dispoziție o zonă special amenajată cu:
- Atelier de pictură ceramică
- Atelier de pictură pe textile
- Desene cu nisip colorat
Pe scena festivalului (Strada Armenească)
Programul zilei de sâmbătă debutează la 10:00 cu o sesiune de Sound Healing Therapy alături de Mihaela și Armine Vosganian.
După-amiaza și seara, scena devine spațiul întâlnirii dintre jazz, identitate și influențe din diaspora:
- 16:00 – DJ set cu Miko Baghdasarian & Ligia Keșișian
- 18:00 – Concert Simona Delegeanu
- 19:15 – Concert Dl Goe
- 20:30 – Sevana Tchakerian & Friends (Armenia/Franța) într-un show unic, creat special pentru acest eveniment
În Cartierul Armenesc
Pe parcursul întregii zile, între 10:00 și 22:00, vizitatorii pot descoperi un târg meșteșugăresc cu invitați din Erevan, bijuterii, textile, ceramică și bunătăți armenești.
De la ora 12:00 și 15:00, pornesc tururi ghidate în Casa de Cultură Dudian și în Biserica Armeană, iar la ora 16:00, un tur ghidat în Cartierul Armenesc (Rezistența Urbană) invită publicul să descopere farmecul istoric al acestui spațiu.
Programul include și activități creative pentru toate vârstele:
- 12:00–18:00 – Workshop de caligrafie armenească
- 13:00–15:00 – Workshop de colaje susținut de artista Cristiana Bucureci
- 14:00 – Atelier de dansuri armenești cu Ansamblul Vardavar
DUMINICĂ, 25 MAI
La Centrul Cultural Armean
De la ora 16:00, publicul este invitat la o discuție moderată de Arhiva de Sunet – Armenii jazz-ului românesc, o conversație despre patrimoniul sonor și contribuția armenilor în dezvoltarea jazzului autohton.
Kids Corner, în curtea Bisericii Armenești (10:00–16:00)
Continuă activitățile pentru copii:
- Atelier de pictură ceramică
- Atelier de pictură pe textile
- Desene cu nisip colorat
În Cartierul Armenesc
Ziua de duminică începe la ora 10:30, cu Sfânta Liturghie în Biserica Armeană, urmată, de la ora 12:30, de un concert Komitas susținut de soprana Armine Khachatryan & Carmen Asfadurian.
De la ora 10:30, Rezistența Urbană organizează un nou tur ghidat în Cartierul Armenesc. De la ora 14:00, workshopul de dansuri armenești revine cu o nouă sesiune, iar la 15:00, vizitatorii pot participa la un nou tur ghidat în Casa Dudian și în Biserica Armeană.
După-amiaza continuă cu o activitate inedită pentru toată familia: o vânătoare de comori arhitecturale în Cartierul Armenesc, cu Ana Rubeli (Aici A Stat) începând cu ora 16:30.
Între 12:00 și 18:00, continuă workshopul de caligrafie armenească. De la ora 13:00, participanții sunt așteptați la un nou worskshop de colaje, pornind de la pagini din ziarul Ararat, alături de artistul Andrei Stan.
Pe scena festivalului
Ultima seară a festivalului este o celebrare a moștenirii jazz-ului armean:
- 16:00 – DJ Set Paul Breazu, cu selecții de jazz românesc și armenesc
- 18:00 – The Spirit of Garbis & Capriel Dedeian, concert omagial
- 19:15 – Harry Tavitian ft. Cserey Csaba, dialog sonor de excepție
- 20:30 – Karin Sarkisjan Armenia Project, etno-jazz vibrant din Armenia și Slovacia
Cartierul Armenesc, cu rădăcini adânci în istoria Bucureștiului, este un spațiu marcat de prezența armenilor încă din secolele XV–XVI. Grupat în jurul Bisericii Armenești de pe Bulevardul Carol I, acest nucleu urban a fost locuit de meșteșugari, negustori și intelectuali care au contribuit decisiv la dinamica economică și culturală a orașului. Astăzi, clădiri emblematice precum Biserica Armeană, Biblioteca și Muzeul Dudian sau Casa Melik alcătuiesc un ansamblu arhitectural de patrimoniu ce reflectă continuitatea și bogăția culturală a comunității. Cartierul Armenesc rămâne un loc viu, unde tradiția se întâlnește cu contemporaneitatea, invitând la descoperire și dialog.
Evenimentul este organizat de către Uniunea Armenilor din România și Centrul Cultural Armean din București.

Leave a Reply