Protest STERILIZARE, NU EXTERMINARE, pe 4 aprilie la ANSVSA, Piața Presei, de ziua internațională a animalelor, cu ocazia publicării situației pe 2024.
Asociația Toto&Pufi vă invită vineri, 4 aprilie, la protestul din fața ANSVSA între orele 11-16, care se va continua în fața Parlamentului între orele 16-19. Problema câinilor are un impact socio-economic major, dincolo de animale.
Mai multe asociații pentru protecția animalelor găzduiesc protestul STERILIZARE, NU EXTERMINARE, pentru a deschide dialogul cu autoritățle și pentru a informa cetățenii despre folosirea banilor publici din circuitul managementului câinilor din ultimii 20 de ani. Solicitarea organizațiilor neguvernamentale este trecerea urgentă la o metodă de management dovedită eficientă și umană, dar și includerea dreptului fundamental la viață al animalelor în Constituție.
„Cifrele oficiale proaspăt publicate arată că în fiecare an numărul câinilor eutanasiați crește, iar majoritatea dintre ei sunt asociați unui număr foarte mic de adăposturi. Anul trecut, peste 26 000 de câini au fost uciși, cu peste 4000 peste 2023.
De asemenea, anul trecut 10 000 de câini au decedat în adăposturi, procentul lor reprezentând aproximativ 50% dintre cei capturați, în cazul adăposturilor cu cifre mari.
În ultimii 25 de ani s-au cheltuit aproximativ 1 miliard de euro pentru a eutanasia 1,5 milioane de câini, fonduri publice din care s-ar fi putut steriliza 25 de milioane de câini. Pentru sterilizări nu au fost acordați bani din aceste fonduri, în ciuda solicitărilor.” – anunță Asociația Toto&Pufi
România este singura țară din Uniunea Europeană care se mai confruntă cu fenomenul câinilor pe străzi și care folosește eutanasierea ca unică metodă de management.
Adăpostul DMPA Codlea din județul Brașov, printre cele cu număr mare de câini eutanasiați
Datele din raportările aferente anilor 2024, 2023, 2021 și 2020 arată un număr foarte mare de eutanasieri la Adăpostul DMPA Codlea. Numai în 2024 la acesta au fost eutanasiați 1330 de câini din 2260 intrați în adăpost. În 2023 numărul de câini eutanasiați a fost de 1312 din 2222. În 2021 au fost eutanasiați 599 din 1640, iar în 2020 967 eutanasiați din 1971.
Peste Codlea, la nivelul anului 2024 mai sunt:
Adăpost UZUNU din județul Giurgiu cu 4839 de câini eutanasiați din 7042 intrați.
Adăpost Gestionare CFS Boldești-Scăeni CMVI Dr. Emilia Herescu din județul Prahova cu 2051 de câini eutanasiați din 2421 intrați.
Adăpost CFS (Sprijină Câinii) Bălteni din județul Vaslui cu 3286 câini eutanasiați din 3871 intrați.
Adăpost Vetmedan SRL din județul Vrancea cu 6275 câini eutanasiați din 7039 intrați.
Cele cinci adăposturi au împreună mai mult de jumătate din eutanasierile totale, ajungâng la 17781.
Cauzele eutanasierii, conform declarației directorului Adăpostului DMPA Codlea, Bărbulescu Flavius sunt:
- boala – câini cu o situație medicală foarte dificilă, aflați în suferință și care nu mai pot fi salvați.
- agresivitatea – câini agresivi în raport cu ceilalți câini din adăpost.
- lipsa spațiului în adăpost – capacitatea totală de la Codlea este de 290 de câini. Dimensiunea boxelor este de 20 de mp și acomodează un număr de până la 10 câini, în funcție și de mărimea acestora. Este cauza principală pentru eutanasierea din adăposturi, care se face în multe cazuri la 20 de zile lucrătoare de la intrarea câinelui în adăpost.
- lipsa sau interses scăzut de adopție pentru unii câini – în această situație intră câinii care pot fi adoptați, dar care ajung să nu fie adoptați nici după perioade mai lungi de ședere în adăpost.
Program de sterilizare la Adăpostul DMPA din Codlea
Adăpostul din Codlea este operat de Asociația Direcția Pentru Monitorizarea Și Protecția Animalelor Codlea care are 20 de membri, primării, printre care: Codlea, Râșnov, Ghimbav, Cristian, Predeal, Bran, Săcele, Hărman, Hălchiu și Sânpetru. Acestea determină și zona de acoperire pentru adăpost. Tot pe această zonă, Adăpostul oferă un program de sterilizare.
Trebuie precizat că nu se face sterilizarea tuturor câinilor intrați în adăpost, ci doar acelora care ies pentru adopție.
Programul de sterilizare oferit este pentru câinii cu proprietari și funcționează în felul următor: oameni pot solicita sterilizarea fie telefonic – 0723211448, fie prin e-mail – DPMPA_BV@yahoo.com. Adăpostul face programările, asigură ridicarea câinilor, operația și transportul înapoi.
Cu toate acestea, interesul oamenilor pentru sterilizarea câinilor este unul foarte scăzut.
Mai jos găsiți rapoartele aferente anilor 2024 și 2023, în care găsiți date pentru fiecare județ și pentru adăposturile din județe, date despre numărul de intrări, eutanasieri, adopții, revendicări și câini decedați.
Leave a Reply